«Όταν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών μιλάμε για τις λεγόμενες υψηλού κινδύνου επαφές. Για παράδειγμα, όποιος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο για πάνω από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, έχει κάνει χειραψία, αγκαλιά, μια πολύ στενή επαφή, αυτοί θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους κι αν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον».
«Όμως η γυναίκα του, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανένα κίνδυνο, συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά, είναι οι «καθόλου επαφές» και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται» πρόσθεσε.
«Είναι τα πλαίσια της δράσης, της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως ο διαχωρισμός σε επαφές υψηλού και χαμηλού κινδύνου γίνεται με βάση έναν αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
aftodioikisi.gr