Ευρωβουλή: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

evrokoinovΗ επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ζήτησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo.

Η ΠΓΔΜ έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Χαιρέτισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, και έκαναν ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σόφιας.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ