Πετυχημένη εκδήλωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας για τον κορωνοϊό και την επαναλειτουργία των σχολείων
Με κεντρικό σύνθημα «Φοράμε τις μάσκες αλλά δεν κρατάμε το στόμα μας κλειστό» η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής στην αυλή του 1ου Λυκείου Λάρισας ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση μέσα από το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως.
Οι έγκυροι εισηγητές Λάμπρος Καραγιώργος, καρδιολόγος διευθυντής ΕΣΥ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και των ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της ΕΙΝΚΥΛ και ο Δημήτρης Μπαμπαλής, διευθυντής ΤΕΠ του ΓΝΛ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ ανέπτυξαν διεξοδικά το θέμα απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με την πανδημία, το άνοιγμα των σχολείων και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους.
«Η χώρα βρέθηκε απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια Δημόσια Υγεία αποδυναμωμένη και σε κατάσταση διάλυσης, υποχρηματοδοτούμενη, με χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ κλπ., την ώρα που η περίφημη παγκόσμια αλλά και Ευρωπαϊκή συνοχή είχε πάει περίπατο», περιέγραψε ανάγλυφα την κατάσταση ο κ. Καραγιώργος, σημειώνοντας πως «η μόνη ασφαλής διαδικασία είναι η απομόνωση του ιού μέσω της απομόνωσης των κρουσμάτων».
Παίρνοντας τον λόγο ο Δ. Μπαμπαλής αναφέρθηκε στους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού και το φλέγον θέμα της λειτουργίας των σχολείων.
«Ο έντονος συγχρωτισμός σαφώς θα πρέπει να αποφεύγεται, ωστόσο οι απόψεις για το κλείσιμο των σχολείων είναι αμφιλεγόμενες. Τα παιδιά νοσούν πολύ σπάνια αλλά είναι πολύ καλοί φορείς, ενώ όπως παρατηρήθηκε με το κλείσιμο των σχολείων εξαφανίστηκε η γρίπη, άρα το σχολείο μπορεί να θεωρηθεί “εκκολαπτήριο” λοιμώξεων», ανέφερε ο κ. Μπαμπαλής, προσθέτοντας πως το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «όχι αν θα ανοίξουν και πότε τα σχολεία αλλά πως θα ανοίξουν με ασφάλεια».
«Υπάρχουν λύσεις και έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι για να απαιτήσουμε κατάλληλες συνθήκες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών», σημείωσε ο κ. Μπαμπαλής, προτείνοντας σειρά μέτρων όπως μάσκες προστασίας, πιστοποιημένα αντισηπτικά σε κάθε σχολική αίθουσα και στους διαδρόμους των σχολικών μονάδων, εκπαίδευση στη χρήση και την αφαίρεση της μάσκας, διαχείριση των μολυσματικών απορριμμάτων στα σχολεία, οργάνωση ιατρείων με την παρουσία νοσηλευτή και την εποπτεία γιατρού, όπως και δημιουργία αναρρωτηρίων για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.
«Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική βούληση, οργάνωση και χρήμα, ωστόσο είναι τα μόνα που απαντούν στο ερώτημα για πως θα λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία μας», κατέληξε ο κ. Μπαμπαλής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία ακολούθησε διάλογος με το κοινό, τέθηκε προς συζήτηση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τον εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων Δ. Παπαπαδόπουλο να τονίζει πως ο αγώνας θα συνεχισθεί ενάντια σε ένα νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε πειραματόζωο τη σχολική κοινότητα»
Ειρήνη Παπουτσή