ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΥ

Συνεδρίασε την Τετάρτη η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τον Τιταρήσιο ποταμό, παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων, βουλευτών του νομού και του περιφερειάρχη ενώ παρεμβάσεις έγιναν από το δήμαρχο Ελασσόνας και εκπρόσωπο του δήμου Τυρνάβου.

Ακρως ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση αναμφισβήτητα προσέφερε πολλά στο δημόσιο διάλογο για την προστασία του ποταμού από τη μόλυνση αλλά και για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου των ελέγχων και των ποινών στους παραβάτες.

Η συνεδρίαση της επιτροπής σημαδεύτηκε από την κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού και του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη, αλλά και από την παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλου που εν και το θέμα ήταν ο Τιταρήσιος έσπευσε να τονίσει την αντίθεσή του στην όποια προσπάθεια εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου για να εισπράξει την αντίδραση της Λαρισαίας βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ευ. Λιακούλη, αλλά και άλλων βουλευτών του νομού.

Δείτε παρακάτων τί ειπώθηκε στη συνεδρίαση από αυτοδιοικητικούς και βουλευτές του νομού.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας

Παρέμβαση μέσω skype έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των ελέγχων αλλά και προώθησης σημαντικών έργων αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο δήμος Τυρνάβου

Το δήμο Τυρνάβου στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εκπροσώπησε η νέα γενική γραμματέας του δήμου Ελ. Ζαρόγιαννου η οποία περιορίστηκε σε ευχολόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Τιταρήσιου.

Ο περιφερειάρχης

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Αγοραστός αφού τόνισε ότι το 2011 η κατάσταση σε θέματα περιβάλλοντος ήταν τραγική, απαρίθμησε όλα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια από την περιφέρεια τόσο με την κατασκευή βιολογικών σταθμών, μονάδων βιοαερίου και άλλων υποδομών όσο και σε επίπεδο ελέγχων και προστίμων που τα τελευταία 3 χρόνια ανήλθαν σε 250.000 €. Παράλληλα σημείωσε ότι η ρύπανση του Τιταρήσιου όπως αποδεικνύεται οφείλεται στο τυρόγαλο, στα λύματα βουστασίων και άλλων κτηνοτροφικών μονάδων, σε φερτά λύματα, αλλά και σε απόβλητα άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Ελασσόνας και υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν θα δημιουργηθούν και νέες μονάδες βιοαερίου και επεξεργασίας λυμάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Στέλλα Μπίζιου: Μεγάλες επενδύσεις με στόχο να καταστεί ο δήμος Ελασσόνας η πιο πράσινη περιοχή της χώρας

«Στόχος για την περιοχή της Ελασσόνας είναι να καταστεί σε σύντομο διάστημα η πιο πράσινη περιοχή στην Ελλάδα και να αποτελέσει το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κτηνοτροφικές, και όχι μόνο, περιοχές της χώρας. Επενδύσεις από μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής είναι έτοιμες να πραγματοποιηθούν, οι οποίες θα απαλλάσσουν το περιβάλλον από την επιμόλυνση, καθώς θα επιτύχουν την επεξεργασία των λυμάτων σε ποσοστό 100%. Πέραν των μονάδων παραγωγής Βιοαερίου, που ετοιμάζονται και σύντομα θα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα στον επιχειρηματικό χάρτη του δήμου Ελασσόνας στο νομό Λάρισας, βρίσκονται στα σκαριά Μονάδες Επεξεργασίας Στερεών Λυμάτων και στα ποιμνιοστάσια».
Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα τον Τιταρήσιο ποταμό.
«Το πρόβλημα του τυρογάλακτος θα λυθεί άμεσα και με τρόπο συμβατό με τη χρήση ΑΠΕ, καθώς το παραγόμενο μεθάνιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους ατμολέβητες ή σε μηχανές συμπαραγωγής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον σας ενημερώνω, πως το συμπυκνωμένο τυρόγαλα πιάνει αυτή τη στιγμή εξαιρετικές τιμές στο εξωτερικό (1 ευρώ/κιλό) και είναι αρκετές οι επιχειρήσεις εκείνες που το εξάγουν.
Όσον αφορά δε τα ξεπλύματα των εργοστασίων, αυτά θα πρέπει να επεξεργαστούν στους βιολογικούς, αν και απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, η μια από τις δυο προαναφερθείσες μονάδες βιοαερίου μπορεί να τα επεξεργαστεί και αυτά, με τη χρήση μεμβρανών και χωρίς τη λειτουργία βιολογικού, αφού υπόσχεται αποικοδόμηση του οργανικού φορτίου σε ποσοστό άνω του 99%.
Επίσης, αυτή τη στιγμή οι τυροκομικές επιχειρήσεις επεξεργάζονται τα ξεπλύματα στους βιολογικούς τους, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε όλοι οι βιολογικοί δουλεύουν κανονικά, αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα ρουτίνας που μπορεί να υπάρξουν», σημείωσε η κα Μπίζιου αναλύοντας στην Επιτροπή την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.
«Οφείλουμε λοιπόν να παραδεχθούμε, πως η κατάσταση στον Τιταρήσιο ποταμό έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πολιτικές στοχευμένες και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση.
Φυσικά δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε, μέχρι το πρόβλημα να λυθεί οριστικά», κατέληξε η κα Μπίζιου.

Μ. Χαρακόπουλος: Αβάφτιστοι είναι αυτοί που ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο;

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εδώ μέσα, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, συμφωνούμε πως κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας, πάνω από την προστασία του νερού, που είναι πηγή ζωής». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, για το μείζον ζήτημα της μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε αιτηθεί τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ζήτησε να υπάρξει αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με δημοσιοποίηση των ονομάτων και απώλεια της δυνατότητας να παράγουν ΠΟΠ, όσοι υποτροπιάζουν ρυπαίνοντας με υγρά απόβλητα το ποτάμι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόσφατα, νομοθετήσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος, και οι ποινές φθάνουν ακόμη και τις 300.000 ευρώ. Εκεί δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων κάνουν ελληνοποιήσεις. Εδώ έλαβα έναν πίνακα με κάτι γράμματα της αλφαβήτου. Δεν με  διαφωτίζουν. Είναι δέκα περιπτώσεις, αλλά δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε, ποιοι είναι. Και στην τοπική κοινωνία ρωτούν, αβάφτιστοι είναι αυτοί, οι οποίοι ρυπαίνουν τον Τιταρήσιο; Δεν έχουν στοιχεία οι επιχειρήσεις αυτές;».

Αφαίρεση άδειας ΠΟΠ

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρότεινε «επειδή όλοι μιλούν πια, πως πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο και της παραγωγής Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, υπάρχει ακόμη και η ποινή της απώλειας της άδειας ΠΟΠ. Εδώ;». Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν ξέρω εάν εμμένει στη θέση του ο κ. Κόκκαλης, ότι δεν χρήζει αυστηροποίησης το θεσμικό πλαίσιο. Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Το κόστος της παράβασης να είναι υψηλό, προκειμένου να μην προβαίνει σε παράβαση. Εάν είναι της τάξεως των 1.000 ή και των 30.000 ευρώ για κάποιον, ο όποιος τα βλέπει ως “ψίχουλα” αυτά, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και καμία αποτρεπτική ικανότητα.

Άρα και γι’ αυτό είπα να δούμε ξανά το ύψος των προστίμων, την κλιμάκωσή τους και τον μηχανισμό επιβολής τους. Να ξαναδούμε τη δημοσιοποίηση, όχι με στόχο τη διαπόμπευση αυτών που ρυπαίνουν το ποτάμι. Πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, εάν κάποιος που ρυπαίνει παράγει ένα ΠΟΠ προϊόν και το διαθέτει στην αγορά φθηνότερα από κάποιον άλλον, ο όποιος έχει το κόστος του βιολογικού και αναγκάζεται να βγει με υψηλότερο κόστος στο ράφι του σούπερ μάρκετ με τη φέτα, για παράδειγμα, που μπορεί να παράγει. Δεν πρέπει να το ξέρει ο καταναλωτής και να επιβραβεύει τον έναν ή τον άλλο;».

Ψάρια με σκουλήκια…

Ο κυβερνητικός βουλευτής καυτηρίασε ότι γεγονός ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και πολλά χρόνια. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τοποθετούμαι δημόσια, να ασκώ Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού. Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του υδροβιότοπου του Τιταρήσιου ποταμού και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Μου λένε κάτοικοι από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς, όχι μόνο της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, αλλά από τα χωριά του πρώην Δήμου Ποταμιάς -λεγόταν Δήμος Ποταμιάς, μιας και η περιοχή έτσι είναι γνωστή, γιατί είναι παραποτάμια τα περισσότερα από τα χωριά και το ποτάμι αυτό είναι πηγή ζωής για αυτούς- ότι ψάρευαν στα νερά του ποταμού. Ψάρευαν ψάρια, κάτοικοι από το Βλαχογιάννη, από το Αμούρι, από το Μεσοχώρι, από τη Μαγούλα, από το Δομένικο, από τη Συκιά, αλλά και από το Δαμάσι και τον Τύρναβο. Σήμερα, τα ψάρια αυτά, επειδή ακριβώς τα νερά του ποταμού μολύνονται, δεν είναι βρώσιμα, δεν τρώγονται, έχουν σκουλήκια όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι».

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις;

Ο Λαρισαίος βουλευτής εξέφρασε τη λύπη του «διότι το έγκλημα αυτό το οικολογικό, δεν έχει απασχολήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναρωτιέμαι, η GREENPEACE, η WWF-HELLAS, αγνοούν την ύπαρξη του Τιταρήσιου ποταμού, και το γεγονός ότι τόσα χρόνια στον τοπικό τύπο, στο Κοινοβούλιο με κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύεται το πρόβλημα; Θέλω να πιστεύω ότι η αποψινή συνεδρίαση θα ενεργοποιήσει και τα ανακλαστικά των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το διαρκές αυτό έγκλημα που συντελείται στον Τιταρήσιο ποταμό».

Λίμνη με… τυρόγαλο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι πολίτες είναι πλέον καχύποπτοι σε βαθμό τέτοιο που τις τελευταίες μέρες είδε στον τοπικό μας τύπο το φως της δημοσιότητας άρθρο με τίτλο “η ρύπανση του Ελασσονίτη και το φράγμα Αγιονερίου” -είναι ένα ημιτελές φράγμα στο Αγιονέρι. Και ο αρθρογράφος φτάνει στο σημείο να συνδέει τη μη ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Αγιονερίου με τη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού με υγρά απόβλητα -τυρόγαλα λέει η τοπική κοινωνία- και ότι το φράγμα δεν ολοκληρώνεται γιατί θα είναι εμφανές σε όλους το οικολογικό έγκλημα, ενώ τώρα ευελπιστούν με τη ροή του νερού και ιδιαίτερα όταν βρέχει ότι φεύγουν τα τυρόγαλα, τα υγρά απόβλητα και δεν μένουν τα πειστήρια του εγκλήματος».

Αν επίορκοι;

Ο κυβερνητικός βουλευτής καυτηρίασε το γεγονός ότι σύμφωνα με απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά. Αντιλαμβάνεστε εάν ένας δημόσιος λειτουργός, ένας υπάλληλος είναι επίορκος τι εισήγηση θα κάνει στον Περιφερειάρχη αν το μοντέλο υποβολής προστίμου είναι υποκειμενικό;». Επιπλέον, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος ομολογεί ότι έχει να κάνει ελέγχους εδώ και δέκα χρόνια στον Τιταρήσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν παρακολουθεί κανείς ούτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τη δημοσιότητα που παίρνουν κατά καιρούς καταγγελίες δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας που κάνει ελέγχους ή των Βουλευτών που ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, της κοινωνίας, εν τέλει, των ενεργών πολιτών που διαμαρτύρονται;».

Κόκκαλης κατά Αγοραστού για μόλυνση σε Τιταρρήσιο: Παρανόμησε 8 φορές, γιατί δεν κλείσατε την επιχείρηση;

Προ των μεγάλων ευθυνών του έθεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή το μείζον και διαρκές «οικολογικό έγκλημα» της μόλυνσης του Τιταρήσιου στην περιοχή της Ελασσόνας από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη συνεδρίασε χθες Τετάρτη η Διαρκής Επιτροπή Περιβάλλοντος της Bουλής, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αγοραστός περιορίστηκε στο να μιλά για… άλλα έργα του στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να αναφέρεται επί της ουσίας στο τι έπραξε για τον Τιταρήσιο και προπαντός εάν εφάρμοσε το νόμο.

Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του κ. Αγοραστού απέναντι σε μία εξόφθαλμα παράνομη κατάσταση με σημαντικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, είναι το γεγονός πως ενώ βεβαίωσε παραβάσεις οκτώ φορές (!) σε παρακείμενη τυροκομική επιχείρηση, δεν προχώρησε έστω σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ως όφειλε.

Και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στον κ. Αγοραστό: «Το ερώτημα είναι- διαβάζουμε έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας- πόσες φορές πρέπει να παραβεί τον νόμο μια επιχείρηση; Τον έχει παραβεί οκτώ. Θα πρέπει να γίνουν 28;  58;  68; Ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος;»

Ένα ακόμη σημείο της υπόθεσης που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν προσκόμισε στην επιτροπή ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ουσιαστική συμμόρφωση των παραβατών.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τηντοποθέτηση του κ. Κόκκαλη στην επιτροπή: «Νομίζω, υποβαθμίζεται ο Τιταρήσιος, με αυτή την εικόνα. Ακούσαμε για Αχελώο σήμερα εδώ, ακούσαμε για άσκηση γενικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής, ακούσαμε για κίνητρα στους επιχειρηματίες, ακούσαμε, τι έχει κάνει για άλλα θέματα η Περιφέρεια και καλά έκανε, για την ταμπακιέρα, θα ακούσουμε ερωτήματα συγκεκριμένα; Κύριε Αραβώση, ακούσατε από τον κύριο Χαρακόπουλο, είπε θέλουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο διακοπής προσωρινής ή μόνιμης της λειτουργίας της επιχείρησης σε περίπτωση υποτροπής. Ένα και ένα κάνουν δύο, δεν κάνουν 12,5 ή 15 ξεκάθαρα, επειδή ακούστηκε ότι δεν υπάρχει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

Εδώ κυρία Πρόεδρε, ήρθαμε να ενημερωθούν οι πολίτες της Λάρισας και ούτε να λιβανίζουμε και ούτε να τα παρουσιάσουμε ωραία τα πράγματα. Προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου. Ερωτήματα συγκεκριμένα. Διαβάζω απόφαση μια επιχείρηση παρέβη το νόμο οκτώ φορές, κυρία Πρόεδρε. Οκτώ! Και στις οκτώ, επαναλαμβάνεται η εξής φράση στο Σώμα της Απόφασης: «Σε περίπτωση επανάληψης πρόκλησης οποιασδήποτε μορφής υποβάθμισης του περιβάλλοντος δύναται πέραν του διπλασιασμού του ανωτέρω προστίμου να υπάρξει προσωρινή ή μόνιμη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης». Άρα, κύριε Αραβώση, πρέπει να απαντήσετε προκύπτει από εδώ ότι έχει την αρμοδιότητα. Το ερώτημα είναι- διαβάζουμε έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας- πόσες φορές πρέπει να παραβεί τον νόμο μια επιχείρηση; Τον έχει παραβεί οκτώ. Θα πρέπει να γίνουν 28;  58;  68; Ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος;

Και ήρθαμε εδώ για να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο- όχι ότι δεν είναι σημαντικά θέματα, δεν θέλω να απαξιώσω την οποιαδήποτε αναφορά- αλλά ακούστηκε ότι δεν υπάρχει ρύπος. Ίχνος ρύπους.  Τότε, γιατί ήρθαμε; Συγνώμη. Κάνουμε κάποιο λάθος; Μήπως δεν ισχύει; Μήπως δεν είναι υπαρκτή αυτή η κατάσταση; Να σοβαρευτούμε όλοι! Επιτέλους! Είπε, ο κ. Περιφερειάρχης, εγώ δεν προβαίνω σε χαρακτηρισμούς, κύριε Περιφεριάρχη, θεσμικά ήρεμα και ωραία. Είπατε ότι συμμορφώθηκαν οι επιχειρήσεις. Θέλω πραγματικά να συμφωνήσω μαζί σας.  Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας. Πείτε μου, όμως, πώς συμμορφώθηκαν. Ένα πραγματικό γεγονός και θα συμφωνήσω.

Συμμορφώθηκαν οι επιχειρήσεις, διότι έφτιαξαν καλύτερα τον βιολογικό καθαρισμό ή δεν το ξανακάναν πάλι. Αφού το ξανάκαναν αφού πριν ενάμιση μήνα βάλατε πρόστιμα. Δηλαδή, θέλω ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τάδε έχει συμμορφωθεί, διότι έχει να απασχολήσει δύο χρόνια, έχει να απασχολήσει τρία χρόνια.

Όμως, πριν ένα μήνα βάλατε πρόστιμο. Πώς προκύπτει ότι  έχουν συμμορφωθεί; Και να συμφωνήσω μαζί σας. Αυτή είναι η ουσία. Και ερχόμαστε εδώ και μιλάμε, τι ωραία, τι καλά για τον Αχελώο, για την περιβαλλοντική πολιτική. Υπάρχει μόλυνση στο Τιταρήσιο; Ναι ή όχι; Το κάνουν συγκεκριμένες εταιρείες; Ναι ή όχι; Το κάνουν και άλλοι ιδιώτες; Ναι ή όχι; Δεν υπάρχει άλλη απάντηση! Προβλέπεται πιο αυστηρή κύρωση; Ναι ή όχι; Πριν πέντε χρόνια επιβάλλατε οριστική διακοπή σε μια άλλη επιχείρηση, και καλά κάνατε και το 2016 και στο ΣΤΕ. Γιατί; Για την ταμπακιέρα δεν άκουσα.»

Να μην προσβάλλουμε τη νοημοσύνη του κόσμου, ότι ναι μεν η Περιφέρεια προσπαθεί. Ναι προσπαθεί και οι υπάλληλοι προσπαθούν, αλλά έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πριν ένα μήνα έπεσαν τα πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις 8 φορές έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Τι να πούμε ότι συμμορφώθηκαν;……Συνεπώς από την παρούσα συνεδρίαση περιμένουμε τουλάχιστον απαντήσεις, Όχι εμείς κυρία Πρόεδρε, απαντήσεις όχι σε πρόσωπα.

Ξέρουν οι Λαρισαίοι ποιοι είναι, ξέρουν οι Ελασσονίτες και στο κάτω κάτω δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Να σταματήσει, να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της ρύπανσης αυτού του ποταμού, γιατί είναι η ίδια μας η ζωή. Ο καθένας ας βάλει το λιθαράκι του, όπως μπορεί.»

Ε. Λιακούλη: Ο Τιταρήσιος δεν θα καθαρίσει ποτέ, αν δεν αλλάξει το πλαίσιο

Παρέμβαση στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με το θέμα της μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού, για το οποίο κατέθεσε και η ίδια ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η συζήτηση έγινε παρουσία βουλευτών του νομού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της, η κ. Λιακούλη, τόνισε:

«Συζητάμε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το θέμα της ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, ένα θέμα που βουλευτές, φορείς και πολίτες, έχουμε  επανειλημμένα, φέρει στο προσκήνιο και μάλλον έχουμε γίνει γραφικοί.

Θυμίζω ότι το 2007, η αυτοδιοικητική νομαρχιακή παράταξη της «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, με ιδιαίτερη ευαισθησία όλων των νομαρχιακών συμβούλων της σε περιβαλλοντικά ζητήματα, περιόδευσε συστηματικά σε όλο το νομό και κατέγραψε τις εστίες μόλυνσης, που ήταν ορατές. Καταγράφηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν τότε, η μόλυνση των υδάτων, πηγές ρύπανσης του αέρα, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι παράνομες αμμοληψίες. Στο βίντεο της εποχής, φαίνεται καθαρά η τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από δραστηριότητες που υπήρχαν  τότε και συνεχίζουν ακόμη στην περιοχή.

Πέρασαν από τότε, 13  χρόνια. Πολλά προβλήματα, επαναλαμβάνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δυστυχώς, με τεράστια ευθύνη της Πολιτείας, υπάρχει τραγική θεσμική ένδεια, στην αντιμετώπιση των ρυπογόνων πηγών, επιχειρήσεων και εστιών. Στην πραγματικότητα, οι υποστελεχωμένες και χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας, διαπιστώνουν κραυγαλέες παραβάσεις, επιβάλλουν πρόστιμα και αμέσως μετά ξεκινά ένας πραγματικά βασανιστικός κύκλος πάσης φύσεως αμφισβητήσεων των μετρήσεων, των προστίμων, της επικύρωσής τους, με ενστάσεις, προσφυγές κλπ που εκδικάζονται μετά από χρόνια!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι ρυπαίνοντες να συνεχίζουν ανενόχλητοι, εφαρμόζοντας την πεπατημένη: των ενστάσεων  και των προσφυγών!

Κοινός τόπος είναι ότι απαιτείται πλέον άμεσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλαγή της νομοθεσίας και ολοκληρωμένος τρόπος προσέγγισης του θέματος, που δεν εξαντλείται απλώς στην διαπίστωση ή στην επιβολή των  συχνά, ανείσπρακτων προστίμων.

Η σύγχρονη περιβαλλοντική αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη, που προϋποθέτει τουλάχιστον την αυτονόητη εξάλειψη όλων των πηγών μόλυνσης, απαιτεί να συνδεθεί με οικονομικά κίνητρα και επιχειρηματικά κίνητρα, αλλά και αντίστοιχες οικονομικές και επιχειρηματικές κυρώσεις.

Μια επιχείρηση που υποτροπιάζει έστω και μια φορά, μολύνοντας το περιβάλλον να υφίσταται όλες τις κυρώσεις, με ανέκκλητες αποφάσεις .

Απευθύνομαι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ζητώ να κληθούν στη διαβούλευση οι αυτοδιοικητικοί φορείς, οι επιχειρήσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου και της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας και να προκύψει η νέα, σαφής και αυστηρή νομοθεσία, που θα αποτελέσει το «πράσινο συμβόλαιο» της περιοχής.

Μόνο έτσι θα καθαρίσει ο Τιταρήσιος.

Μόνο έτσι, δεν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο, που εδώ και χρόνια βρισκόμαστε, σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής μας, με υπονόμευση στο μέλλον των επόμενων γενεών»

Ο Γ. Λαμπρούλης

Κριτική σε όλους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στον Τιταρήσιο άσκησε από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ο οποίος υποστήριξε ότι ποτάμι και περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την περιοχή και ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ