Υγεία το μεγαλύτερο αγαθό με τα μεγαλύτερα προβλήματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μάριος Πετράς, Ιατρός-Διευθυντής Ακτινολόγος στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης – Μέλος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ

Από την καθιέρωση του ανθρώπου ως κυρίαρχου πνευματικά όντος έως σήμερα, η υγεία αποτελεί την κορωνίδα των αγαθών που χωρίς αυτή τίποτε από τα συνηθισμένα γεγονότα της ζωής, αλλά και τίποτε από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον άνθρωπο καθηλωμένο στην κλίνη ενός νοσοκομείου.

Στην Ελλάδα η νοσοκομειακή φροντίδα εκφράζεται μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) που δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με τους εκλεκτούς Γεννηματά-Αυγερινό υπό την ηγεσία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, μεγαλούργησε στις δεκαετίες του 80 και 90 και άρχισε να εκφυλίζεται, να υπονομεύεται και να υποβιβάζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Σήμερα το ΕΣΥ βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση του από ποτέ, γιατί έχει παντελώς υποστελεχωθεί, δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως, για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες των κλινικών και εργαστηρίων των νοσοκομείων, κλινικές με έναν και δύο γιατρούς υπολειτουργούν βαριά ή βρίσκονται σε κατάσταση ”προθανάτιου ρόγχου”. Είναι χιλιάδες οι θέσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν υπάρχει βούληση επαρκούς κάλυψης των δημιουργηθέντων κενών θέσεων.

Αντί αυτού προτάσσεται από την κυβέρνηση η κάλυψη ορισμένων κενών θέσεων από ιδιώτες γιατρούς με part time εργασία και η εργασία των γιατρών του ΕΣΥ και σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί μία προτεραιοποίηση των υπό χειρουργική επέμβαση ασθενών στα ιδιωτικά κέντρα παρά στο δημόσιο σύστημα υγείας, με το ανάλογο οικονομικό κόστος για τον ασθενή βεβαίως. Δηλαδή αντί να καλυφθούν άμεσα τα κενά με μαζικές προσλήψεις μόνιμων, ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ με την είσοδο ιδιωτικού δικαίου γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές πολλά δημόσια νοσοκομεία, έχει ζήσει την κατάσταση και έχει ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων. Πολλές φορές ανέλυσε το πρόγραμμα για το ΕΣΥ, του δημοσκοπικά δεύτερου κόμματος στις μετρήσεις, δίνοντας τις άμεσες και καθαρές λύσεις για τα ογκώδη προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης έχει δεσμευθεί για προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, για κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού, για Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε Νομό και με λειτουργία των μεγάλων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε 24άωρη βάση για την καταπολέμηση της μεγάλης αναμονής στα νοσοκομεία στις εφημερίες από μη σοβαρά και μη επείγοντα περιστατικά, που θα καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας.

Επίσης δεσμεύτηκε για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και για αύξηση των βασικών μισθών και όχι των επιδομάτων όπως κάνει η κυβέρνηση και για μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατί αποτελούν μεγάλο ποσοστό των μόνιμα εργαζόμενων στο σύστημα υγείας, αλλά πάνω από όλα ο κ. Ανδρουλάκης ως Πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί ότι για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 8-10%.

Οι ελπίδες όλων των υγειονομικών, που μην ξεχνάμε έβαλαν πλάτη για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες την τραγική περίοδο του Covid-19, αλλά και όλων των ταλαιπωρημένων ανθρώπων με προβλήματα υγείας, ενσωματώνονται στις πραγματικές λύσεις των προβλημάτων των νοσοκομείων και όχι στις κατόπιν εορτής ημιτελείς προσπάθειες με κινήσεις αποσπασματικού και επιδοματικού χαρακτήρα .

Η λύση για όλους αντιστοιχεί σε πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, σε πολιτικές που αναδεικνύουν την ενσυναίσθηση για ανακατασκευή ενός πολύπαθου αλλά και άκρως απαραίτητου Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ