ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σύσκεψη με τον ΟΣΕ ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων – Διαδικτυακά η κοπή της πίτας του ΔΣ

Με ευχές για μια καλύτερη χρονιά και γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για μια κοινωνία που επλήγη λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Τρίτης η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων, για να ακολουθήσουν δύο συνεδριάσεις του, μία για τη διαδικασία των ερωτήσεων δημοτικών συμβούλων και μία δεύτερη όπου κυριάρχησε το θέμα του ανοίγματος των σχολείων της Λάρισας, μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ενημέρωσε το σώμα για την πραγματοποίηση σύσκεψης στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή (15/1, 13.00) με την κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ προκειμένου να επικαιροποιηθεί η συζήτηση για επιπλέον λύσεις που αφορούν στο δίκτυο του Οργανισμού εντός της πόλης.

«Η ένταξη του έργου των ηχοπετασμάτων στο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, έχουμε να κάνουμε με “δυσκίνητο” οργανισμό, αλλά πρέπει να δούμε και επιπλέον εφικτές λύσεις», σημείωσε ο δήμαρχος, με τους επικεφαλής των παρατάξεων να επιμένουν σε υπογειοποίηση των γραμμών.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παρουσία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλου, του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη και του καθηγητή Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων  Χρ. Χατζηχριστοδούλου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση-τηλεδιάσκεψη για το άνοιγμα των σχολείων της Λάρισας, με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκη, που έθεσε το θέμα, να κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές που οδηγούν σε 27άρια τμήματα, ελλείψεις προσωπικού κλπ., περιγράφοντας «μια από τα ίδια» όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης για τη λειτουργία τους.

«Οι φόβοι μας για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν, ωστόσο το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα προϋποθέτει προσλήψεις, κάτι που είναι δουλειά της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης, με τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου να επιμένει πως «το όφελος λειτουργίας των σχολείων είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον όποιο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού».

«Η ενδοσχολική μετάδοση είναι ελάχιστη και η λειτουργία των σχολείων με συνεχείς ελέγχους πρέπει να υποστηριχθεί από όλους», κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος στάθηκε στις διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στη διασπορά από τους μικρούς μαθητές, επιμένοντας σε διενέργεια τεστ σε μαθητές και εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και εστιάζοντας στον συνεχή αερισμό των αιθουσών.

«Τα παιδιά μεταδίδουν, απλά δεν μεταδίδουν εύκολα», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος, ζητώντας παράλληλα από τους γονείς «να κόψουν τα πηγαδάκια» συνοδεύοντας τα παιδιά τους στα σχολεία.

«Απαίτησή μας από τους δήμους ήταν να κάνουν τη δουλειά τους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, κάτι που έγινε με απόλυτη σοβαρότητα. Οι διαμαρτυρίες προέκυψαν για τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα, αλλά για να είμαστε ορθολογιστές κάτι τέτοιο είναι αδύνατον», ανέφερε ο Γ. Δοδοντσάκης, ρίχνοντας τα βέλη του στους εκπαιδευτικούς που δεν μετείχαν στα rapid tests.

«Πήραμε την απόφαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και η συμμετοχή ήταν μόλις 44%», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους σε αυστηρή τήρηση των μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Κρούσματα θα έχουμε αλλά θα έχουμε και τον απόλυτο έλεγχό τους», κατέληξε ο κ. Δοδοντσάκης, ο οποίος λίγο αργότερα αποκάλυψε πως το αίτημα για την αξιοποίηση των 41 επιπλέον αιθουσών απορρίφθηκε από το υπουργείο «για να μην υπάρχει διαχωρισμός» σε σχέση με τους μαθητές της υπόλοιπης Ελλάδας!!

Από πλευράς Ένωσης Γονέων ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παναγιώτου σημείωσε πως το γονεϊκό κίνημα «θέλει ανοιχτά σχολεία», ωστόσο υπάρχουν σειρά αιτημάτων που πρέπει να ικανοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (αξιοποίηση 41 κενών αιθουσών, προσλήψεις κλπ.).

«Η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να βρει τις λύσεις και όχι να πετά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στους πολίτες», κατέληξε ο κ. Παναγιώτου, ζητώντας δωρεάν τεστ για γονείς και μαθητές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χατζηχριστοδούλου ο οποίος χαρακτήρισε «ανέφικτη» την πρόταση για τη διενέργεια μοριακών τεστ, υπογραμμίζοντας πως τα rapid tests είναι αξιόπιστα.

«Δώσαμε μαθήματα τήρησης των μέτρων», αντέδρασε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Δ. Παπαποστόλου, ζητώντας επιπλέον προσλήψεις για το «σπάσιμο» των τμημάτων και εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών και τονίζοντας παράλληλα πως δεν είναι ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη δειγματοληψία της Περιφέρειας.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ

Νωρίτερα και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης τέθηκε μεταξύ άλλων ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Απ. Παπαπαρίση (“Λάρισα Μπροστά”) με θέμα: «Αποζημίωση πολιτών Μάνδρας και Κουτσόχερου», που αφορούσε στη συγκρότηση επιτροπής προκειμένου να γίνει προσπάθεια αποζημίωσης 5 κατοίκων της Μάνδρας και του Κουτσόχερου που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην περιοχή, για την οποία συνελήφθη πρόσφυγας φιλοξενούμενος της δομής του Κουτσόχερου και από την οποία κάηκαν αθέριστα σιτηρά και υπολείμματα καλλιεργειών.

Ξεκαθαρίζοντας πως οι σχετικές αποζημιώσεις είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σ. Βούλγαρης σημείωσε πως σύμφωνα με γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία επιτροπής, ενώ κάτι τέτοιο είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου.

«Η υπόθεση θα κριθεί στα ποινικά δικαστήρια», κατέληξε ο κ. Βούλγαρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης επιτροπής μετά από ενημέρωση για το όλο θέμα και σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του δήμου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ