Το Δημοτικό Ωδείο και ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών

Στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της φιλολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, στις 12-14 Σεπτεμβρίου 2024, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο κ. Χρήστος Λενούτσος, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και ο κ. Κώστας Χάρδας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας δύο από τους σημαντικότερους μουσικούς θεσμούς της Λάρισας: το Δημοτικό Ωδείο και το Μουσικό Σύλλογο Λάρισας.


Οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες ανέπτυξαν τις ομιλίες τους γύρω από την ιστορική ανάδυση των δύο αυτών θεσμών κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και τον καθοριστικό τους ρόλο στη μουσική εκπαίδευση και τη διάδοση της δυτικής μουσικής στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το οποίο είναι το πρώτο δημοτικό ωδείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή του, το Ωδείο έχει διαγράψει μια συνεχή ανοδική πορεία, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, διατηρώντας σταθερά τη θέση του ως πολιτιστικός φάρος της περιοχής.

Με την διαρκή του ανάπτυξη και τον αυξανόμενο κοινωνικό του ρόλο, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση και ενισχύοντας τη μουσική παιδεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το συνέδριο αυτό ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μουσικής εκπαίδευσης, καθώς και τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικοί θεσμοί στη διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Τηλ.: 2410 531960
Email: dodiolar@yahoo.gr
Website: https://dhmotikoodeiolarissas.gr/

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ