Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις έκανε ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Αγωγιάτης» του Λαρισαίου γιατρού, πρώην υφυπουργού και βουλευτή κ. Έκτορα Νασιώκα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Στοάς Βιβλίου στην Αθήνα. Σε μία εκδήλωση που ήταν συνολικά παρόντες 28 νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον ίδιο τον Αγωγιάτη, δηλαδή τον πρωταγωνιστή του βιβλίου Πάνο Θώδο (πατέρα του Έκτορα Νασιώκα) για να πει με νόημα:
«Οι μεταφορές δεν γινόταν στα βουνά επάνω με καμπίσια άλογα, γινόταν με μουλάρια, κι ο ελληνοιταλικός πόλεμος με μουλάρια έγινε κι όχι με καμπίσια μουλάρια.
Για νε ξεπεράσει αυτήν την εποχή οποιαδήποτε χώρα μ’ αυτά τα προβλήματα και μ’ αυτό το μπέρδεμα, δεν θέλει καμπίσια άλογα. Θέλει τα μουλάρια του Θώδου από την Αργιθέα». Με τον τρόπο αυτό ο πρώην υπουργός επισήμανε δηλαδή ότι για να σωθεί η χώρα πρέπει στην ηγεσία της να είναι πολιτικοί ικανοί, αποφασισμένοι, έντιμοι, με ξεκάθαρες απόψεις, με πρόγραμμα και σχέδιο.
Παράλληλα, με μία άλλη ιστορία από το βιβλίο, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σχολίασε την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική πολιτικών όπως ο συγγραφέας κ. Έκτορας Νασιώκας και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης. Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος εξιστόρησε το εξής περιστατικό από το βιβλίο: ακούγοντας κάποιον άλλον αγωγιάτη να βρίζει τα θεία, ο Πάνος Θώδος τον επέπληξε. Τότε ο αγωγιάτης του είπε: «Πότε θα αδειάσουν επιτέλους οι στράτες από σένα;» (δηλαδή πότε θα πεθάνεις για να ερημώσουν οι στράτες).
«Αυτό – επισήμανε ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος – επαναλαμβάνεται και στην εποχή μας πολύ σκληρά. Οι στράτες αυτές για πολλούς σ’ αυτήν τη χώρα πρέπει να είναι άδειες, για να πηγαινοέρχονται κάποιοι ανενόχλητοι χωρίς την παρουσία κάποιων οι οποίοι θα τους υπενθυμίζουν ποιο είναι το καθήκον.
Οι στράτες αυτές αδειάζουν, πιστέψτε με. Ένα τελευταίο άδειασμα της στράτας αυτής ήταν του Έκτορα και του Γιώργου (Φλωρίδη), άλλοι προηγήθηκαν πριν. Αλλά θα μου πείτε, είναι καλό να αδειάζουν οι στράτες;
Ναι, οι στράτες κάποια στιγμή να αδειάζουν γιατί όταν μπερδεύονται τα καλά και τα κακά, δεν εξυγιαίνονται τα καλά, απλώς μολύνονται όλα. Και τότε δημιουργούνται και ψευδείς εικόνες της κοινωνίας».
Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος αφού αποκάλυψε ότι είναι έτοιμο και το δεύτερο βιβλίο του κ. Εκτ. Νασιώκα με τον τίτλο «Ο χρησμός», τον προέτρεψε δημόσια να το εκδώσει. Για το πρώτο βιβλίο του Λαρισαίου γιατρού και πολιτικού είπε ότι περιγράφει την εποχή κατά την οποία «στην Ελλάδα υπήρχε ακόμη η κοινωνία της ανάγκης πριν μετεξελιχθεί μ’ έναν ευτελιστικό τρόπο βαθμιαίου εκφυλισμού του όποιου πολιτισμικού συστήματος είχε κυοφορηθεί στη χώρα μας σε μια κοινωνία της επιθυμίας κι ότι άφησε αυτό το πράγμα.
Το δεύτερο βιβλίο έχω την αίσθηση ότι δεν αναφέρεται στην κοινωνία της ανάγκης που υπηρέτησε ο πατέρας του και μεγάλωσε κι ο ίδιος και πολλοί από μας αλλά στην κοινωνία της επιθυμίας και πως εξελίχθηκε και ψευτο- μεγαλούργησε.
Πώς να συγκριθούν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν σταυραετοί και αλωνίζαν για την επιβίωση με τις σαύρες που λιάζονται στην πλατεία Κολωνακίου όπως λέει ο Σαββόπουλος;
Η σύγκριση μπορεί να είναι ακραία αλλά έχει να κάνει με μια αδήριτη πραγματικότητα κι όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι σήμερα που βρισκόμαστε σε μια κρίση δεν έχουμε εύκολες απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννά και εύκολες λύσεις στα προβλήματα τα οποία έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.
Την εποχή εκείνη όταν υπήρχε πρόβλημα υπήρχε και απάντηση γιατί αυτό ήταν συνυφασμένο με την επιβίωση. Πόσο μας λείπουν σήμερα οι Θώδοι της εποχής εκείνης;», είπε με νόημα ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος.
Ο ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ
«Εγώ νιώθω σήμερα ότι ο Πάνος Θώδος που δεν είχε την τύχη και την τιμή να έλθει στην Αθήνα να φορτώσει και να ξεφορτώσει, σήμερα… ήρθε στην Αθήνα και ξεφόρτωσε», επισήμανε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Έκτορας Νασιώκας.
«Ξεφόρτωσε – υπογράμμισε – αξίες και αρχές, αγαθά μιας άλλης εποχής, της εποχής της ανέχειας και της ανάγκης, που αυτά τα αγαθά περίσσευαν. Αυτά ξεφόρτωσε. Και θα ήθελα να φορτώσει όλα αυτά που οδήγησαν στην κοινωνία της επιθυμίας, του πλουτισμού και του υπερκαταναλωτισμού. Να φορτώσει αυτήν τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και των ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι εξυπνάδα, μαγκιά, να πλουτίζουν και να λαθροβιούν εις βάρος άλλων κι ότι αυτοί είναι μάγκες και έξυπνοι κι ηλίθιοι είναι οι νομοταγείς κι αυτοί που δουλεύουν, πληρώνουν τους φόρους και υπηρετούν την πατρίδα τους. Να τα φορτώσει και να τα ξεφορτώσει εκεί στην Αργιθέα, εκεί στον Άσπρο, να τα ρίξει να τα πάρει το ποτάμι».
Ο Λαρισαίος γιατρός και πολιτικός εξήγησε ότι έγραψε το βιβλίο από μια εσωτερική ανάγκη «να εξωτερικεύσω όλα εκείνα που για 50 χρόνια κοντά στον Πάνο Θώδο έζησα και είχαν συσσωρευτεί μέσα στην ψυχή μου», ενώ για το δεύτερο βιβλίο του είπε ότι «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ο χρησμός», ο χρησμός του μάντη Τειρεσία τον οποίο όρισε ο Δίας όταν έπλασε σε μια στιγμής έκστασης και ανάτασης τον λαό αυτής της σπάνιας χώρας (σ.σ. αναφέρεται στην Ελλάδα), τη λιλιπούτεια πολιτεία να την παρακολουθεί και να την προειδοποιεί. Ο Τειρεσίας ήταν ο αγαπημένος του μάντης, ήταν τυφλός και ως εκ τούτου πιστός και κυρίως είχε ζήσει έκφυλη ζωή κι έτσι γνώριζε και τα καλά και τα δύσκολα και μπορούσε να παρακολουθήσει αυτή τη διαόλου ράτσα, αυτό τον λαό που προόδευε αλλά ήταν ικανός σε μία στιγμή να βάλει ένα φυτίλι και να τινάξει τα πάντα στον αέρα».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός Υγείας και της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Στεφανής, ενώ για το βιβλίο μίλησαν και ο πρώην υπουργός κ. Σταύρος Μπένος και ο ανταποκριτής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας στην Αθήνα κ. Γιώργος Μακρής.
Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσε ο ηθοποιός κ. Αλμπέρτο Φάις, ενώ την παρακολούθησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασίλης Οικονόμου, ο συντονιστής της οργανωτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί κ. κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σαλαγιάννης, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές κ. κ. Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Καρτάλης, Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Ηλίας Καρανίκας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ηλίας Λαμπίρης, Δημήτρης Θάνος, Λάζαρος Λωτίδης, Γιώργος Δρυς, Δημήτρης Γκούσκος και Όλγα Ρενταρή – Τέντε, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη και πρώην βουλευτής κ. Σωκράτης Κοσμίδης, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου.