Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πολιτιστικό Τριήμερο στην Καρυά

Δείτε τον απολογισμό που έκανε ο ΜΕΣΚ Ολυμπος που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις

Το 2ο Πολιτιστικό Τριήμερο που οργάνωσε ο ΜΕΣΚ ΟΛΥΜΠΟΣ και πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Αυγούστου 2024 στην Καρυά, με τίτλο ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ: η ζωή και το έργο των ζωγράφων του Ολύμπου, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η φετινή εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στους δύο μεγάλους αντιστασιακούς ζωγράφους του Δ. Οικονομίδη και Δ. Κατσικογιάννη με καταγωγή από την Καρυά, και περιλάμβανε εκθέσεις έργων των τιμώμενων αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών, βραδιά παράδοσης και γλέντι, εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά και προβολή ταινίας.

Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες, μέσα από την τέχνη τους, κατάφεραν να αποτυπώσουν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου και της αντίστασης, αναδεικνύοντας το θάρρος και την αφοσίωση του ελληνικού λαού.
Ο Δ. Κατσικογιάννης και ο Δ. Οικονομίδης δεν ήταν μόνο σπουδαίοι ζωγράφοι, αλλά και πραγματικοί ήρωες, που χρησιμοποίησαν τα πινέλα τους ως όπλα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Τα έργα τους, γεμάτα πάθος και ένταση, παραμένουν έως και σήμερα σύμβολα της αντίστασης και της αδιάκοπης μάχης για τα ιδανικά τους.

Η τέχνη τους αποτέλεσε φωνή διαμαρτυρίας και ελευθερίας, αντικατοπτρίζοντας την αγωνιστικότητα και το πνεύμα αντίστασης που χαρακτήρισε την εποχή τους.

Οι ομιλητές-συντελεστές της πρώτης βραδιάς πρόσφεραν μία υψηλού επιπέδου παρουσίαση και πρόβαλαν σφαιρικά και πολύ εμπεριστατωμένα τη ζωή και τα έργα των δύο μεγάλων αυτών ζωγράφων.

Πολύ ενδιαφέρον είχαν οι βιωματικές αφηγήσεις των ομιλητών για τη ζωή και τις προσωπικές στιγμές των καλλιτεχνών. Ευχαριστούμε την κ. Σαββίνα Λίτση ιστορικό της τέχνης, τον κ. Απόστολο Ποντίκα, φιλόλογο, Δρ. ιστορίας, τον κ. Χρήστο Σαμαρά γλύπτη, τον κ. Νίκο Ζδάνη φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή για τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος ακούστηκαν τραγούδια από την υπέροχη λαϊκή ορχήστρα με τους Μανώλη Ντάλα, Βασίλη Σελήνη και Στάθη Σταμελόπουλο. Ο ηθοποιός Δημήτρης Φωτίου έδωσε μία ξεχωριστή διάσταση στην παρουσίαση και μας ταξίδεψε μέσα από τον μονόλογό του σε στιγμές από τη ζωή των δύο καλλιτεχνών.

Η παρουσία της Μικτής χορωδίας Ελασσόνας με την καταπληκτική μαέστρο Ευλαμπία Ντούλα και τον πιανίστα Παναγιώτη Μπαλανίκα, δεν ήταν απλώς ένας μουσικός επίλογος, αλλά μια υπενθύμιση της δύναμης της τέχνης να ενώνει και να εμπνέει.

Στη συνέχεια ο κόσμος περιηγήθηκε στην πρώτη αίθουσα με τα αυθεντικά έργα του Δ. Οικονομίδη, δωρεά της γυναίκας του Κατίνας Γκόλτσιου στον ΜΕΣΚ, αλλά και των σύγχρονων καλλιτεχνών. Πήραν μέρος αλφαβητικά Κατσιούρα Κατερίνα, Λαγού Μαρία, Λαπούσης Δημήτρης, Παπαδημητρίου Βάσω, Σαμαράς Χρήστος, Σαμαράς Χρήστος(γλύπτης), Σπυράκη Ελένη, Σταυροπούλου Βασιλική, Χάμος Γιώργος, Χρήστου Δημήτρης. Ευχαριστούμε τον γλύπτη κ. Χ. σαμαρά για την προσφορά στον ΜΕΣΚ την ανατύπωση μιας σπάνιας φωτογραφίας του Δ. Κατσικογιάννη.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται η δεύτερη έκθεση στο κτίριο της παλιάς κοινότητας με τα υπέροχα έργα του Δ. Κατσικογιάννη. Ευχαριστούμε την Κατερίνα Κατσιούρα και τον Δημήτρη Ζιώγα για την παραχώρηση των αυθεντικών έργων του καλλιτέχνη από την ιδιωτική τους συλλογή για τις ανάγκες της έκθεσης. Την επιμέλεια των εκθέσεων έκανε η κ. Μαρία Λάγου. Οι δύο εκθέσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Δάσους Καρυάς σε συνεργασία με τον ΜΕΣ Καρυάς και με τη στήριξη εθελοντών μπόρεσε και διαμόρφωσε κατάλληλα την αίθουσα για τις ανάγκες της έκθεσης. Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τον μεγάλο χορηγό Γιώργο Ρόκκο για τα συστήματα ασφαλείας.

Ευχαριστούμε τα χορευτικά σύνολα Σβορώνου, ΚΕ.Λ.Ε και του ΜΕΣΚ για την παρουσία τους τη δεύτερη βραδιά, τους προέδρους Γιάννη Χρηστακίδη και Κώστα Γκιτέρσο αντίστοιχα για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Τα χορευτικά σύνολα συνόδευσε η υπέροχη ορχήστρα ορχήστρα του Κώστα Δεδούση.

Ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου Καρυωτών Λάρισας ο Ζευς και όλα τα μέλη του συλλόγου ΜΕΣ Καρυάς για την πολύτιμη βοήθεια στη διεξαγωγή της δεύτερης βραδιάς.

Την κ Μαρία Λαγού για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μικρών μας καλλιτεχνών το πρωί της τρίτης ημέρας 4 Αυγούστου. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού, η προβολή της προγραμματισμένης ταινίας «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι.
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους τεχνικούς για την άψογη κάλυψη της εκδήλωσης και όλους του χορηγούς μας.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Γάτσας, ο Επιστημονικός εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Κέλλα, κ Σ. Κωτούλας, ο αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Ευ. Αποστόλου, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Αστ. Τσικριτσής, οι αντιδήμαρχοι πολιτισμού Δήμου Ελασσόνας κ. Α. Δημουλάς, Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Ε. Ταζέ, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ισότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Β. Σίμος, ο αντιπρόεδρος του δικτύου Περραιβίας κ. Κ. Φουρκιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος του ΜΕΣΚ Καρυάς κ. Α. Παπαιωάννου, και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καρυάς κ. Ν. Κατσίβελος.

Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας, Χ. Καπετάνος, Β. Κόκκαλης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας Χαρίτωνας.
Οργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση Σπυράκη Ελένη.
Διοργάνωση ΜΕΣΚ
Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας και Κοινότητας Καρυάς.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να κλείσουμε την εκδηλωση χωρίς να εκφράσουμε την ευχή και την ελπίδα, για την απόκτηση ενός μέρους των έργων του μεγάλου μας ζωγράφου, του Κατσικογιάννη, στη γενέτειρά του την Καρυά, που αποτελεί για εμάς έναν κύριο στόχο.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση προς αυτή την κατεύθυνση, για να μπορέσουμε να φέρουμε το έργο του Κατσικογιάννη πιο κοντά στον τόπο που τον γέννησε και τον ενέπνευσε και ευχόμαστε σύντομα να δούμε αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και την ανάδειξη της καλλιτεχνικής του παρακαταθήκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ