ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΌΛΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

Την ώρα που η πανδημία θερίζει, οι εμβολιασμοί γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης παραγωγής των εμβολίων με γνώμονα το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος και της υποταγής τους σε οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Τα δημόσια νοσοκομεία  καταρρέουν, ο κόσμος πεθαίνει στους διαδρόμους των κλινικών  χωρίς πρόσβαση σε ΜΕΘ, τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων “σπάνε” το ένα μετά το άλλο ενώ η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό να αφήνονται οι επιχειρηματίες της Υγείας να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Πόσες ανθρώπινες ζωές πρέπει να χαθούν ή να κινδυνεύσουν για να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ;

Μετά την οικειοθελή προσχώρηση μόνο 61 (!) ιδιωτών γιατρών, ως ανέκδοτο ακούγεται η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Α. Πελώνη, « έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί – με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους – στη διάθεση του ΕΣΥ και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά ».

Για την κοινωνική πλειοψηφία, η Κυβέρνηση βέβαια δεν ενδιαφέρεται γιατί ο προσανατολισμός της είναι να  αφήσει στο απυρόβλητο και να ενισχύσει τους μεγαλοκλινικάρχες. Εφαρμόζει πιστά  τις προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού  για “πλεονάζον ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία” και ασπάζεται  την άποψη της Μ. Ξαφά, “ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου δημόσια νοσοκομεία”.

Η λογική αυτή εφαρμόστηκε και  οδήγησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην υποχρηματοδότηση και αποψίλωση των δημόσιων δομών υγείας και στο κλείσιμο 12 νοσοκομείων. Με την ίδια λογική ο υπουργός Υγείας  μεταφέρει ειδικευόμενους γιατρούς προκειμένου να δουλέψουν στα δυο ιδιωτικά κέντρα στη Αθήνα όπως ακριβώς έκανε και στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εν μέσω πανδημίας, και από πάνω επιδοτούνται για όσους ασθενείς θελήσουν να νοσηλεύσουν.                                                                                                                                                                      

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα «χειρότερα είναι μπροστά μας» και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές τους. Προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότεροι διασωληνωμένοι και θάνατοι, περισσότερη ταλαιπωρία, περισσότερος φόβος, άγχος, για το κοινωνικό σύνολο.

Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ  αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως η παραμονή ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους.                                                                    

Τα μέτρα τους είναι αντιφατικά, κινούνται σπασμωδικά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η  εργαλειοποίηση της πανδημίας. Η υγειονομική κρίση  αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με διοικητικά μέτρα και με άφθονη καταστολή. Εκτός από το ξύλο και τα πρόστιμα στους πολίτες, εκτός από το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, έχουμε και σωρεία διώξεων σε γιατρούς συνδικαλιστές πρώτης γραμμής επειδή τολμούν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Κοντά σ΄ αυτά τώρα προστέθηκε το νέο προπαγανδιστικό εργαλείο της “αυτοδιάγνωσης” με τα “self-test” για την αντιμετώπιση της Πανδημίας προκειμένου να κρύψει η Κυβέρνηση τις εγκληματικές της ευθύνες.

Την ώρα που ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και δεν προσλαμβάνονται γιατροί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση εμφανίζει ως “λύση” την επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών για να μην προχωρήσει σε άμεση και πραγματική επίταξη των νοσοκομείων και διαγνωστικών  κέντρων του ιδιωτικού τομέα.

Εξαπατά δηλώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Αποκρύπτει τις λίστες αναμονής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ για να κερδίσουν τη ζωή τους, τις μετακινήσεις ασθενών και υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Επί ένα χρόνο είναι αποκλεισμένοι από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις ασθενείς.

Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια.

Αν δεν γίνει επίταξη τώρα επί της ουσίας κι όχι για τις εντυπώσεις, τα πράγματα θα είναι τραγικά. Οι ώρες είναι κρίσιμες και χάνονται  ανθρώπινες ζωές! Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα  χέρια μπροστά στο έγκλημα.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

  • Επίταξη – χωρίς αποζημίωση – όλων των νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα με το προσωπικό τους , για να προστεθούν έτοιμες  υποδομές και  προσωπικό για την περίθαλψη Covid και non Covid ασθενών.
  • Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων και των γιατρών που είναι σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας.
  • Ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών  σε κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όλων των ασθενών.
  • Επίσπευση του εμβολιασμού με την ανάπτυξη των απαραίτητων εμβολιαστικών κέντρων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ