Το νέο τεστ, που επεξεργάστηκαν βρετανοί ερευνητές της Μονάδας Επιστηµών της Γνώσης και του Εγκεφάλου του Ιατρικού Ερευνητικού Συµβουλίου του Κέµπριτζ, εξερευνά τι σηµαίνει να είναι κανείς πραγµατικά ευφυής. Μετράει τους λεγόµενους δώδεκα πυλώνες της σοφίας, ελέγχει από τη µνήµη ώς τη συγκέντρωση, από τη δυνατότητα λεκτικής επιχειρηµατολογίας ώς την ικανότητα να εκµεταλλεύεσαι τις πολλές γνωστικές ικανότητες που κάνουν ένα πρόσωπο ευφυές… Το εκπόνησαν βασιζόµενοι στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στο πεδίο των νευρολογικών επιστηµών µέσω της µαγνητικής τοµογραφίας. Ο στόχος τους ήταν να ελέγξουν τις ζώνες του εγκεφάλου που συµµετέχουν στην επεξεργασία των σκέψεων, δηλαδή τις πιο βαθιές δοµές, ανάµεσα στις οποίες ο ιππόκαµπος.
Για να κάνει κανείς το τεστ δεν χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά. Κάθε δοκιµασία, κι ένας πυλώνας της σοφίας: περνάς από την οπτική λειτουργική µνήµη (πρέπει να ξέρετε πάντως ότι ένας πίθηκος έχει καλύτερη οπτική λειτουργική µνήµη από έναν φοιτητή πανεπιστηµίου)· συνεχίζεις µε την άρθρωση λεκτικών επιχειρηµάτων (η ικανότητα να σχηµατίζεις και να µετασχηµατίζεις νοητικές παραστάσεις) και συνεχίζεις. Το τεστ µετράει επίσης την ικανότητα να σχεδιάσεις µια στρατηγική για να πετύχεις ένα στόχο. Η συγκέντρωση δοκιµάζεται σκληρά όταν πρέπει να συνδυάσεις τη λέξη «κόκκινο» ή «πράσινο» µε το χρώµα µε το οποίο είναι γραµµένη (που µπορεί να είναι κόκκινο ή πράσινο, όµως δεν θα είναι ποτέ το ίδιο µε τη λέξη που αντιπροσωπεύει).
Ο χρόνος για τις απαντήσεις είναι περιορισµένος και όσο περισσότερες σωστές απαντήσεις δίνεις, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας. Στο τέλος του τεστ, το οποίο εκπόνησε ο δρ Αντριαν Οουεν, πρέπει να απαντήσεις σε ένα ερωτηµατολόγιο για τον τρόπο ζωής σου (πόσες ώρες κοιµάσαι το βράδυ, πόσο αλκοόλ, νικοτίνη και καφεΐνη καταναλώνεις, πόσο συχνά παίζεις βιντεοπαιγνίδια) και στη συνέχεια ανακαλύπτεις αν είσαι στον µέσο όρο, πάνω απ’ αυτόν ή κάτω απ’ αυτόν. Ή εκπλήσσεσαι από κάποιο ταλέντο σου που δεν υποψιαζόσουν. Τα δεδοµένα που συγκεντρώνονται, υπόσχονται οι ερευνητές, θα χρησιµεύσουν για να προσδιοριστεί καλύτερα τι είναι πραγµατικά η ευφυΐα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online