Η ομοσπονδία επαναφέρει το αίτημα με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
Σε συνέχεια της επιστολής της Ομοσπονδίας μας από 6 Ιουλίου με θέμα «Ατέρμονα προβλήματα στα Λογιστικά γραφεία – Αίτημα Παράτασης Φορολογικών Δηλώσεων», επιθυμούμε να επαναφέρουμε εκ νέου τα αιτήματα του Κλάδου που παρουσιάστηκαν, δεδομένου ότι οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παράταση των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής στοιχείων στο myDATA δεν έχουν εξαλειφθεί.
Σε αυτά προστέθηκαν και άλλες έκτακτες υποχρεώσεις μέσα στον Αύγουστο όπως τα δικαιολογητικά των επιστρεπτέων προκαταβολών κ.α. καθώς και ότι ο μήνας Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας αδειών για τους φορολογούμενους, κάτι το οποίο συντελεί στο γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων.
Η έγκαιρη ανακοίνωση της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε μέχρι τις 30/8, ήταν κάτι που είδε ο κλάδος θετικά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το διάστημα της παράτασης, το οποίο εξακολουθεί να κρίνεται ανεπαρκές για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Συνοψίζοντας και κλείνοντας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών, μαζί με την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, επαναφέρουμε και την ανάγκη για άμεση υλοποίηση ορισμένων από τα πάγια αιτήματα του κλάδου.
- ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων με δυνατότητα εμπρόθεσμης καταβολής των τριών πρώτων μηνιαίων δόσεων μέχρι 30/9.
- ΑΜΕΣΑ να ρυθμιστεί το θέμα της ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν.4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου, και όχι μόνο από COVID-19, αλλά και να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
- ΑΜΕΣΑ τον μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση, δεδομένου ότι παραμένει και είναι αδιανόητο περίπου το 65% των επιχειρήσεων να μην καλύπτεται από τα όρια της υποχρέωσης υπογραφής από αδειούχο Φοροτεχνικό.