Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ – Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας δυστυχώς συνταράσσεται από την εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε σε μιά φτωχή συνοικία του Πειραιά, με θύτη και θύμα, δύο άνδρες προερχόμενους από τα αποκαλούμενα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, κινούμενους σε διαμετρικά αντίθετους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.
Η πράξη αυτή ασφαλώς ήταν ειδεχθής και απόλυτα καταδικαστέα. Γράφτηκαν, εξακολουθούν να γράφονται και να λέγονται πολλά, τόσο από πολιτικά χείλη, όσο και από δημοσιογραφικές πένες και φωνές, αλλά και κοινωνικούς δημόσιους σχολιασμούς. Όλοι οι ”ειδήμονες”, έρχονται τώρα εκ των υστέρων και «κατόπιν …εορτής» να ”ξορκίσουν” το κακό , ενώ όλοι είχαν «πάρει μηνύματα στο κινητό τους» εδώ και αρκετό καιρό, ότι το ”απρόβλεπτο”, ήταν,- ναι σίγουρα ήταν,- με την ακρίβεια και το κριτήριο της απλής συλλογιστικής και της εξελικτικής πορείας των πραγμάτων, καθ’ όλα αναμενόμενο, άρα και ”προβλέψιμο”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακούσθηκε μάλιστα από επίσημα χείλη, ότι για το τραγικό συμβάν ευθύνεται η Αστυνομία. Πιθανά οι προστρέξαντες στο συμβάν ολιγάριθμοι αστυνομικοί να μην εκτίμησαν έγκαιρα την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην ενήργησαν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πιθανά όμως να μην ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα , γιατί οι εκ του ασφαλούς «δημόσιοι κατήγοροί τους» παρέβλεψαν το αντικειμενικό στοιχείο ότι οι παρόντες στο σημείο αστυνομικοί, βρέθηκαν στο μέσο δύο δυναμικών νεανικών ομάδων , εκ των οποίων η μία πολυπληθής και δεν είχαν την δυνατότητα του superman. Η κύρια ανάκριση θα διακριβώσει αν εμφιλοχώρησε λάθος αντίληψη της κατάστασης από την Αστυνομία , η όχι, λόγω των ειδικών και ιδιόμορφων επικρατουσών συνθηκών του τόπου, χρόνου, συμπεριφορών και τρόπου εξέλιξης της κατάστασης. Το κύριο ερώτημα είναι, αν ευθύνεται ο ……. «Χατζηπετρής» [Αστυνομία], η και μόνο η Αστυνομία ; ως” άλλοθι” εκείνων οι οποίοι έχουν την ηθική ευθύνη, έναντι του φυσικού αυτουργού .
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου με την ανεύθυνη, τυχοδιωκτική και λαϊκίστικη συμπεριφορά τους , άραγε δεν φέρουν την κύρια ευθύνη για το δράμα που βιώνει η Ελλάδα, το οποίο έρχεται ως μοιραία εξέλιξη ενός «προαναγγελθέντος θανάτου» πού είναι απότοκος των πολιτικών συμπεριφορών τους; Σήμερα μεγαλοστομούν ότι θα πατάξουν την βία και τα ακραία φαινόμενα , ότι θα….ότι θα…
Με «Φαραωνικές» πολιτικές δηλώσεις πρακτικά δεν προσφέρουν στην αποκατάσταση της κοινωνικής ηρεμίας , ενώ επιβάλλεται από όλους χωρίς εξαίρεση , σύνεση, σωφροσύνη , νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ορθή διαχείριση της κρίσης.
Δυστυχώς η δεινή οικονομική κατάσταση και εξαθλίωση ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας και η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού , ήδη πυροδοτεί και επιφέρει σοβαρή κοινωνική κρίση και η κοινωνική κρίση εικάζω ότι μπορεί να επιφέρει μελλοντικά ως συνέπεια όλων αυτών και εθνική κρίση. Εύχομαι να διαψευσθώ. Η απομόνωση και το ”πέταγμα” στο περιθώριο ενός τμήματος του Ελληνικού λαού που έχει ενταχθεί για τους δικούς του προσωπικούς λόγους σε μία συγκεκριμένη ιδεολογική αντίληψη, εγκυμονεί τον μέγιστο κίνδυνο έξαρσης των αντικοινωνικών και διχαστικών φαινομένων εχθρότητας και μίσους , ακόμη και μεταξύ συγγενών και φίλων. Άλλωστε η ιστορία μας διδάσκει εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν.
Ως Κρατική οντότητα, ως Έθνος και ως λαός , δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός διχαστικού εσωτερικού ”μετώπου”. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι ”συν αυτοίς”, θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων , μακριά από ”κορώνες”, λαϊκισμούς και ”τσαμπουκάδες”. Ένας σοφός λαϊκός άνθρωπος έλεγε. «Όποιος μιλάει χωρίς να σκέφτεται , μοιάζει με εκείνον που πυροβολεί χωρίς να σκοπεύει». Είναι προτιμότερο οι ”ταγοί” μας να ομιλούν λιγότερο και να πράττουν περισσότερο, γιατί διαφορετικά «κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν», όπως έγραψε και ο Πλάτων πριν 2500 περίπου χρόνια.