Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας κάνει για μία ακόμα φορά έκκληση σε όσους νέους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν αλλά και προς τους γονείς των παιδιών άνω των 12 ετών να ακολουθήσουν τις διεθνώς τεκμηριωμένες πλέον απόψεις της ιατρικής επιστήμης και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γύρω από τον εμβολιασμό κατά της covid 19, και οι μεν πρώτοι να τρέξουν να εμβολιαστούν άμεσα, οι δε δεύτεροι να δώσουν την γονική συναίνεση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, τώρα μάλιστα που τα κρατικά εμβολιαστικά κέντρα συνεπικουρούνται από αντίστοιχα σε ιδιωτικά ιατρεία της περιοχής μας.
Δυστυχώς το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ακόμα στην χώρα μας έχει άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση του αριθμού των βαρέως πασχόντων, των διασωληνωμένων και των θανάτων συμπολιτών μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, κυρίως όμως άνω των 60 ετών και των πασχόντων από υποκείμενα νοσήματα, που πολλές φορές ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν (π.χ. «έχω λίγα κιλά παραπάνω» δηλαδή παχυσαρκία). Σε όλη τη χώρα την περίοδο αυτή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νεαροί ενήλικες και παιδιά που αναπόφευκτα μερικά από αυτά θα καταλήξουν, ευτυχώς σε χαμηλά ποσοστά.
Για μας αποτελεί τραγωδία όταν μια χώρα χάνει νέους και παιδιά από φόβο, παραπληροφόρηση ή δογματικές εμμονές ορισμένων συμπολιτών μας.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν προς τα εμβόλια είναι ασφαλή, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις, τροποποιούν την βαρύτητα της νόσου και καλύπτουν προς το παρόν τις γνωστές μεταλλάξεις του ιού, ευελπιστώντας πως στο άμεσο μέλλον αυτά θα εξελιχθούν συμπεριλαμβάνοντας στο φάσμα τους και οποιαδήποτε νέα επικίνδυνη μετάλλαξη εμφανιστεί. Ο αρχικός ή βασικός εμβολιασμός συνοδεύεται για τα κυκλοφορούντα εμβόλια και από αναμνηστικές δόσεις μετά από 5μιση με 6 μήνες, καθόσον δεν αφήνει μόνιμη ανοσία, ενώ η ανοσολογική απόκριση είναι σαφώς ανώτερη ποιοτικά από αυτή της νόσησης.
Η post-covid,ακόμα και μετά από ελαφριά νόσηση νεαρών και παιδιών άρχισε πλέον να αποτυπώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση και διαταραχές της συμπεριφοράς και της μνήμης. Οι νέοι θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του εμβολιασμού και αντί να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα να υποβάλλονται στην επίπονη διαδικασία των tests 2-3 φορές την εβδομάδα, να τρέξουν να εμβολιαστούν αποτελώντας έτσι παραδείγματα προς μίμηση για την ηλιακή ομάδα άνω των εξήντα.
Τέλος πιστεύοντας ακράδαντα πως κανένα περιοριστικό μέτρο δεν μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την εμβολιαστική κάλυψη όσο η ενημέρωση και η πειθώ του προσωπικού ιατρού της οικογένειας, καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτου ειδικότητας, σε μια εκστρατεία ενημέρωσης από σπίτι σε σπίτι, και ιδιαίτερα στα στέκια των νέων και στις ουρές των tests ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί τον τελικό στόχο.