Για μια ακόμη χρονιά καλλιέργειες σε χωριά του Νομού δέχονται μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Η έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση προξένησε μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών και κριθαριών, οσπρίων, αμύγδαλα, βερίκοκα κ.α.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν τα αλώνια και είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά και αφετέρου το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων βρέθηκαν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή για να ενημερωθούν για τις ζημιές.
Το γεγονός ότι ο Νομός μας είναι χαλαζόπληκτος και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τεράστιες καταστροφές είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς όμως πρακτικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία. Φτάνει πια αυτή η κατάσταση να βλέπουμε κάθε χρόνο τους κόπους και τα χρήματα μας να χάνονται.
ΖΗΤΑΜΕ:
● Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
● Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
Ιδιαίτερα άμεση εκτίμηση των ζημιών στα σιτηρά και στα κριθάρια τα οποία είναι στο στάδιο της συγκομιδής.
Να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων.
● Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
● Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις καλλιέργειες μας.
Επιπρόσθετα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν τα κενά ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται γρήγορα και να αποζημιώνονται άμεσα οι παραγωγοί και όχι μετά από μήνες ως και πάνω από ένα χρόνο από την στιγμή της ζημιάς όπως συμβαίνει τώρα.