Ε. Λιακούλη: Η Καρυά των εθνικών αγώνων, της μνήμης και της τέχνης, πάντοτε, στην πρωτοπορία!

Στο 2ο πολιτιστικό τριήμερο στην Καρυά Ελασσόνας που φέτος τιμά δύο πρωτοπόρους αντιστασιακούς ζωγράφους της περιοχής, υπό τον γενικό τίτλο: «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ: «Η ζωή και το έργο των ζωγράφων του Ολύμπου Δ. Οικονομίδη και Δ. Κατσικογιάννη», παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία τόνισε τα εξής:

«Η Ιστορία μας γεννά Μνήμη, η Μνήμη γεννά Τέχνη και η Τέχνη καθορίζει το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, το οποίο ιδίως εδώ στην Καρυά είναι εξαιρετικά υψηλό και άξιο συγχαρητηρίων από όλους και όλες μας.
Όπως θερμά συγχαρητήρια αξίζει ο Μορφωτικός Σύλλογος Καρυάς «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και, βέβαια, οΔήμος Ελασσόνας, που συνδιοργάνωσαν αυτό το αναπάντεχα πλούσιο πολιτιστικό τριήμερο, κυρίως, προς τιμή των ζωγράφων Δ.Οικονομίδη και Δ. Κατσικογιάννη, αλλά και των άλλων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις εκθέσεις.

Ζωγραφική, θέατρο, σινεμά, μουσική, προβολές φωτογραφικού υλικού και βίντεο και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, εδώ στο ιερό βουνό του Ολύμπου, σηματοδοτούν ότι η Περιφέρεια δεν υπολείπεται σχεδόν σε τίποτα από το Κέντρο, εκτός ίσως από το ενδιαφέρον της Πολιτείας, η οποία πάντοτε παραμένει χωρίς ιδιαίτερα αντανακλαστικά και χωρίς όραμα για την ουσιαστική συμπερίληψη και την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών της – ιδίως των ορεινών, μειονεκτικών και πληγεισών από θεομηνίες περιοχών, όπως είναι η Ελασσόνα.

Και υπενθυμίζω πως αν το ενδιαφέρον της Πολιτείας ήταν πιο διαρκές, πιο ‘’ζωντανό’’ και με έμφαση στην αποτελεσματικότητα –που δυστυχώς δεν είναι- θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και μικρά ‘’θαύματα’’, όπως αυτό που συλλογικά ‘’κυνηγάμε’’ εδώ και χρόνια και δεν είναι τίποτα άλλο από την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλικής, με τη Μακεδονική πλευρά του Ολύμπου και της από κοινού προώθησής τους, δεδομένου του ισχυρού, παγκόσμιου brand name που το μυθικό βουνό και η περιοχή διαθέτει.

Ακόμη και έτσι, ωστόσο, με το ‘’ενδιαφέρον’’ της κυβέρνησης για την περιοχή, από μειωμένο έως σχεδόν ανύπαρκτο, το παρόν πολιτισμικό τριήμερο αποτελεί μια ευκαιρία συναντήσεων με αγαπημένα πρόσωπα, αποτελεί ευκαιρία ‘’ζυμώσεων’’ με τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς φορείς για το ‘’τι θα μπορούσε, επιπλέον, να γίνει’’, καθώς και νέων ατομικών και συλλογικών ‘’εμπνεύσεων’’.

Για την Καρυά που σηματοδότησε με την Ιστορία και την πορεία της, την αγάπη για την Ελευθερία και την ανεξάρτητη σκέψη, για την Καρυά που δίνει διαρκώς θετικά δείγματα γραφής στον Πολιτισμό, όπως αυτές τις ημέρες, μόνο αισιοδοξία και ελπίδα νιώθω.
Και δεσμεύομαι πως θα συνεχίσω να υπηρετώ και να συνδράμω αυτόν τον Τόπο και τους Ανθρώπους του, με όσα θεσμικά ‘’εργαλεία’’ διαθέτω.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια των εκδηλώσεων, καλές διακοπές σε όλους και σε όλες και η Καρυά της καρδιάς μας ‘’έτσι ψηλά που στέκεται, ψηλά να συνεχίζει…».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ