Νέα παρέμβαση του Δ.Σ του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού για την ακαρπία

Στον Α.Ο.Σ. Τυρνάβου επιστημονικό κλιμάκιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από πρόσκληση της Διοίκησης

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Διοίκησης του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, προκειμένου να ερευνηθεί το πρόβλημα της ακαρπίας που παρατηρείται στους αμπελώνες της περιοχής.
Το επιστημονικό προσωπικό του Συνεταιρισμού προχώρησε στη διαπίστωση, από το φαινολογικό στάδιο της εμφάνισης- διαφοροποίησης των ταξιανθιών, ότι δεν υπάρχουν ταξιανθίες σε πολλούς κύριους βλαστικούς άξονες και άμεσα ζήτησε την συνδρομή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία της αναπλ. καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Κατερίνας Μπινιάρη και της Γεωπόνου- Οινολόγου του Εργαστηρίου Αμπελολογίας κ. Δέσποινας Μπούζα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο αμπέλι εστιάζοντας στο φαινόμενο της ακαρπίας και προσεγγίστηκαν οι πιθανές αιτίες με βάση τα δεδομένα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, συζητήθηκαν και αλλά φαινόμενα όπως ο ήπιος χειμώνας, και φυσικά η πλημμύρα Daniel.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η έντονη προσβολή των αμπελώνων από περονόσπορο το 2023 και η σχέση του με την ακαρπία της φετινής χρονιάς
Μετά την σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, ο αντιπρόεδρος Απόστολος Καλμπούρης, τα μέλη της Διοίκησης κ. Δανιήλ Νάκας, Δημήτριος Αγραφιώτης και Γιώργος Γρέπος, η Διευθύντρια του ΑΟΣ Τυρνάβου κ. Αναστασία Παναγιώτου καθώς και οι γεωπόνοι Ζαίρα Παπαφίγκου και Δήμητρα Γκουντελίτσα ακολούθησε αυτοψία σε αμπελώνες της περιοχής Τυρνάβου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της Διοίκησης του ΑΟΣ και του επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς της περιοχής και τις οικογένειες τους.

Να σημειωθεί ότι μετά την ανάλυση των δεδομένων από το Εργαστήριο Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα συνταχτεί Έκθεση που θα προσεγγίζει τις αιτίες του προβλήματος και θα αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις με σκοπό την προστασία της αμπελοκαλλιέργειας, την στήριξη των παραγωγών και την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ