Δημ. Κουρέτας: Ήρθε η ώρα να γίνουμε μία γροθιά στη Θεσσαλία – Πραγματοποιήθηκε σήμερα η διευρυμένη σύσκεψη για τα νερά
«Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η ορθολογική διαχείριση του νερού, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, εάν θέλουμε να αποφύγουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την θεσσαλική πεδιάδα έρημο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο πανθεσσαλικής σύσκεψης φορέων για τη λειψυδρία, που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας (12/8) στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα.
Ο Περιφερειάρχης κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αρθούν τοπικές διαμάχες και «σαν μία γροθιά όλοι μαζί, αφού συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, να ενισχύσουμε τη διεκδικητική μας δυνατότητα προκειμένου να γίνουν στον μικρότερο χρόνο τα αναγκαία έργα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού για να έχει η Θεσσαλία επάρκεια και για να προστατευτούμε από νέα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας, το θεσσαλικό διαμέρισμα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα στον τομέα των υδατικών πόρων, τόσο λόγω της ανομβρίας, όσο και λόγω έλλειψης αρδευτικών έργων υποδομής. «Για να αντιμετωπισθεί η σοβαρή αυτή κατάσταση, έγιναν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, που, εκτός του ότι ήταν επιβαρυντικές για τα ίδια τα οικοσυστήματα (επιφανειακά και υπόγεια) και το περιβάλλον, ήταν και αποσπασματικές – αναποτελεσματικές. Οι καταστροφικές αντλήσεις υδάτων από μόνιμα αποθέματα υπόγειων υδροφορέων και οι παρανομίες με την κατασκευή δεκάδων αυθαίρετων μικρών φραγμάτων μέσα στην κοίτη των ποταμών και άλλα παρόμοια που έχουν γίνει πλέον «καθεστώς», δεν πρέπει για κανένα λόγο να συνεχιστούν και δεν είναι αποδεκτές από την παρούσα Περιφερειακή αρχή» ήταν το μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες, που έστειλε ο περιφερειάρχης. Κατά τον ίδιο, για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα, απαιτείται μία σοβαρή και ειλικρινής συζήτηση, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός, με προοπτική τόσο την προσεχή χρονιά όσο και μεσοπρόθεσμα την επόμενη 10ετία.
Αναλύοντας τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής, ανέδειξε ως μόνη ρεαλιστική επιλογή για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα (και όχι μόνο), τη διατήρηση του συνόλου των αρδευομένων εκτάσεων στη Θεσσαλία και παράλληλα την άμεση εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισης υδάτων (ΣΔΛΑΠ) σε συνδυασμό με το υπό έγκριση Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών αλλά και των προτάσεων της Ολλανδικής HVA.
Ειδικότερα, έθεσε σε ορίζοντα πενταετίας, την ολοκλήρωση των έργων ορεινής υδρονομίας (προϋπολογισμού 200 εκατ. Ευρώ), με βασικά τα τρία φράγματα σε Ενιπέα, Μουζάκι και Πύλη που θα συγκρατούν τα νερά στους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας ώστε να φθάνουν πιο αργά στον κάμπο, αποτρέποντας πιεστικές πλημμυρικές ροές. Στάθηκε, ακόμη, στο μεγάλο έργο της διώρυγας μεταφοράς νερού από τη Γυρτώνη στην Κάρλα, μήκους 23 χιλιομέτρων, του οποίου την κατασκευή τοποθέτησε χρονικά μέσα στην επόμενη οκταετία.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα η Θεσσαλία θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, καθώς εγκρίθηκαν από την Περιφερειακή Επιτροπή και ξεκινάνε αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο όλα τα αναγκαία έργα για τον καθαρισμό των κοιτών ποταμών, την ενίσχυση των αναχωμάτων κλπ., των οποίων η προεργασία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τα ημιτελή έργα μεταφοράς νερού από την λεκάνη απορροής του Αχελώου, ώστε να μπορέσει η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το υδατικό της έλλειμμα.
Ο κ. Κουρέτας γνωστοποίησε πως μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τα φράγματα Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης καθώς και τη διώρυγα Γυρτώνης – Κάρλας για τη μεταφορά νερού. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε λίγες μέρες θα μετατραπεί σε εργοτάξιο με πολλές παρεμβάσεις σε ποτάμια και αναχώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διαμόρφωση σε διαβούλευση με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς ενός σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων και το αγροτικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά των φορέων, επισημάνθηκε η καθυστέρηση ετών στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων και εκφράστηκε η ανάγκη συνεργασίας και στήριξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των έργων.
Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν οι βουλευτές Ευαγγ. Λιακούλη, Μ. Κοντοτόλη, οι αντιπεριφερειάρχες Μ. Γαλλιού, Α-Μ. Παπαδημητρίου, Χρ. Ντιντή, Κ. Τέλλιος, Ν. Ράπτης, Αντρ. Κομήτσα, Δ. Τσέτσιλας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρ. Τσαγανού, οι δήμαρχοι Λαρισαίων, Θ. Μαμάκος, Λίμνης Πλαστήρα, Π. Νάνος, Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Τεμπών, Γ. Μανώλης, Νοτίου Πηλίου, Μ. Μιτζικός, Μετεώρων, Λ. Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, Γ. Γεωργολόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Κ. Αγοραστός, Τ. Τσιαπλές, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.
Χαιρετισμούς έστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Κέλλας, ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ Κ. Σκρέκας, ο βουλευτής ΝΔ Τ. Σπάνιας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης, Αλ. Μεϊκόπουλος.