Μπορεί η Ελλάδα να βιώνει μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ και η οποία αναδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας όμως αφού είδε να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημά του για ισχυρά νοσοκομεία, επάρκεια σε ΜΕΘ και κλινικές και πολλές προσλήψεις γιατρών, πέρασε στο 2ο στάδιο της επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος, αφού διαχείριση ουσίας δεν υπάρχει, παρουσιάζοντας χθες στο πλαίσιο μίας φιέστας το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του covid-19.
Τί και αν δεν έχουμε ακόμη οριστικές εγκρίσεις για τα εμβόλια, τί και αν δεν ξέρουμε τον τρόπο που θα αποθηκευτούν αυτά τα εμβόλια, πώς θα διακινηθούν με ασφάλεια για να μην χαλάσουν πριν καταλήξουν στον πληθυσμό, τί και αν δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραγωγής των εμβολίων, διακίνησής τους στις χώρες της Ε.Ε., εμείς στην Ελλάδα αποκτήσαμε δια στόματος Κικίλια, Εθνικό Σχέδιο για τον Εμβολιασμό, ακολουθώντας σε αυτό το ανέξοδο επίπεδο τη ρήση “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, την οποία όμως δεν ακολουθήσαμε στην κρίσιμη φάση θωράκισης της χώρας με ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας και των δημόσιων συγκοινωνιών αφού ένα τέτοιο σχέδιο και κοστίζει και αντιτίθεται στη συνολική φιλοσοφία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που παθαίνει αλλεργία στη λέξη “δημόσιο”.
Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τί έλεγε ο υπουργός Υγείας στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 για το ΕΣΥ και την ανάγκη ιδιωτικοποίησής του κααι μάλιστα χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, τα διατράνωνε αυτά και κατά την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Λάρισας τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών να μην μπορούν να διαχειριστούν τους ασθενείς με covid – 19.
Πάντως αφού ο κ. Κικίλιας που ως άλλη Μαρία Αντουανέτα δεν φαίνεται να προβληματίζεται επειδή η χώρα δεν έχει ψωμί (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και προσφέρει παντεσπάνι (εμβόλια) σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα βασικά σημεία του σχεδίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:
Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα
Τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες θα καταλήξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα.
Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε πως εάν έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, τότε θα αυξηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.
Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά περιφέρεια
Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά υγειονομική περιφέρεια καθορίζονται ως εξής:
- 1η ΥΠΕ: 245
- 2η ΥΠΕ: 135
- 3η ΥΠΕ: 123
- 4η ΥΠΕ: 129
- 5η ΥΠΕ: 144
- 6η ΥΠΕ: 176
- 7η ΥΠΕ: 66
Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.