Ε. Λιακούλη: Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει ο νόμος της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς…

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί ο νόμος 4830/2021 της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ζώα συντροφιάς, παρά με τις λύσεις που δίνει, αφού διέπεται από έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης και πρακτικής εφαρμοσιμότητας, επισημαίνοντας τα εξής:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, στην από 6/3/2024 ερώτησή μου, σε σχέση με τα προβλήματα εφαρμογής του ν. 4830/2021, αλλά και τους προβληματισμούς του κύριου φορέα ενδιαφέροντος του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων, δηλαδή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται πως τρία χρόνια πέρασαν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου για το «Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ»» και πάνω από ένα έτος από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 31932 για τον «Καθορισμό των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)», με τις αντιδράσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αλλά και άλλων φορέων να εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Κατά γενική ομολογία της Επιστημονικής Κτηνιατρικής Κοινότητας, τα μέτρα που προβλέπει ο εν λόγω νόμος έχουν έναν χαρακτήρα κυρίως εισπρακτικό και χωρίς κάποιο επιστημονικό έρεισμα, ενώ εξακολουθεί να υπογραμμίζεται η μη αποτελεσματικότητα, η «μη εφαρμόσιμη» και η ασφυκτική γραφειοκρατική φύση του εν λόγω νομοθετικού πλαισίου. Επιπλέον, αμφισβητείται ρητά η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικής και καθολικής στείρωσης στη μείωση των αδέσποτων ζώων, καθώς συγκρούεται με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, αντικρούεται με κανόνες ηθικής και σαν πρακτική δύναται να καταστεί επικίνδυνη για κάποια μερίδα ζώων, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευζωία τους.

Επιπροσθέτως και αναφορικά με τη βάση τήρησης γενετικού υλικού,ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος την χαρακτηρίζει ως μία «φωτογραφική διάθεση δημοσίου χρήματος» και μία «φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς», ενώ για το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «προσθέτει μία ανούσια γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας επιπλέον πως μπορεί μεν τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς να είναι πλέον διαθέσιμα στο Gov.grWallet, όπως προσφάτως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο εξακολουθούν να εκφράζονται προβληματισμοί για το ότι αυτά τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε φιλοζωικά σωματεία, αλλά όχι στην αστυνομία ή στις κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Λυτροκάπης, επισημαίνει επανειλημμένα ζητήματα καίριας σημασίας για την εφαρμογή του νόμου, τονίζοντας πως οι κτηνίατροι της χώρας δεν γνωρίζουν καν «αν μπορούν να περιθάλψουν ένα ζώο χωρίς τσιπάκι, δίχως να αντιμετωπίσουν την προβλεπόμενη ποινή»…
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι πολλές από τις επισημάνσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και άλλων Φορέων δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του τότε νομοσχεδίου –νυν νόμου της Πολιτείας, αλλά και επειδή εξακολουθεί να υφίσταται έλλειμμα επιστημονικής τεκμηρίωσης γύρω από τα νομοθετημένα μέτρα σε συνάρτηση με τον επιδιωκόμενο σκοπό του νόμου», η Ευαγγελία Λιακούλη απευθύνει σειρά καίριων ερωτημάτων στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, ως εξής:
«-Αν προτίθεται να λάβει υπόψη του, έστω και τώρα, τις τεκμηριωμένες και εύλογες αντιρρήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου επί του ν. 4830/2021 και να προβεί σε τροποποίησή του;
-Αν θα ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διαθέτει επαρκείς πόρους, για την περαιτέρω ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των αδέσποτων;
-Καθώς και αν προτίθεται να μειώσειδραστικά τα ποσά των παραβόλων για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ