Η εισήγηση του Μ. Χαρακόπουλου στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα, καθώς πέραν των οικονομικών προβλημάτων, κυριαρχεί μια πρωτοφανής ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, ενώ αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό οι προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονες. Η ανάγκη για σταθερή και στιβαρή κυβερνησιμότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν.
Για αυτόν, επιπλέον, τον λόγο πιστεύω ότι η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου είναι και απαίτηση των καιρών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή βουλευτών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «η ευρεία συναίνεση στο πρόσωπό της νέας προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμφίβολα είναι ένα βήμα ωριμότητας για το πολιτικό μας σύστημα. Κάτι που άλλωστε αποδείχθηκε και με τη σχεδόν καθολική πλειοψηφία που εγκρίθηκε η ψήφος για τους αποδήμους. Με αυτές τις κινήσεις, που έχουν κι έναν συμβολικό χαρακτήρα, δίδεται το μήνυμα πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να αφήσει πίσω της τις διχαστικές λογικές και τους άγονους διαξιφισμούς».
Ο κυβερνητικός βουλευτής για τον νέο εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σταθερά να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χωρίς να αιφνιδιάζει, με μοναδικό κριτήριο τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα, σε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Το έχει αποδείξει με το πυκνό νομοθετικό έργο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα που απολαμβάνουν, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο. Κι έρχεται εσκεμμένα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, με προφανή σκοπό να υπάρξει στον ορίζοντα ένα καθαρό πολιτικό τοπίο. Αφήνοντας στο παρελθόν τα συνήθη τερτίπια με τις αιφνιδιαστικές αλλαγές των εκλογικών νόμων λίγο πριν τις εκλογές, και σύμφωνα πάντα με τις υστερόβουλες επιδιώξεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στο αρνητικό παράδειγμα του εκλογικού νόμου Κουτσόγιωργα και στην μικροκομματική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την απλή αναλογική, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί με κριτήριο την ασφάλεια και το αύριο του πολίτη», επιδιώκοντας «να περιορίσει τις πιθανότητες διολίσθησης σε καταστάσεις αστάθειας. Χωρίς αυτό ωστόσο, να σημαίνει ότι μειώνει ή αλλοιώνει τη δημοκρατικότητα της εκλογικής αντιπροσώπευσης».