Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ν. Ρουμπινί;

Ακούγεται σαν μια μοναχική φωνή σε εφιάλτη, όμως πρόκειται για την πραγματικότητα όπως την διατυπώνει ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ο οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, που είναι κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει. “Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση” λέει, και υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα έτη, καθώς το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί και το ΑΕΠ θα μειωθεί λόγω της ύφεσης

Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση μην την πείτε” επιμένει “πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί” είναι η άποψη του οικονομολόγου που έγινε διάσημος, όταν πριν από πέντε χρόνια μίλησε πρώτος για την κρίση που πλησιάζει στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και τα γεγονότα τον επιβεβαίωσαν πλήρως.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο Ρουμπινί εκτιμά ακόμη ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, καθώς όπως λέει δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ούτε μέσα σε τρία χρόνια, με τα spreads στα ύψη:

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση. Αλλά, όπως σας είπα, μπορείτε να προχωρήσετε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Να μειώσετε το χρέος σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες, και τότε δεν θα χρειασθεί να απευθυνθείτε στις αγορές” απαντά ο οικονομολόγος.

Προβλέπει δε ότι την πορεία της Ελλάδας θα ακολουθήσουν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε ένα είδος ντόμινο πτώσεων, ενώ δεν θεωρεί αναπόφευκτο το σενάριο ακόμη και να βγει εκτός ζώνης Ευρώ η Ελλάδα, καθώς όπως λέει θα οδηγηθεί σε αυτό από την αναδιάρθρωση του χρέους και την αδυναμία να παρουσιάσει ανάπτυξη και να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την χώρα ανταγωνιστική:

Μπορείτε να κάνετε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και να παραμείνετε στη νομισματική ένωση, αλλά μπορείτε ταυτόχρονα να βγείτε από το ευρώ. Η αναδιάρθρωση είναι πιο πιθανή, και θα συμβεί νωρίτερα από την ενδεχόμενη επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη, η οποία είναι λίγο παγίδα αφού ουσιαστικά θα οδηγηθείτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό είναι ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια όταν χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες υποστούν όλες τις θυσίες και εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν ανάπτυξη“.

Όταν του επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων για μείωση του ελλείμματος και διαρθρωτικές αλλαγές ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι κατηγορηματικός:

Ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση“.

Συνεργάτες του στο ινστιτούτο Roubini Global Economics, υποστηρίζουν επίσης, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, τα οικονομικά της Ελλάδας δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση, αλλά τη μεταθέτουν, μέχρι η Ισπανία και η Πορτογαλία να πετύχουν εξισορρόπηση των δημοσιονομικών τους μεγεθών, πράγμα αναγκαίο για τη διατήρηση του Ευρώ και τότε – όπως υποστηρίζουν- η Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και να παραμείνει στο Ευρώ.

Πηγή: NEWS247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ