«Σαφείς υπόνοιες μεροληψίας για την προκήρυξη για προσλήψεις στην δικαστική αστυνομία» καταγγέλλει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση του προς την υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 14 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζονται συγκεκριμένα τα εξής: «Στην προκήρυξη για την Δικαστική Αστυνομία προβλέπεται η αποστολή δικαιολογητικών (πτυχίων, πιστοποιητικών γνώσης ξένης γλώσσας κοκ) ΜΟΝΟ μέσω ταχυδρομείου και όχι ηλεκτρονικά μέσω αποστολής email ή ανάρτησης σε κάποια πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα ορίζεται ότι όλα τα ιδιωτικά έγγραφα της ημεδαπής αρκεί να υποβάλλονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα χωρίς επικύρωση. Ειδικά για τα πιστοποιητικά γνώσης ξένης γλώσσας ορίζεται ότι απαιτείται επίσημη μετάφραση (από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο), εκτός από εκείνα που αφορούν την γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής και ιταλικής γλώσσας, τα οποία δεν χρειάζονται επικύρωση αν υποβληθούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.
Το τελευταίο είναι πασιφανές ότι συνιστά ακυρώσιμο όρο δεδομένου ότι δεν έχει προβλεφθεί η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και βεβαίως προκάλεσε σύγχυση σε χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι έστειλαν μέσω ταχυδρομείου δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων, πιστοποιητικά γνώσης αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας χωρίς επικύρωση.
Σημειώνεται ότι επί σειρά ετών σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ οι πολίτες αναρτούν χωρίς επικύρωση όλα τα ιδιωτικά έγγραφα χωρίς κανένα πρόβλημα δεδομένου ότι ορίζονται τα ίδια ακριβώς με την προκήρυξη της Δικαστικής Αστυνομίας.
Στους υποψήφιους αυτούς, εν προκειμένω, δεν αναγνωρίστηκε η γνώση ξένης γλώσσας (λόγω μη επικύρωσης) και βρέθηκαν είτε απορριπτέοι είτε με μειωμένη βαθμολογία. Υπάρχουν καταγγελίες ότι έγιναν δεκτά πιστοποιητικά γνώσης μίας εξ αυτών των γλωσσών χωρίς επικύρωση, με το σκεπτικό ότι έφεραν έναν μοναδικό αριθμό ή QR code με το οποίο είναι δυνατός ο έλεγχος γνησιότητας του εγγράφου. Ταυτόχρονα, ακούγεται ότι υπάρχουν υποψήφιοι που φέρονται διοριστέοι χωρίς να πληρούν τις «αυστηρές» αυτές προϋποθέσεις, άλλοι που, ενώ έφερε ειδική σήμανση το πιστοποιητικό τους, εν τέλει δεν αναγνωρίστηκε και, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς καν να έχουν προσκομίσει κάποια δικαιολογητικά, ενώ άλλοι απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι δεν έχουν στείλει δικαιολογητικά, παρόλο που διαθέτουν αποδεικτικά αποστολής μέσω ταχυδρομείου.
ΕΠΕΙΔΗ, υπάρχουν φήμες ότι μεταξύ των διοριστέων υπάρχουν υποψήφιοι που δεν πληρούν ούτε αυτές τις ακατάληπτες προϋποθέσεις ή ότι δεν απέστειλαν καν δικαιολογητικά.
ΕΠΕΙΔΗ, η κατάταξη υποψηφίων φερόμενων ως διοριστέων χωρίς καν να έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά και ο περιορισμός του ρόλου του ΑΣΕΠ στην εξέταση των ενστάσεων δημιουργεί εύλογα αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
ΕΠΕΙΔΗ, με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες υποψήφιοι θα επιδιώξουν μέσω της δικαστικής οδού την ένταξή τους στους πίνακες ή την επανακατάταξή τους με μεγαλύτερη βαθμολογία, αιτούμενοι ταυτόχρονα την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς έπονται υγειονομικές εξετάσεις και πρακτική δοκιμασία. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συμμόρφωση της ελληνικής έννομης τάξης με την κοινοτική νομοθεσία και την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο εισήχθη στην προκήρυξη πρόβλεψη για απαλλαγή από την υποχρέωση επικύρωσης ιδιωτικού εγγράφου στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής αυτού, δεδομένου ότι σύμφωνα με ουσιώδη όρο της προκήρυξης επιτρέπεται η υποβολή δικαιολογητικών ΜΟΝΟ μέσω ταχυδρομείου σε έντυπη μορφή;
2. Ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι ο όρος αυτός δεν προκάλεσε σύγχυση στους υποψηφίους, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες υποψήφιοι εν τοις πράγμασι «μπερδεύτηκαν», γιατί έγιναν δεκτά ανεπικύρωτα πιστοποιητικά που έφεραν ειδική σήμανση για τον έλεγχο γνησιότητας; Τι σχέση έχει η επικύρωση ενός εγγράφου με τον έλεγχο γνησιότητας αυτού, ο οποίος μάλιστα είναι υποχρέωση της Διοίκησης σε μεταγενέστερο στάδιο;
3. Ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι η δυνατότητα ελέγχου γνησιότητας υποκαθιστά υπό κάποια έννοια την επικύρωση ενός εγγράφου, για ποιο λόγο αυτό δεν εφαρμόστηκε ενιαία για όλους τους υποψήφιους;»