Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΘΡΙΑΜΒΟΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΝΤ!

ΓΡΑΦΕΙ Η Ζωή Ακριβούλη, οικονομολόγος, υποψήφια βουλευτής Ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της οργάνωσης δημοσιογράφων Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του τύπου σε 180 χώρες του κόσμου (https://rsf.org/en/index) με την Ελλάδα να βρίσκεται αισίως στην εκατοστή έβδομη θέση, πάνω από το Τσάντ. Θρίαμβος!

Στις σχετικές ετήσιες κατατάξεις, η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 35 το 2009 για να κατρακυλήσει στη θέση 70 το 2010, που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής των μνημονίων. Με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, η κατρακύλα συνεχίστηκε έως και το 2014, που η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη έως τότε, 99η θέση.

Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο από το 2015, την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έως και το 2019 που η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 65.

Η θετική αυτή πορεία αντιστράφηκε με την έλευση της κυβέρνηση Μητσοτάκη, και πέρυσι η Ελλάδα βρέθηκε στη χειρότερη από ποτέ θέση 108. Πίσω από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Βαλκανίων.

Η φετινή κατάταξη έχει καλά και κακά νέα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα πέρασε το Τσαντ, χώρα η οποία πέρυσι βρισκόταν πάνω από την Ελλάδα και στην οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ επανάληψη αναφερθεί ως τεκμήριο αναξιοπιστίας της έκθεσης. Τα κακά νέα είναι ότι η έκθεση και φέτος αποτυπώνει την τουλάχιστον προβληματική κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στην ίδια θέση. Στη θέση 107.

Βέβαια, ο κ. Σκέρτσος σε δήλωσή του έσπευσε και πάλι να επιχειρήσει να απαξιώσει την έκθεση. Αφού αυτή τη φορά δε μπορούσε να αναφερθεί στο Τσαντ, έπιασε τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Γουινέα Μπισάου και κατηγόρησε τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα πως «ονειρεύονται απολυταρχικά καθεστώτα ως “παράδεισους” για την ελευθερία του Τύπου».

Βέβαια, η γνώμη του κ. Σκέρτσου και του κ .Μητσοτάκη για την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα δε φαίνεται να πολυαπασχολεί τη Washington Post, που δεν την λες και Συριζαία εφημερίδα, η οποία διοργάνωσε μόλις χτες Τετάρτη 3 Μαΐου σήμερα ημερίδα παρουσίασης της έκθεσης και συζήτησης των ευρημάτων της με τη συμμετοχή κορυφαίων δημοσιογράφων αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Εκτός και αν όλοι αυτοί συμμετέχουν σε μια παγκόσμια συνωμοσία με στόχο να πληγεί το κύρος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, προεκλογικά! Πράγμα που μάλλον χλωμό μου φαίνεται!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ