Κοινή ανακοίνωση του ΕΚΛ και της ΕΟΑΣΝΛ για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη είναι μία ακόμα αφορμή για να βγάλουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πολύτιμα συμπεράσματα. Οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια με πλημμύρες, φονικές πυρκαγιές με τελευταία την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων.
Προσάναμμα και για τη νέα καταστροφή είναι η εμπορευματοποίηση της γης, είναι ο περιβαλλοντικός νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα «δωράκια» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί όπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν διαχειρίζονται ούτε προστατεύουν τα δάση, το περιβάλλον γενικότερα δίνοντας βάρος στην πρόληψη των καταστροφών. Τα αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα, χώρο επέκτασης των επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Για αυτό είναι προκλητική υποκρισία διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί, συμμαχίες να “οδύρονται” για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και κινδύνους της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος και αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Γι΄αυτό ενώ δίνουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της πράσινης οικονομίας συνεχίζουν την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση αναγκαίων υποδομών-μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών. Αφήνουν τους εργαζόμενους, τον λαό της περιοχής και της χώρας ανοχύρωτους μπροστά σε καταστροφικά φυσικά φαινόμενα όπως αποδείχτηκε πρόσφατα και στο σεισμό της 3 Μάρτη που χτύπησε την περιοχή μας. Ανάλογη είναι η πείρα από τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη σε Φάρσαλα-Καρδίτσα.
Ο στόχος τους είναι η με κάθε τρόπο ώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η επιτάχυνση των επενδύσεων, η ραγδαία ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση. Η «πράσινη οικονομία», το «Πράσινο New Deal», οι «πράσινες επενδύσεις» που προωθούν αποτελεί την νέα κερδοφόρα διέξοδο για τους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενώ την ιδία στιγμή έρχεται ακόμη μια «πράσινη» αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών.
Μέσα σε αυτό το διαχρονικά αντιδραστικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται άλλωστε σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων και η ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, με την χρόνια καθυστέρηση υλοποίησης έργων ζωτικής σημασίας όπως η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου κα η υποβάθμιση συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Η αδυναμία να προστατευτεί ολοκληρωμένα με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων έχει φέρει την λεγόμενη περιβαλλοντική αλλαγή, που βιώνουμε όλοι. Νέα προβλήματα που δημιουργούνται στην διατροφή μας, στα προϊόντα που τρώμε μέχρι και τον αέρα που εισπνέουμε.
Τα παραδείγματα στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα , είναι δεκάδες και αποκαλυπτικά. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει ήδη στον γειτονικό μας Βόλο με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, ή στη περιοχή μας στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΕΡΑΛ. Οι σχεδιασμοί αυτοί θα κλιμακωθούν καθώς το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει προβλέψει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Το ίδιο συμβαίνει και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου αλλά και με τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τον Κίσσαβο.
Στο ίδιο μήκος κύματος έρχεται η παραχώρηση σημαντικών πνευμόνων πρασίνου των αστικών κέντρων, δημοτικών πάρκων, οργανωμένων χώρων αναψυχής όπως έγινε με τις εγκαταστάσεις του κηποθεάτρου Αλκαζάρ ή τον χώρο του Αισθητικού Άλσους στον Δήμο Λαρισαίων που προωθείται για την συνέχεια.
Είναι ξεκάθαρο και το ζούμε χρόνια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των βουνών, του φυσικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις το καταστρέφει και το βάζει σε νέους κινδύνους. Το περιβάλλον δεν είναι απλά μία πηγή ζωής, η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον μας, για τις νεότερες γενιές για την ποιότητα ζωής μας. Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση στο περιβάλλον , την ζωή , τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων οργανώνουμε την δική μας απάντηση. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης, σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.
Διεκδικούμε :
- Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων.
- Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
- Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους .
- Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
- Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
- Μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο πετρέλαιο.
- Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό. Ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και δημιουργία φράγματος στην Σκοπιά Φαρσάλων.
- Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
- Να σταματήσει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών σε βιομηχανίες. Να σταματήσουν τα σχέδια για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες.
- Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης με εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα αναγκαία έργα, τις υποδομές και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης.