Ο Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος Leader και τους ελέγχους που έγιναν. Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:
Η μεταρρύθμιση των Διαρθρωτικών Ταμείων το 1998 εισήγαγε μία σημαντική καινοτομία, η οποία αναφερόταν στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προτάσεων στα κράτη-μέλη, γνωστές ως Κοινοτικές Πρωτοβουλίες (Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 1993). Για την αγροτική ανάπτυξη προτάθηκε η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER, κεντρική ιδέα της οποίας είναι η οργάνωση της αγροτικής περιφέρειας με βάση την κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη σύμπραξη μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
Το Leader I αποτέλεσε την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στην ολοκληρωμένη και συμμετοχική προσέγγιση σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Με την πρωτοβουλία Leader II γενικεύθηκε η προσέγγιση της πρωτοβουλίας Leader I, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον καινοτόμο χαρακτήρα των σχεδίων.
Με την Leader + στα πλαίσια του αγροτικού τουρισμού ενισχύονται δράσεις, όπως η δημιουργία και ο εκσυγχρονισμός υποδομών διανυκτέρευσης και εστίασης, παρεμβάσεις ανάπτυξης αγροτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κέντρα οργάνωσης και προώθησης του τομέα, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης επισκεπτών κ.ά.
Βέβαια, το Leader δεν είναι πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Η τουριστική επένδυση, στα πλαίσια του Leader, εκτός από βασική διέξοδο εναλλακτικής απασχόλησης, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και παραγωγό δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς.
Οι κάτοικοι χωριών και αγροτικών περιοχών, είτε αγρότες είτε και ιδιώτες, μπορούν να επιδοτηθούν ακόμη και κατά το 50% των επενδυτικών τους σχεδίων προκειμένου να στήσουν ή να ανανεώσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, να αξιοποιούν τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή των περιοχών τους, ενώ επιδοτούνται ακόμη και σχέδια στον τομέα των υπηρεσιών. Παραδοσιακά καφενεία, παντοπωλεία, κουρεία και μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αγροκτήματα αλλά και μεταποιητικές μονάδες γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι ενδεικτικά ορισμένες από τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται.
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπου τα κονδύλια που δίνονταν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στους δικαιούχους δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι δικαιούχοι που ελέγχονται;
• Ποια είναι τα ευρήματα των ελέγχων ανά Περιφέρεια;
• Πόσα έργα έχουν πληρωθεί; Υπάρχουν περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων μετά από έλεγχο;
• Ποιες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη παραβατικότητα;»