Επιστολή του προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας με την οποία ζητά να εξαιρεθούν από τον υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, καθώς και όλοι οι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης για ποσά έως 10.000 ευρώ.
Παράλληλα ζητά να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των αγροτών για το νέο καθεστώς φορολόγησης. Αναλυτικά, ο κ. Κομήτσας αναφέρει τα παρακάτω:
« Κύριε Υπουργέ
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, όπως και ολόκληρης της χώρας, εγείρει ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η εφαρμογή του νέου καθεστώτος φορολόγησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από πλευράς της πλειοψηφίας των αγροτών.
Οι παραγωγοί έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για την προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε από την 1/1/2014 η εφαρμογή του μέτρου, αφού δεν προηγήθηκε κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου και ακόμη χειρότερα, δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία, απολύτως, ενημέρωση των αγροτών από υπεύθυνα χείλη στελεχών της κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας για τις λεπτομέρειες στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.
Το μόνο που γνωρίζουν οι αγρότες μας, είναι το περιεχόμενο της ΠΟΛ.1281, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου του 2013, όπου αναφέρεται ότι από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων απαλλάσσονται οι αγρότες, που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α και που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων είχαν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η εν λόγω ΠΟΛ1281 δεν απαντά στα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, τα έξοδα και τις δαπάνες, που θα μπορούν να περνιούνται σε αυτά, τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος των παραγωγών, την τύχη των συνταξιούχων του ΟΓΑ και πολλά άλλα ζητήματα, με αποτέλεσμα το μέτρο αυτή τη στιγμή να βρίσκεται, ουσιαστικά, στον «αέρα», αφού κανείς αγρότης δεν έχει μεταβεί στις εφορίες για τη σχετική διαδικασία αλλά ούτε και οι ίδιοι οι φοροτεχνικοί δεν έχουν σαφή ενημέρωση για όλες τις πτυχές του νέου καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
Κύριε Υπουργέ
Μεταφέροντας τη βούληση των χιλιάδων αγροτών του Δήμου Κιλελέρ, του μεγαλύτερου αγροτικού Δήμου της χώρας, όπως και παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σας ζητώ να υπάρξει, ταχύτατα, διεξοδική ενημέρωση από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών προς όλους τους παραγωγούς σχετικά με κάθε λεπτομέρεια, που αφορά στην υλοποίηση του μέτρου των βιβλίων εσόδων – εξόδων.
Πέραν τούτου, σας ζητώ να μεριμνήσετε, ώστε η πολιτεία να αναλάβει το κόστος τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες, αφού μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα πρέπει να επωμίζονται σε ετήσια βάση.
Επίσης, θα πρέπει οι αγρότες που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς να μπορούν να εντάξουν στα έξοδα των εκμεταλλεύσεών τους όλες τις δαπάνες, που κάνουν κάθε καλλιεργητική περίοδο (έξοδα για μεροκάματα σε εργάτες γης, έξοδα προμήθειας καυσίμων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, λιπασμάτων, έξοδα προμήθειας και συντήρησης εξοπλισμού και γεωργικών μηχανημάτων, κόστος ΔΕΗ για αντλιοστάσια, κόστος σποράς καλλιεργειών και συλλογής, κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων, συνεισφορά σε εργατοώρες μελών της οικογενείας του κάθε παραγωγού κ.α.
Τέλος, σας ζητώ να επανεξετάσετε, άμεσα, τα κριτήρια απαλλαγής αγροτών από την υποχρέωση ένταξης στο νέο καθεστώς με:
– την εξαίρεση όλων των συνταξιούχων του ΟΓΑ,
– την αύξηση του ποσού απαλλαγής για τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης στις 10.000 ευρώ,
– τη δυνατότητα κλεισίματος των βιβλίων σε ετήσια βάση (και όχι κατόπιν πενταετίας), εφόσον κάποιος αγρότης μειώνει την αγροτική του δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδά του ».
– See more at: http://www.larissanet.gr/2014/01/08/o-komitsas-gia-ta-vivlia-ton-agroton/#sthash.03xMxpmX.dpuf