Με ψήφους 11 κατά, 7 υπέρ καταψηφίστηκε στο ΔΣ του Δήμου Τεμπών,σήμερα 20/3/2021, το ψήφισμα για τις λαϊκές αγορές, που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών προς ψήφιση .
Η παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Μανώλη τάχτηκε κατά του ψηφίσματος, ενώ η παράταξη του πρώην δημάρχου Κώστα Κολλάτου, υπερψήφισε το ψήφισμα.
Τη στιγμή που οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι αγρότες καταστρέφονται από την παρατεταμένη κρίση,την πανδημία,τα καιρικά φαινόμενα,τις χαμηλές τιμές,το μεγάλο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση κατεβάζει νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές,που στην ουσία είναι ο οδοστρωτήρας που καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει σε ισχύ σ’αυτόν το χώρο.Φτωχά λαϊκά στρώματα (άνεργοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας), έπαιρναν άδειες μικροπωλητών,για πολλές δεκαετίες, για να μπορούν να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια.
Με το νέο νομοσχέδιο πολλοί θα οδηγηθούν στην ανεργία γιατί:
-Καταργείται η μόνιμη άδεια και η μεταβίβασή της
-Ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας (ανεργία,πολύτεκνοι, αναπηρία κλπ), τώρα μπαίνουν κριτήρια μοριοδότησης σε όσους δίνουν μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, ενώ προβλέπεται μοριοδότηση σε αποφοίτους πανεπιστημίων, το οποίο είναι και κοροϊδία προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που, υποτίθεται, σπουδάζουν για να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους.
-Ανοίγει το παράθυρο να παίρνουν άδειες και επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέοι φορείς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές, υποχρεώνονται να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι οι συμμετέχοντες, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι.
Αυτή η διαδικασία ανατρέπει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα.
Το νομοσχέδιο κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, τιμωρώντας και αποκλείοντας τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, με μια σειρά ρυθμίσεις αυστηροποίησης των ελέγχων, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικές ποινές.
Ο ανταγωνισμός θα κλείνει υπέρ του οικονομικά δυνατότερου,(των μεγάλων επιχειρήσεων),οδηγώντας έτσι τους αδύνατους στην ανεργία.
Όλη, βεβαίως, αυτή η διαδικασία θα έχει άμεση επίπτωση στην άνοδο της τιμής των προϊόντων, που κυρίως θα βαρύνει τα λαϊκά στρώματα και θα περιορίσει την κατανάλωση.
Μέχρι τώρα το χαρακτηριστικό στοιχείο των λαϊκών αγορών, ήταν η άμεση διάθεση των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, εξασφαλίζοντας έτσι προσιτές τιμές στα προϊόντα, αφού δεν υπήρχαν διαμεσολαβητές.
Θυμίζουμε πως έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διατήρησε το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Επιτροπών Λαϊκών Αγορών,λειτουργώντας σαν ένας ισχυρός γραφειοκρατικός μηχανισμός, διαμορφώνοντας συσχετισμούς. Το 2017, με νόμο, έβαζε την προϋπόθεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, που όμως, μετά από αντιδράσεις, αναγκάστηκε να πάρει πίσω.
Το δημοτικό συμβούλιο Τεμπών, είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο και ζητάει την άμεση απόσυρσή του.
Υπερασπίζεται τον σημερινό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, χωρίς να είναι αντίθετο, σε ένα τμήμα των λαϊκών αγορών, να δραστηριοποιούνται και πωλητές άλλων ειδών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση της άδειας.
Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πρέπει να είναι στην ευθύνη δημοσίων φορέων(κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι).Τα κάθε είδους προβλήματα διαχείρισης και συνεπώς τα πάσης φύσεως έξοδα λειτουργίας, πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα.
Ταυτόχρονα αυτοί οι φορείς δεν πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πρέπει να ενισχύονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι αποκλειστικά από το τέλος που πληρώνει ο κάθε επαγγελματίας, το οποίο ζητάμε να μειωθεί.
Στα πλαίσια αυτών των φορέων δεν έχουμε αντίρρηση να συμμετέχουν συμβουλευτικά και οι αντίστοιχοι συνδικαλιστικοί φορείς.
Επίσης ζητάμε την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, για τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.
Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών Α’ κατοικίας.
Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς.Αφορολόγητο πετρέλαιο.