Τις απόψεις τους για το “αύριο” του διευρυμένου Δήμου Λαρισαίων “καταθέτουν” στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν τη στήριξη κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής του συνδυασμού “Λάρισα Πόλης του Αύριο”, Κώστας Τζανακούλης, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, ο Γιάννης Σάπκας, επικεφαλής του συνδυασμού “Λαρισαίων Πόλης”, ο οποίος “κατεβαίνει” με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Λαμπρούλης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ και ο Αποστόλης Καλογιάννης, επικεφαλής της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, η οποία στηρίζεται από το ΣΥΝ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, απαντούν σε ερωτήματα που αφορούν: τις προτεραιότητες τους για την ερχόμενη τετραετία, τα “κρίσιμα” προβλήματα της πόλης όπως το κυκλοφοριακό, η ρύπανση και ο Πηνειός, αλλά και για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας θητείας στο Δήμο Λαρισαίων, καθώς η Λάρισα συνδιοργανώνει τους αγώνες με τον Βόλο.
Ποιες είναι επιγραμματικά οι προτεραιότητες σας όσον αφορά στον Δήμο Λαρισαίων με τη διευρυμένη του μορφή;
Κ. Τζανακούλης – Μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη νέα θητεία, είναι η ομαλή εφαρμογή του Καλλικράτη και η ενσωμάτωση των νέων δήμων. Το εγχείρημα του Καλλικράτη της συνένωσης των ΟΤΑ της χώρας ξεκίνησε έστω και χωρίς όλες τις προτάσεις της Τ.Α. να γίνουν αποδεκτές. Αυτή η θητεία θα είναι δύσκολη για το σύνολο των “καλλικρατικών” δήμων και οι μόνοι που θα ξεπεράσουν σύντομα τα προβλήματα θα είναι αυτοί που συνενώνονται με μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία διαθέτουν οργάνωση.
Θεωρούμε ότι οι δύο δήμοι που συνενώθηκαν με το Δήμο Λαρισαίων θα αντιμετωπίσουν τα λιγότερα προβλήματα και σύντομα θ’ αλλάξουν μορφή. Ο Δήμος Λαρισαίων που θα έπρεπε να συνενωθεί και με άλλους όμορους ΄δημους είναι πανέτοιμος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συνένωση.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα αυτών των δήμων πάρα πολύ καλά, γνωρίζουμε τα αιτήματα και θα φροντίσουμε σύντομα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες αυτών των Δήμων. Η βελτίωση των οδικών αρτηριών με τις οποίες συνενώνονται τα χωριά μεταξύ τους, αγροτικών δρόμων των χώρων πρασίνου και άλλων κοινόχρηστων χώρων θα είναι άμεση και ουσιαστική. Η συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών, παλαιών κοινοτικών γραφείων, σχολείων που δεν χρησιμοποιούνται θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο τρόπο προς όφελος των κατοίκων. Θα υπάρχουν υπάλληλοι σε κάθε χωριό με online συνδέσεις υπολογιστών ώστε να μη χρειάζονται να έρχονται οι κάτοικοι των χωριών στην πόλη. Θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου ώστε να αλλάξει η εικόνα των χωριών.
Ι. Σάπκας – Ο Δήμος Λαρισαίων είναι ένας μεγάλος δήμος. Διαθέτει υπηρεσίες με θεσμοθετημένο οργανόγραμμα προσωπικό και χώρους. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι ριζικές και επιβάλλουν οργάνωση, ώστε να τεθούν σωστές βάσεις. Πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής μας θα είναι η προσαρμογή του Δήμου στο διοικητικό μοντέλο του Καλλικράτη, μέσα από μελέτη, συζήτηση με τους εργαζομένους, διαπαραταξιακή συναίνεση και δημόσια διαβούλευση.
Η πολιτική μας τοποθετεί στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με την λογική της πλήρους αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νέου Δήμου. Στόχος είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες μέσα από εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία πλουτισμού στο νέο Δήμο.
Προτεραιότητα έχει, επίσης, η αντιμετώπιση και ο σχεδιασμός για την επίλυση των παραδοσιακά χρόνιων και άλυτων προβλημάτων της πόλης όπως π.χ., κυκλοφοριακό, Πηνειός, αέρια ρύπανση, ΡΟΜΑ, αξιοποίηση και ένταξη στην πόλη της παλαιάς εθνικής οδού.
Τέλος, θα γίνει άμεση καταγραφή και δρομολόγηση λύσεων των προβλημάτων της καθημερινότητας στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
Γ. Λαμπρούλης – Είναι αναμφίβολα συνδεδεμένες με τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα της πλειοψηφίας του λαού μας, που απορρέουν από τη γενικότερη ασκούμενη πολιτική, την προώθηση και εφαρμογή της μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στο δήμο μας. Το ζητούμενο είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού, η έλλειψη ελεύθερου χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος, οι συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό κ.ά., είναι βασικά προβλήματα που επιδεινώνουν τη ζωή της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και που συνεχώς οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο με την πολιτική που προωθείται μέσω του “Καλλικράτη”.
Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει κάθε εργαζόμενο στην πόλη μας, πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, αλλά και μπροστά στην κάλπη είναι το γιατί δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά διαρκώς οξύνονται. Να αναζητήσει τις αιτίες, που δεν είναι άλλες από τις αντιλαϊκές πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των αιρετών εκπροσώπων τους στο Δήμο.
Απ. Καλογιάννης – Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η απορρόφηση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών που περνούν στο Δήμο μας, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος για την ανάπτυξη της δημοτικής μας δραστηριότητας.
Στη συγκυρία της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Αυτοδιοίκηση με τις τεράστιες περικοπές των κονδυλίων προς αυτή, κύριο μέλημά μας αποτελεί επίσης ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Δήμου με στόχο την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και του τελευταίου ευρώ με έντιμη, καθαρή και διάφανη διαχείριση.
Σοβαρό ζήτημα, επίσης, είναι η στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου που μέχρι σήμερα είχε χαρακτηριστικά ελεημοσύνης πρέπει να αποκτήσει, άμεσα, άλλη διάσταση. Οι μειώσεις τελών, τροφείων, νερού και άλλων βασικών αγαθών είναι συστατικά μιας τέτοιας πολιτικής πάντα μέσα στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του Δήμου μας.
Η αναπλήρωση των απωλειών σε έργα λόγω της λειψής χρηματοδότησης μπορεί να γίνει ως ένα βαθμό με γρήγορη ένταξη συγκεκριμένων έργων στο ΕΣΠΑ για τα οποία δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.
Η Λάρισα έχει εμπλακεί στο θέμα των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς έχει αναλάβει τη διοργάνωσή τους, το 2013, μαζί με το Βόλο. Ωστόσο, οι εξελίξεις πέριξ των αγώνων είναι προβληματικές, καθώς λόγω μείωσης προϋπολογισμού έχουν περικοπεί σημαντικά τα έργα. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης των αγώνων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη θητεία της ΔΑ και πόσο “ωφέλιμο” είναι αυτό για την πόλη;
Κ. Τζανακούλης – Είχαμε υποσχεθεί από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του Δήμου ότι δε θα αφήσουμε καμία ευκαιρία σ’ όλους τους τομείς να πάει χαμένη. Η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Κάτι που φαινόταν αρχικά αδύνατο, όνειρο απατηλό και προκάλεσε τη χλεύη των ανθυποψηφίων μας από την πρώτη στιγμή έγινε πραγματικότητα. Ο Βόλος και η Λάρισα κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο μέρος του μεγάλου αυτού στοιχήματος και μένει να υλοποιηθεί το τρίτο και κύριο, δηλαδή αυτή καθ’αυτή η διοργάνωση τον Ιούνιο του 2013. Τα οφέλη αναμένονται να είναι πολλαπλά και μακροχρόνια, αρκεί να εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία. Τέτοια γεγονότα δεν τυχαίνουν συχνά σε πόλεις του μεγέθους της Λάρισας. Το νέο γήπεδο της ΑΕΛ είναι στο φάκελο των αγώνων, τα 12 γήπεδα του τένις, το κλειστό της Νεάπολης, το κλειστό των βαρέων αθλημάτων, το Αλκαζάρ, το νέο κολυμβητήριο που κατασκευάζουμε στη Νεάπολη, το ιππικό κέντρο και πάνω από όλα το Μεσογειακό Χωριό είναι όλα αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες αλλά και θα αξιοποιηθούν “μεταμεσογειακά”. Τα οφέλη θα είναι πέρα από τις αθλητικές υποδομές, στον πολιτισμό, στην οικονομία και γενικότερα στην ανάπτυξη. Η Λάρισα πρέπει να πάρει όλα αυτά που της ανήκουν για την καλή λειτουργία των αγώνων.
Ι. Σάπκας – Υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τους Μεσογειακούς Αγώνες, αναγνωρίζοντας τους ως μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και προβολής του τόπου μας. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε τον αποκλεισμό από την πορεία προετοιμασίας τους.
Συγκεκριμένα, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του Βόλου, απέκλεισε από τη διοργάνωση τους φορείς της πόλης ,ενώ απέφευγε συστηματικά να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο για την πορεία των έργων, θέλοντας να αποκρύψει τα λάθη και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της.
Η ανησυχία μας για την πορεία της διοργάνωσης εκφράστηκε έντονα πριν ένα χρόνο μέσα από ειδική εκδήλωση – πρωτοβουλία μας, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τη Λάρισα και το Βόλο. Ανταπόκριση βρήκαμε από όλους, εκτός από τη Δημοτική Αρχή της Λάρισας.
Πιστεύουμε πως οι αγώνες μπορούν να περισωθούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του μέτρου και της ποιότητας, αφήνοντας στον τόπο ως παρακαταθήκη τα έργα, που θα δρομολογηθούν. Ως Δημοτική Αρχή θα κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς και θα συντονίσουμε τις ενέργειες, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Γ. Λαμπρούλης – Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τις εξαγγελίες για περικοπές, γίνεται αντιληπτό από τους πάντες ότι μιλάμε για υποβάθμιση των αγώνων. Οι μεγαλοστομίες που ακούγονταν στο παρελθόν, για αλλαγή ύφους των αγώνων, για αγώνες πρότυπο κ.ά., αποδεικνύονται “κενό γράμμα”. Επιβεβαιώνεται η θέης που είχαμε από την ανάληψη ακόμη των αγώνων για το τι είδους αγώνες θα είναι και σε ποια κατεύθυνση επιδιώκεται να κινηθούν και τα έργα και οι διάφορες υποδομές που θα γίνουν. Γίνεται ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν θα εξυπηρετηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες για άθληση σε Λάρισα και Βόλο, αλλά θα γίνουν στην κατεύθυνση που προστάζει η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη, αυτήν της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και της ανισόμετρης και μονομερούς ανάπτυξης. Εδώ αποκαλύπτεται ο αντιδραστικός ρόλος που καλείται να παίξει πλέον και η τοπική διοίκηση, αυτόν του μεγαλοεργολάβου μέσω ΣΔΙΤ, του μεσάζοντα και, φυσικά με τον “Καλλικράτη”, του διαχειριστή όλων αυτών των υποδομών, με την επιβολή τοπικών και περιφερειακών φόρων.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πιστεύει πως τα αναγκαία έργα και υποδομές πρέπει να γίνουν πέρα και έξω από τη λογική των αγώνων. Η διαχείριση και η λειτουργία των εγκαταστάσεων να περάσει σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων αθλητικής υποδομής με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τη λογική της μιας χρήσης.
Απ. Καλογιάννης – Είναι γνωστό ότι από την ανάληψή τους μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Όχι μόνο έχουν περικοπεί σημαντικά έργα αλλά όλα τείνουν στο να έχουμε μια απλή ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών υποδομών. Το “όνειρο” της Δημοτικής Αρχής εξελίσσεται σε εφιάλτη. Ο χρόνος είναι λίγος και απ’ ότι φαίνεται ό,τι γίνει θα γίνει με αναθέσεις με τα γνωστά αποτελέσματα που είδαμε και στους Ολυμπιακούς. Οι αγώνες θα είναι υποβαθμισμένοι και η “ωφέλεια” της οικονομίας της πόλης από την επίσκεψη περίπου 3.000 ανθρώπων την περίοδο τέλεσής τους (αν γίνουν τελικά) δεν μπορεί ν’ αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες από τις σπατάλες και τη ρεμούλα που συνήθως ακολουθούν τέτοιες διοργανώσεις. Οι ευθύνες της Δημοτικής πλειοψηφίας αλλά και της παράταξης του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες. Δημιούργησαν προσδοκίες στην κοινωνία της πόλης , η μια πλευρά μιλώντας για “όνειρο” και η άλλη για “δώρο” στην πόλη. Στόχος τους ήταν και είναι να δρέψουν “καρπούς”. Όχι μόνο δεν τους βγαίνει αλλά νομίζω ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες εξελίσσονται σε φιάσκο.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης είναι το κυκλοφοριακό το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί με την αποτελεσματικότητα που απαιτείται. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα;
Κ. Τζανακούλης – Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, σ’ ότι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Οι μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε δρόμους, κόμβους, χώρους στάθμευσης, εισόδους πόλης, δακτυλίους έχουν κάνει σήμερα τη Λάρισα την πόλη με τα λιγότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.
Κατασκευάστηκαν ή διαμορφώθηκαν χώροι στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο – πλατεία Αγ. Μπλάνα, πλατεία ΟΥΗΛ, περιμετρικά του κέντρου – στο κτηνιατρείο, περιμετρικά της πόλης στο Αλκαζάρ και στην Νεάπολη (Καρδίτσης και Παπανδρέου), απέναντι από την ΔΕΥΑΛ. Δόθηκαν χώροι για τα τουριστικά λεωφορεία, τα φορτηγά και τα ταξί.
Κατασκευάστηκε το κομμάτι του εξωτερικού δακτυλίου από τη γέφυρα της Ν. Σμύρνης έως την Γρ. Λαμπράκη (Κοζάνης). Θα συνεχιστεί με το υπόλοιπο κομμάτι από την γέφυρα της ΔΕΥΑΛ (Αχελωίδων Νυμφών), καθώς και με την κατασκευή της οδού Καράγιωργα (ανάχωμα Ν. Σμύρνης) από το παλαιό Νοσοκομείο (Αεροδρομίου έως το κόμβο Συκουρίου. Θα κατασκευαστεί το κομμάτι της ΠΕΟ από τη Διγενή έως την αερογέφυρα σιδ. Γραμμής Λάρισας – Βόλου.
Ι. Σάπκας – Η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα αποτελεί βασικό μας αίτημα εδώ και μια τετραετία. Είναι απαραίτητη μια μελέτη που θα προτείνει λύσεις για τη σύνδεση του ιστού της πόλης με τους περιφερειακούς δακτυλίους, την ανάπτυξη του κέντρου και την ανάδειξη ενός δικτύου πραγματικών ποδηλατοδρόμων.
Η αστικοποίηση της παλαιάς εθνικής οδού και η λύση της πρόσβασης των αποκλεισμένων συνοικιών στις κεντρικές αρτηρίες (οδός Φαρσάλων) αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Σημαντική αποφόρτιση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα θα προσφέρει το δίκτυο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, που θα συνδέει το κέντρο με τις συνοικίες, προσφέροντας ασφαλή μετακίνηση με τα πόδια και με το ποδήλατο και η δημιουργίαα περιφερειακών χώρων πάρκινγκ με ταυτόχρονη σύνδεση με μέσα μαζικής κυκλοφορίας ως το κέντρο.
Οριστική και συνολική λύση απαιτείται και στο θέμα του ΟΣΕ (γραμμές, αμαξοστάσιο, ελεύθεροι χώροι) καθώς και στην επέκταση της πεζοδρόμησης.
Γ. Λαμπρούλης – Η Λάρισα δεν αποτελεί εξαίρεση από τη γενική κατάσταση που κυριαρχεί σε κάθε αστικό κέντρο της χώρας. Οδηγηθήκαμε εδώ, μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν σε κεντρικό επίπεδο, από όλες τις κυβερνήσεις και κύρια στον οικονομικό τομέα, δηλαδή, την “αντιπαροχή” ως λύση του οικιστικού προβλήματος, την έλλειψη πολεοδομικού οικιστικού σχεδιασμού, τους υψηλούς συντελεστές δόμησης, την πυκνοκατοίκηση, την υποβάθμιση της αγροτικής υπαίθρου.
Οι όποιες τεχνικές παρεμβάσεις (μονοδρομήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης, πολιτικές χώρων στάθμευσης, κορίνες, κ.ά.,) και έργα, κυρίως, οδικά που μπορεί να γίνονται από κάθε Δημοτική Αρχή δεν λύνουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό σύστημα να καταλήγει πανάκριβο, αντιπαραγωγικό, αναχρονιστικό στο σχεδιασμό και τα μέσα και ανεπαρκές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας από τα μεγάλα συμφέροντα που αντιτάσσονται σ’ ένα κυκλοφοριακό σύστημα δημόσιο, με ευθύνη του κράτους, που θα εξασφαλίζει φτηνές μαζικές μεταφορές, που να υπηρετούν στόχους όπως την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την πολεοδομική ανασυγκρότηση, την οικονομική ανάπτυξη περιοχών, την παραγωγή, την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Απ. Καλογιάννης – Πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομών τη πόλης, όπως η ολοκλήρωση των δακτυλίων και τα περιφερειακά πάρκινγκ. Ταυτόχρονα, με τις πεζοδρομήσεις του κέντρου, τους ποδηλατοδρόμους και γενικότερα τις ήπιες μετακινήσεις, να αποθαρρύνουμε την είσοδο του αυτοκινήτου στον κεντρικό ιστό της Λάρισας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταφορά στις εισόδους της πόλης των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες στους κατοίκους της υπαίθρου της Λάρισας και σήμερα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και μάλιστα σε μισθωμένα κτίρια. Σημαντικό ζήτημα είναι η ίδια η κυκλοφοριακή αγωγή του πολίτη. Όλα αυτά απαιτούν την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων και μια σταθερή στόχευση της Δημοτικής Αρχής ώστε σε ένα βάθος 8-10 χρόνων να μιλάμε για τη διαμόρφωση μιας άλλης κατάστασης, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Μέτρα ανακούφισης – άμβλυνσης του προβλήματος μπορούν να υπάρξουν άμεσα. Ποδηλατοδρόμοι, πεζοδρομήσεις και άλλα έργα αρμοδιότητας του Δήμου μπορούν να προχωρήσουν, πάντα με επιστημονική τεκμηρίωση (κυκλοφοριακή μελέτη) και όχι με αυτοσχεδιασμούς. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του Δήμου μας και από τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει τις λύσεις κινητοποιώντας την πόλη. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη.
Η πόλη θεωρείται, βάση μετρήσεων και μία απ’ αυτές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ενώ ένα ακόμη “φλέγον” θέμα είναι η περιβαλλοντική ρύπανση γενικότερα και κυρίως του Πηνειού. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των δύο αυτών ζητημάτων που είναι καθοριστικής σημασίας για το επίπεδο ζωής;
Κ. Τζανακούλης – Δεν έχουμε υπόψη μας μετρήσεις, αξιόπιστες τουλάχιστον, που να αποδεικνύουν ότι η Λάρισα είναι η πιο επιβαρυμένη πόλη σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, πέραν τούτου, η υποχρέωση μας να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ρύπανσης, αστικής και περιβαλλοντικής είναι δεδομένη. Έτσι δρομολογήσαμε με τη ΔΕΥΑΛ τη δημιουργία μιας κινητής μονάδας μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, για να έχουμε μια συνολική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κύριος λόγος πρόκλησης ρύπανσης στην ατμόσφαιρα είναι ο όγκος των αυτοκινήτων που κινούνται στο δίκτυο της πόλης και ο χρόνος που κινούνται. Με λίγα λόγια το λεγόμενο κυκλοφοριακό. Οι παρεμβάσεις λοιπόν στο κυκλοφοριακό θα απαντήσουν σ’ ένα μεγάλο βαθμό, και στο θέμα της ρύπανσης.
Για τον Πηνειό, θα πρέπει να σας πω, πως με τη λειτουργία του Καλλικράτη “αναλαμβάνουμε” ένα μεγαλύτερο τμήμα του, αλλά είναι προφανές πως οι “πηγές” της μόλυνσης είναι μακριά απ’ τη Λάρισα. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για τις παρεμβάσεις μας στον Πηνειό, που στο τμήμα που διέρχεται από τα όρια του δήμου είναι στην κυριολεξία “άλλο” ποτάμι. Ταυτόχρονα σ συμμετέχουμε σ’ όλα τα διαδημοτικά δίκτυα και τις οργανώσεις για την προστασία του Πηνειού (στα περισσότερα ο δήμος Λαρισαίων είναι ιδρυτικό μέλος) ώστε να απλώσουμε μια ασπίδα προστασίας σ’ όλο το μήκος του).
Ι. Σάπκας – Η αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης επιβάλλει τη δημιουργία Κέντρου Μέτρησης Ρύπων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας. Οι σταθμοί του σε καίρια σημεία της πόλης θα δίνουν καθημερινά δελτίο αερίων ρύπων, επιτρέποντας μας να έχουμε σαφή εικόνα και άμεσες αντιδράσεις. Η πρόταση αυτή έχει καταθέσει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.
Η νέα Δημοτική Αρχή θα αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις για ολοκληρωμένη και οριστική λύση του προβλήματος του Πηνειού. Όραμα και βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση του άρρωστου Πηνειού και η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Οικολογικού Πάρκου σε όλο το μήκος του. Η σημασία που αποδίδουμε στο ζήτημα αυτό αποτυπώνεται στη δημιουργία αντιδημαρχίας “Περιβάλλοντος, Πηνειού και Διαχείρισης Υδάτων”.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλει την κινητοποίηση όλων των παραπήνειων δήμων, επιστημονικών φορέων, ΜΚΟ και πολιτών. Στόχος είναι να περιγραφούν επιστημονικά τα προβλήματα και να δημοσιοποιηθούν.
Γ. Λαμπρούλης – Το οξυμένο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος καταδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτικής που στο επίκεντρό της έχει την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τώρα και της ΝΔ πριν. Πολιτικές ένοχες και εγκληματικές, που δηλητηριάζουν τη γη, το νερό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας και όχι μόνο. Συνεπώς, το ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης της περιοχής μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο στα στενά πλαίσια του Δήμου μας και αποσπασμένο από το συνολικότερο πρόβλημα. Αναγκαία και επιτακτική είναι η ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα και η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και θα βρίσκεται στον αντίποδα της ασκούμενης, έως σήμερα, πολιτικής “ο ρυπαίνων πληρώνει”.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος καθορίζεται από το συνολικότερο ρόλο της σαν αναπόσπαστο μέρος του κρατικού μηχανισμού. Ετσι καλείται να συμβάλλει και ιδιαίτερα μέσω του “Καλλικράτη” με την άσκηση της τοπικής εξουσίας στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συντελώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Εξάλλου η ζωή επιβεβαιώνει, καθημερινά, το ρόλο που έπαιξαν Δήμαρχοι και Νομάρχες στη Λάρισα, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση. (Πηνειός, αέρια ρύπανση κ.α.). Ο λαός πρέπει να τους τιμωρήσει στις εκλογές του Νοέμβρη.
Απ. Καλογιάννης – Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης, μας απασχόλησε από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας. Η κίνησή μας έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και άσκησε σημαντική πίεση ώστε να φτάσουμε στο σημείο αυτές τις μέρες να αποφασιστεί από τη Δημοτική Αρχή η δημιουργία σταθμών μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα της πόλης. Πρόκειται για την ίδια την υγεία μας και δεν χωράει καμιά καθυστέρηση. Η αντικειμενική εικόνα που θα δημιουργηθεί με την ανακοίνωση των μετρήσεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής απομάκρυνσης των ρυπογόνων βιομηχανιών από τις παρυφές της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει βιομηχανία δίπλα σε συνοικία της πόλης που να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το εξαιρετικά ρυπογόνο πετ – κοκ. Πρέπει να λειτουργιόσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις σε όσους παρανομούν. Η πιθανή αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής Ελασσόνας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από την κυβέρνηση αποτελεί casus belli για την κοινωνία της Λάρισας. Η λύση του κυκλοφοριακού και η αποθάρρυνση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτου θα βοηθήσει να δημιουργηθεί καθαρότερη ατμόσφαιρα στην πόλη. Η δημιουργία περαστικού πρασίνου, η απόδοση των μεγάλων δημόσιων αδόμητων χώρων που βρίσκονται στον ιστό της πόλης για να δημιουργηθούν πάρκα, οι πράσινες ταράτσες των κτιρίων θα δώσουν “ανάσες” στους κατοίκους. Η Λάρισα χρειάζεται καινούρια “πνευμόνια”. Δεν θα άφηνα απ’ έξω τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών. Οι παράνομες πρέπει να κατέβουν άμεσα. Αναφορικά με τον Πηνειό απαιτείται ο εμπλουτισμός του με νερό, ένα διαχειριστικό πλαίσιο του υδατικού δυναμικού του, αυστηρός έλεγχος των παρόχθιων βιομηχανιών που τον ρυπαίνουν και κατάργηση της πολυνομίας που εμπλέκει πολλούς φορείς στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το ποτάμι. Ο Πηνειός ήταν πηγή ζωής για τη Λάρισα. Ας εργαστούμε για να μην μετατραπεί οριστικά σε νεκρό ποτάμι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΑ