Στην Λάρισα και στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων. Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε 2 χρόνια, και το Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικών Λοιμώξεων επέλεξε για το 2013 να διοργανωθεί στην Λάρισα από την Χειρουργική κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές η τιμητική αυτή ανάθεση της διοργάνωσης του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί αναγνώριση της συνεισφοράς στο γνωστικό αντικείμενο των χειρουργικών λοιμώξεων όχι μόνο των στελεχών της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ αλλά και συναφών Κλινικών και Εργαστηρίων του ιδρύματος όπως η Ορθοπεδική , η Αγγειοχειρουργική , η Θωρακοχειρουργική, η Γυναικολογική, το Μικροβιολογικό, το Ακτινολογικό κ.α .
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρουργικές λοιμώξεις εξακολουθούν και αποτελούν σημαντικό αίτιο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών και δυσμενούς έκβασης, ενώ η συνεπακόλουθη αύξηση της διάρκειας νοσηλείας έχει και σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Εκτιμάται ότι το 77% της θνητότητας των χειρουργικών ασθενών οφείλεται στην ανάπτυξη μετεγχειρητικών λοιμώξεων και συναφών φλεγμονωδών συνδρόμων. Στις Η.Π.Α , το 2007 αναφέρθηκαν 100.000 ενδονοσοκομειακοί θάνατοι αποδιδόμενοι σε μετεγχειρητικές λοιμώξεις.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται διαλέξεις , στρογγυλές τράπεζες , κλινικά φροντιστήρια , επιλεγμένες προφορικές ανακοινώσεις, από όλο το φάσμα των χειρουργικών ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων με συντονιστές , ομιλητές και σχολιαστές από όλη τη χώρα. Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πολυδύναμη προσέγγιση όχι μόνο των θεραπευτικών επιλογών αλλά και των απαραίτητων στρατηγικών επιμόρφωσης και πρόληψης.
Έτσι, το συνέδριο απευθύνεται όχι μόνο σε ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων αλλά ευρύτερα σε υγειονομικούς (ιατρούς, νοσηλευτές ,διοικητικά στελέχη , φοιτητές) που στην επαγγελματική καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν διαγνωστικά , μεθοδολογικά και θεραπευτικά προβλήματα σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Οι διοργανωτές προσδοκούν η ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου να δρομολογήσει εκείνο το γόνιμο διάλογο που αναδεικνύει τις ανησυχίες και τα διλήμματα αλλά και προτείνει εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές.