ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γεράσιμος Χολέβας

Στην Ελλάδα η επιλογή που έχει γίνει σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο είναι η εξέταση για τον κορωνοϊό, όταν γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, να περιλαμβάνει ευπαθείς ομάδες με έντονα συμπτώματα ή περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα.

Η επιλογή αυτή εξηγείται από δύο παράγοντες που συνδέονται:

 Τα πιο μαζικά τεστ μπορεί να φέρουν διασπορά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία κι ενδεχομένως μεγαλύτερη αγωνία σε μέρος του πληθυσμού, αφού θα αυξηθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

 Τη δυσκολία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει περισσότερα τεστ λόγω της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού, παράλληλα με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που βρίσκονται στα νοσοκομεία (διαβάστε εδώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί που δίνουν ηρωικό αγώνα).

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Χαρακτηριστική είναι η πιο πρόσφατη εκτίμηση του λοιμωξιολόγου κι εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υποστήριξε: Τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες είναι όσοι έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τον κορονωϊό. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε για την διασπορά του ιού στη χώρα μας. Η διαφορά μεταξύ εκτίμησης του αριθμού κρουσμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (695 σύμφωνα με τη σημερινή [23/3/2020] ενημέρωση) είναι εμφανής.

Ανεξαρτήτως των μεθόδων και στρατηγικών αντιμετώπισης (σύμφωνα με άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις εκτιμάται ότι χρειάζεται να υπάρχει η απόλυτα πραγματική εικόνα των κρουσμάτων), δεν θα διαφωνούσες κανείς – λογικά – ότι χρειάζεται ενίσχυση των μέσων εξέτασης για τον κορωνοϊό στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στο βαθμό που συμφωνούμε σε αυτό υπάρχει τρόπος:

Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας – αρκετά εμπορεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το τεστ για τον κορωνοϊο – με διάθεση του εξοπλισμού και του ιατρικού προσωπικού τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, για δύο λόγους:

 Ενισχύεται η μάχη κατά του κορωνοϊού που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

— Σταματά η εξέταση για τον κορωνοϊό να είναι ένα ακόμα εμπόρευμα, ένα «προϊόν» που (αν έχεις βασικά συμπτώματα) ή πρέπει να έχεις χρήματα για να την κάνεις ή ψάχνεις «προσφορές», όπως αυτές που προτείνουν διάφοροι «πλασιέ» τύπου Πορτοσάλτε.

Αν δεν σταματήσει το εμπόριο της εξέτασης σε λίγο θα δούμε – αν δεν γίνει ήδη – στη λίστα «παροχών» των ιδιωτικών δομών «πακέτα» για τεστ του κορωνοϊού με άλλες υπηρεσίες υγείας. Κι όλα αυτά φυσικά σε… «καλή τιμή».

Αυτή τη φορά οι έμποροι της υγείας μπορούν να μην βγάλουν κέρδη πάνω στη ζωή και την αγωνία των ανθρώπων. Έτσι, με την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας και παράλληλα με την (απαραίτητη) ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων θα διαμορφωθεί ένα δίκτυο εξετάσεων του τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο θα γίνεται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει συμπτώματα. Η αύξηση των τεστ θα δώσει και δυνατότητα πιο ολοκληρωμένης έρευνας των κρουσμάτων. Προφανώς, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι θα θέσουν τα κριτήρια διεύρυνσης των εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις δομές που θα γίνονται αλλά και τις δομές που μπορούν να ελέγξουν τα δείγματα, σε συνδυασμό με τον χρόνο παράδοσης της απάντησης (έχει σημασία λόγο της διάρκειας της νόσου). Τα κριτήρια θα επαναπροσδιορίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα.

Τα παραπάνω έχουν αφετηρία το εξής απλό «στοιχείο»: Στην εποχή του κορωνοϊού, που σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, το τεστ δεν μπορεί να είναι μέρος της «αγοράς». Από τη στιγμή που υπάρχει ιατρική εκτίμηση για την κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να μπαίνει εμπόδιο το αντίτιμο, για μια εξέταση που αφορά την υγεία του κάθε ανθρώπου και του κόσμου ολόκληρου. Δεν είναι ανθρώπινο.

imerodromos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ