ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι οικοδόμοι της Λάρισας. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Κουμαντζέλης,  πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και παλιός πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Συνάδελφοι, κλιμακώνουμε την πάλη μας με την σημερινή απεργιακή μας κινητοποίηση σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άμεση εμπλοκή της χώρας σε αυτών, παραχωρώντας γη και ύδωρ στους αμερικανατοϊκούς φονιάδες, αφού η χώρα μας έχει γίνει μια μεγάλη Νατοϊκή Βάση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων βάζοντας τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες και κίνδυνους, με την βάση στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, στο Στεφαναβίκειο στο Βόλο και σε όλη την χώρα που σε περίπτωση αντιποίνων είμαστε στόχος της Ρωσίας. Η αστική τάξη της χώρας μας συμμετέχει σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες (ΝΑΤΟ- ΕΕ) γιατί θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες και να πάρει μέρος της λείας από την μοιρασιά που γίνεται. Οι εξοπλισμοί που κάνουν σε οπλικά συστήματα δεν είναι ενταγμένα στην άμυνα της χώρας αλλά στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είμαστε από τις πρώτες χώρες που στείλαμε όπλα στην Ουκρανία.

Οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό, οι όποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί έσπασαν και τώρα έχουν λόγο τα όπλα για να λύσουν τις διαφορές τους, που δεν είναι άλλες από το ξαναμοίρασα του κόσμου, των σφαιρών επιρροής, των έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας και μεταφοράς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη. Οι λαοί και ο δικός μας λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την φαγωμάρα μόνο κρέας για τα κανόνια τους είμαστε. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να διαλέξουμε με ποιο λύκο θα πάμε, σε πια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα είμαστε (ΝΑΤΟ ή Ρωσία). Αλλά ο κάθε οικοδόμος θα πρέπει να απαιτήσει να σταματήσει τώρα ο πόλεμος, καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, κανένας φαντάρος εκτός συνόρων και να επιστρέψουν οι όποιες αποστολές έχουν στείλει οι κυβερνήσεις εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ – ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.  Οι  λαοί μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά σε ένα σύστημα που δεν θα υπάρχει η εκμετάλλευση και κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι και οι σύμμαχοι τους, όπως αυτοί οι λαοί που σήμερα σκοτώνονται πριν τις ανατροπές του σοσιαλισμού και για 70 χρόνια ζούσαν ειρηνικά”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάλεσε τους συναδέλφους του να κλιμακώσουν τον αγώνα τους λέγοντας:

“Σήμερα όμως είναι ώριμες οι συνθήκες να πιέσουμε την εργοδοσία για την υπογραφή ικανοποιητικής ΚΣΣΕ και φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε, θα είναι μια νίκη του κλάδου μας. Όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δική μας συμμετοχή στον αγώνα, την συσπείρωση στο Συνδικάτο για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί, μικρό ή μεγάλο, δεν θα μας λύσουν τα προβλήματα οι κυβερνήσεις ή όποια αστική κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης, όποιον μανδύα και αν φορέσει για να μας εγκλωβίσει στα στενά πλαίσια του συστήματος.
Έχουμε πείρα σήμερα, χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα. Όπου συγκρουστήκαμε με το κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια και τώρα στα μεγάλα εργοτάξια στα μεγάλα αστικά κέντρα υπογράψαμε εργοστασιακές συμβάσεις με αυξήσεις στα μεροκάματα, οι αγώνες μας είναι αυτοί που έφεραν αποτελέσματα, δεν είχαμε την παραμικρή κατάκτηση-παραχώρηση από την εργοδοσία χωρίς αγώνα, τίποτα δεν μας χαρίστηκε όλα τα κατακτήσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Μέσα στην πανδημία και κάτω από την πίεση της Ομοσπονδίας μας πήραν 50000 συνάδελφοι τα 800ε, συνάδελφοι που είχαν έστω και 1 ένσημο, φυσικά διεκδικούσαμε να το πάρουν όλοι οι συνάδελφοι, γιατί μεγάλος αριθμός συναδέλφων ήταν ανασφάλιστος.

Δίνουμε την συνέχεια και κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέα απεργιακή κινητοποιήσει και με απόφαση της ετήσιας Γενικής μας Συνέλευσης που κάναμε στις 10 του Μάρτη για να συμμετέχουμε στην Απεργία στις 6 του Απρίλη, για να πάρει πιο γενικά χαρακτηριστικά αυτή η πάλη. Πρέπει όλοι μας να μπούμε μπροστά για να έχει επιτυχία η Απεργία, να σταματήσουν όλοι οι χώροι να δουλεύουν, να έχουμε συμμετοχή και στην απεργιακή συγκέντρωση, με πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε την μάχη στα δίκαια αιτήματα μας. Ο αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ έρχεται σε σύγκρουση και είναι η απάντηση στις ανατιμήσεις που γίνονται καθημερινά σε όλα τα προϊόντα, στους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου, πετρελαίου, στο σούπερ μάρκετ. Διεκδικούμε να πάρει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από αυτό το τσουνάμι των ανατιμήσεων.
Η κυβέρνηση έδωσε στους εργοδότες 10% αναπροσαρμογή των έργων γιατί ακρίβυναν τα υλικά και οι πρώτες ύλες. Σε εμάς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της οικοδομής, στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τίποτα. Για μας δεν υπάρχει ακρίβεια, μόνο για τους έχοντες.

Το επόμενο διάστημα απαιτείται η αναγκαιότητα συσπείρωσης και πιο μαζικής συμμετοχής στους αγώνες. Να σπάσουμε την λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα εμείς γιατί άλλοι αποφασίζουν”.

ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη συγκέντρωση υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία με αφορμή την τελετή αλλαγής Διοίκησης της 1ης Στρατιάς, ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην κατευθυνθούν στην 1η Στρατιά, προφανώς για να μη σταλεί το μήνυμα των οικοδόμων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στην αξιοποίηση των στρατιωτικών υποδομών της πόλης και της χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Τελικά, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, έφτασε έξω από την 1η Στρατιά και επέδωσε το ψήφισμά της.

ΦΩΤΟ: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ