Η μεγάλη σφαγή των καθηγητών

καθηγΕπιλέγοντας για μια ακόμη φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις  με επικοινωνιακά τρικ, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή των καθηγητών σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, κάνοντας σημαία του,  την κατά 2 ώρες αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, πρόταση και θέση που αν εξεταστεί ξεχωριστά είναι βέβαιο ότι βρίσκει σύμφωνους ακόμη και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Όμως επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται το υπουργείο Παιδείας πίσω από την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, προωθεί ένα πραγματικό πογκρόμ των εκπαιδευτικών αφού βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης, θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διδασκόντων.

Και σίγουρα τα θύματα αυτής της δέσμευσης δεν θα είναι μόνο οι χιλιάδες αναπληρωτές αλλά και χιλιάδες μόνιμοι καθηγητές που θα δουν τις οργανικές τους θέσεις να καταργούνται.

Ηδη πρόχειροι υπολογισμοί καθηγητών κάνουν λόγο για κατάργηση τουλάχιστον 250 οργανικών θέσεων στη Λάρισα και περίπου 400 σε όλο το νομό.     

Φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι από μόνη της η αύξηση κατά 2 ώρες του ωραρίου θα κάνει τέτοια ζημιά, αλλά αν δει προσεκτικά όλο το σχεδιασμό τότε εύκολα θα καταλάβει ότι η μείωση του ωραρίου είναι το μελάνι της σουπιάς που πετάχτηκε από το υπουργείο για να θολώσει τα νερά κρύβοντας με αυτόν τον τρόπο τα δόλια σχέδια για απολύσεις χιλιάδων καθηγητών.

Και εξηγώ: Όταν το υπουργείο προχωρά σε αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, όταν ετοιμάζει σχέδιο νέων συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, όταν έχει καθιερώσει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις παντού στην επικράτεια, όταν ο κάθε νομός γίνεται μια περιοχή, όταν σύντομα θα χαθούν τα μόρια προϋπηρεσίας, όταν θα προωθήσει μια θολή και αμφιβόλου ποιότητας και αξιοκρατίας αξιολόγηση, όταν θα εκχωρήσει μεγάλο κομμάτι της τεχνολογικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, όταν, όταν, όταν…,  τότε εύκολα κατανοεί κάποιος ποιο θα είναι το μέλλον χιλιάδων καθηγητών.

Με δεδομένες λοιπόν αυτές τις προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά, είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη η αντίδραση της ΟΛΜΕ και η απόφασή της για απεργία μέσα στις εξετάσεις. Αλλωστε δεν έμεινε και άλλη επιλογή αντίδρασης για τους εξαθλιωμένους οικονομικά εκπαιδευτικούς . Και καλά θα κάνουν όλα τα παπαγαλάκια των κεντρικών ΜΜΕ, που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους υποψήφιους των πανελλαδικών, να αναζητήσουν τους υπεύθυνους για τις αντιδράσεις των καθηγητών στην κυβέρνηση και στις μνημονιακές της δεσμεύσεις.

Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να σταματήσουν να σπιλώνουν έναν ολόκληρο κλάδο αναμασώντας την καραμέλα της δίωρης αύξησης του ωραρίου, αποκρύπτοντας συνειδητά τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τους διωγμούς των καθηγητών.    

Γιάννης Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ