Η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά στις Νύχτες κινηματογράφου στο Διαχρονικό Μουσείο

Οι Νύχτες κινηματογράφου στο Μουσείο, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία και την πλατφόρμα IF cinéma, συνεχίζονται με ένα κλασικό πολιτικό θρίλερ. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 21.15 στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας θα προβληθεί η ταινία:

Ζ (Ζ, Γαλλία-Αλγερία, 1969, 127’) του Κώστα Γαβρά με τους: Yves Montand, Ειρήνη Παπά, Jean-Louis Trintignant, François Périer, Jacques Perrin, Charles Denner.

Υπόθεση: Πρόκειται για μια συναρπαστική ταινία, το σενάριο της οποίας ακολουθεί έναν βουλευτή κατά τη διάρκεια ενός φλογερού λόγου του ενάντια στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας. Όμως, καθώς ο ομιλητής φεύγει από την αίθουσα, πέφτει νεκρός από χτυπήματα «αγνώστων» και η ταινία ακολουθεί το πλήθος των επιπτώσεων που δημιουργεί αυτή η επίθεση.

Ο Κώστας Γαβράς δημιουργεί μια ταινία-κριτική στο ελληνικό πολιτικό κλίμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώνοντας αρμονικά την κινηματογραφία του με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Το «Ζ» είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού με έντονες επιρροές από τη δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη το 1963.

Έχει βραβευτεί με 2 Όσκαρ (Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), 2 βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών (Α’ Αντρικού Ρόλου και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής), ενώ ήταν υποψήφια για 3 ακόμα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου).

Είσοδος ελεύθερη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ