ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το κάλεσμα της διοίκησης για τη σημερινή κινητοποίηση στις 6 μ.μ.

Η καθημερινή αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία, όπως και στον αριθμό των σχολικών μονάδων και των τμημάτων που κλείνουν, παρά και την ανύπαρκτη επί της ουσίας ιχνηλάτηση, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας, αλλά και των εκπαιδευτικών, ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν, παραμένοντας αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και εμείς οι γονείς, μείναμε να παλεύουμε με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, ακριβώς γιατί όλα τα πραγματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης «κόβονται» εξαρχής στο ζύγι της απαράδεκτης λογικής «κόστους – οφέλους» που έχει ως οδηγό του το κράτος. Στον αντίποδα της μη λήψης των απαραίτητων μέτρων αναπαράγεται η λογική της ατομικής ευθύνης, λες και τα σχολεία δεν είναι κρατικές δομές, όπου θα έπρεπε να αναζητείται η κρατική ευθύνη.

Στα παραπάνω και για να θωρακίσουν την λογική της μη λήψης μέτρων, έρχονται να προστεθούν τα πρωτόκολλα… «της συγκάλυψης και της διασποράς», τα οποία εφαρμόζονται ακόμα και μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.

Χαρακτηριστικές είναι μερικές από τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες που βγαίνουν μέσα από τα σχολεία, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ο αριθμός των παιδιών που νοσούν φαίνεται να αυξάνεται:

Σχολικά τμήματα κλείνουν λόγω κρούσματος, χωρίς καμία πρόβλεψη για οργανωμένη ιχνηλάτηση και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ούτε καν στο ίδιο το τμήμα που κλείνει! Αγνοούνται πλήρως οι πραγματικές επαφές, όπως αυτές στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο όπου οι ελλείψεις οδηγούν σε συμπύκνωση διαφορετικών τάξεων, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα αδέρφια παιδιών από τα τμήματα που έκλεισαν, για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που μπαίνουν σε πολλές τάξεις κ.ο.κ. Το «μπαλάκι» της ιχνηλάτησης πετιέται στους ίδιους τους γονείς και τελικά καταλήγει στις τσέπες του ιδιωτικού τομέα Υγείας που εξακολουθεί να θησαυρίζει μέσα στην πανδημία και από τα διαγνωστικά τεστ.

Η πανελλαδική πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν τεστ δεν βοηθάει τη σχολική κοινότητα οργανωμένα να εντοπίσει τις συρροές, αφού δεν υπάρχουν σαφείς εντολές ιχνηλάτησης από τις διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας προς τις σχολικές μονάδες που εμφανίζεται κρούσμα.

Γονείς που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, μαθαίνουν στη συνέχεια ότι… δεν προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια τεστ για τα παιδιά τους που πάνε σχολείο. Αρα μένει και το σχολείο στο σκοτάδι για το αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν κρούσματα μέσα στις τάξεις! Κι όμως, στις ίδιες τις επίσημες κυβερνητικές ενημερώσεις για τον κορονοϊό, ομολογήθηκε εδώ και καιρό ότι ο βασικός λόγος που μετά από τόσους μήνες lockdown και περιοριστικών μέτρων η πανδημία επιμένει (ενώ τώρα αναζωπυρώνεται), είναι το διαρκές «πινγκ – πονγκ» των κρουσμάτων μεταξύ χώρων δουλειάς και οικογένειας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σπάσει αυτό το «πινγκ – πονγκ», αλλά επιχειρεί να το κουκουλώσει, ακριβώς για να μην εκθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση στα σχολεία.

Αντί να διασφαλιστούν πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στα σχολεία, πάνε να την βγάλουν τζάμπα, με… μια μάσκα – αλεξίπτωτο και με αμίμητα «επιστημονικά» ιδεολογήματα με τα οποία πάλευαν να μας πείσουν πριν από τη νέα σχολική χρονιά ότι εν μέσω πανδημίας το στρίμωγμα των μαθητών σε 25άρια τμήματα είναι το ίδιο με τη διασφάλιση λειτουργίας των σχολείων με 15 μαθητές ανά τάξη! Χρησιμοποιούν τόσο στο επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας την μέθοδο της «δημιουργικής στατιστικής» για να αποκρύψουν τον πραγματικό συνωστισμό στις σχολικές τάξεις, αλλά και την μη ιχνηλάτηση για να καλύψουν την πραγματική εικόνα διασποράς μέσα στα σχολεία.

Σε τέτοιες ακριβώς συνθήκες και ενώ ήδη αποφασίζεται νέο καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε μια σειρά από δήμους, είναι έτοιμοι ξανά να ρίξουν το ανάθεμα για την άνοδο των κρουσμάτων στα σχολεία στην «κινητικότητα» των γονέων και όχι στην ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ιχνηλάτησης μέσα στα σχολεία, όχι στην έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Αντίστοιχα, αναπαράγονται από «επίσημα» χείλη απαράδεκτα και αντιδραστικά διλήμματα του τύπου «σχολεία ή λιανεμπόριο», «μόρφωση των παιδιών ή ψωμί στο τραπέζι» (!), την ίδια ώρα που αυτή η πολιτική αφήνει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και όλο το λαό εκτεθειμένους από όλες τις μπάντες στην πανδημία και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα των αιτημάτων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για πραγματικά μέτρα προστασίας. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ενταθεί σήμερα ο αγώνας συνολικά για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και των παιδιών του. Αυτές τις κρίσιμες ώρες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στη βουλή ένα νομοσχέδιο που βάζει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών μας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε αυτά τα παιδιά, της ανισότιμης τηλεεκπαίδευσης με τα χίλια προβλήματα, η κυβέρνηση βάζει την «τρικλοποδιά» της βάσης εισαγωγής για την πρόσβαση στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο, ενώ το προηγούμενο διάστημα έδωσε μέσω κατάπτυστης τροπολογίας «δώρο» στα κολέγια την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων για να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την πελατεία τους.

Δηλώνουμε   ξεκάθαρα  ότι όσο το αγαθό της εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Καλούμε στην κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία, που θα διεξαχθεί με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, αποστάσεις κλπ την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας η οποία διοργανώνεται από φορείς της πόλης.

Δε θέλουμε άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά.!!!

Διεκδικούμε  όλους  τους  όρους  και  τις  προϋποθέσεις ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά με υγιεινή και ασφάλεια:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν οι 41 σχολικές αίθουσες που είναι κενές στα όρια του δήμου Λαρισαίων. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.
  • Να ενισχυθούν  τα  σχολεία  με  μόνιμο  προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα .
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις   μόνιμων εκπαιδευτικών .
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών και αστικών λεωφορείων και ιδιαίτερα της γραμμής 4 που μεταφέρει μαθητές, εργαζόμενους στο ΠΝΛ και ασθενείς.
  • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.

ΦΩΤΟ: efsyn.gr από τη σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ