Το γλωσσολογικό συνέδριο 4α Τζαρτζάνεια, με θέμα: «Οι γεωγραφικές και κοινωνικές ποικιλίες της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και η παρουσία τους στην εκπαίδευση», θα πραγματοποιηθεί στον Τύρναβο το τριήμερο 7-9 Δεκεμβρίου στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο.
Όπως είναι γνωστό τα «Τζαρτζάνεια» είναι μια συνάντηση γλωσσολογικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας (Νομαρχία Λάρισας, Δήμος Τυρνάβου), του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λάρισας και με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προς τιμήν του Αχιλλέα Τζάρτζανου. Με διετή ρυθμό (2006, 2008, 2010) πραγματοποιήθηκαν ήδη τρία συνέδρια στα οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές μετά από πρόσκληση.
Για τη φετινή διοργάνωση, αποφασίστηκε το Συνέδριο να ανοίξει περισσότερο στην ερευνητική, γλωσσολογική κοινότητα και να ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής περιλήψεων για εισηγήσεις, οι οποίες θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή. Διοργανώνεται από τον Δήμο Τυρνάβου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ).
Τα φετινά «Τζαρτζάνεια» προσεγγίζουν το αρκετά παραγνωρισμένο θέμα της γλωσσικής ποικιλότητας της Νέας Ελληνικής. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αχιλλέα Τζάρτζανο, να φέρουν σε επαφή ενδιαφερόμενα μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργώντας συνθήκες για γόνιμο επιστημονικό διάλογο, ώστε να διερευνηθεί η γλωσσική ποικιλότητα, η φύση των γλωσσικών επιλογών των ομιλητών/-τριών της Νέας Ελληνικής και οι περιορισμοί τους από γλωσσολογικούς, χωρικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες των εισηγήσεων είναι οι ακόλουθοι:
– Γεωγραφικές ποικιλίες της Νέας Ελληνικής: γλωσσολογικές περιγραφές της σημερινής κατάστασης, επιλογές των ομιλητών/-τριών και περιορισμοί.
– Κοινωνικές ποικιλίες της Νέας Ελληνικής: γλωσσολογικές περιγραφές της σημερινής κατάστασης, επιλογές των ομιλητών/-τριών και περιορισμοί.
– Κοινή / πρότυπη Νέα Ελληνική και γλωσσικές ποικιλίες.
– Γλωσσική ποικιλότητα και γλωσσική αλλαγή στη Νέα Ελληνική.
– Γλωσσική πολιτική και ιδεολογία σε σχέση με τις γεωγραφικές και κοινωνικές ποικιλίες της Νέας Ελληνικής.
– Η Νέα Ελληνική και οι ποικιλίες της σε καταστάσεις γλωσσικής επαφής, διγλωσσίας, πολυγλωσσίας.
– Ποικιλίες της Νέας Ελληνικής και κοινωνιολογία της εκπαίδευσης
– Ποικιλίες της Νέας Ελληνικής και εκπαιδευτικό υλικό.
Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20 λεπτών, με άλλα 10 λεπτά για ερωτήσεις και συζήτηση. Όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν εισήγησή τους στο συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλουν περίληψη μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2012 με ηλεκτρονική αποστολή, ταυτόχρονα στις διευθύνσεις:
greeklanglab@gmail.com ή tzartzaneia12@gmail.com.
Οι περιλήψεις θα κριθούν ανώνυμα από δύο μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, με κριτήρια τη σαφήνεια, την τεκμηρίωση και τη συνεισφορά τους στη διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης γύρω από το θέμα του συνεδρίου. Η ενημέρωση για την αποδοχή τους θα γίνει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Προβλέπεται να επιλεγούν περίπου 20 εισηγήσεις. Κάθε σύνεδρος μπορεί να συμμετάσχει με μία ατομική εισήγηση και/ή με μία σε συνεργασία.
Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι:
Γιώργος Ανδρουλάκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αργύρης Αρχάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μάρω Κακριδή-Ferrari, ΕΚ Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιουλία Κανδήλα, Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας
Μαριλένα Καρυολαίμου, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μαριάνθη Μακρή-Τσιλιπάκου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τάσος Μάτος, M.ed. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας
Ναπολέων Μήτσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κώστας Ντίνας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αγγελική Ράλλη, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ρούλα Τσοκαλίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα Πρακτικά του συνεδρίου, μετά από επιμέλεια των τελικών πλήρων κειμένων των εισηγήσεων, θα εκδοθούν ηλεκτρονικά σε e-book. Το Εργαστήριο ΜΔΔ Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα εκδώσει επίσης επιλεγμένες εισηγήσεις (έκτασης μέχρι 5.000 λέξεων) του Συνεδρίου σε συλλογικό τόμο, στο πλαίσιο των εκδοτικών δραστηριοτήτων και συμφωνιών του. Οδηγίες για τη σύνταξη και υποβολή των πλήρων κειμένων θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.