Ο Δήμαρχος Τυρνάβου ζητά άμεση στήριξη και αλληλεγγύη προς τους γεωργοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας από την ΠΕΔ
Δείτε την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο και στα μέλη της Ενωσης
Την άμεση και έμπρακτη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας ζητά ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Αστέριος Τσικριτσής, με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας.
Με αφορμή τις εξελίξεις στα μπλόκα της Καρδίτσας (Ε65) και της Νίκαιας, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα βιώνουν πλέον ένα οριακό αδιέξοδο που απειλεί όχι μόνο την παραγωγή τους αλλά και την ίδια τους την επιβίωση. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», τονίζει, κάνοντας λόγο για «αγώνα επιβίωσης και κραυγή αγωνίας» που εκφράζει το σύνολο της αγροτικής κοινωνίας της Θεσσαλίας.
Ο Δήμος Τυρνάβου ζητά από την ΠΕΔ Θεσσαλίας να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και υπέρ των μορφών αγώνα που έχουν επιλέξει, συμπεριλαμβανομένων των οδικών αποκλεισμών, ως έσχατο μέσο πίεσης. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι τα αιτήματα των παραγωγών αποτελούν προϋπόθεση για να παραμείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας και οι τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος απευθύνει κάλεσμα για άμεση αποστολή υλικής βοήθειας στα μπλόκα της Λάρισας και της Καρδίτσας, με οικονομική ενίσχυση, νερά, τρόφιμα, εξοπλισμό θέρμανσης, φαρμακευτικό υλικό και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε οι αγωνιζόμενοι αγρότες να μπορέσουν να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες.
«Η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας και να είμαστε δίπλα τους», δήλωσε ο Δήμαρχος Τυρνάβου.
Διαβάστε την επιστολή του δημάρχου
Στην επιστολή του ο δήμαρχος αναφερει
«Θέμα: «Στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και άμεση έκφραση αλληλεγγύης».
Κύριε Πρόεδρε,
κύριοι συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα μπλόκα του Ε65 στην Καρδίτσα και της Νίκαιας στη Λάρισα καταδεικνύουν το τεράστιο αδιέξοδο που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν μπορούν πλέον ούτε να συνεχίσουν την παραγωγή, ούτε να επιβιώσουν. Η οργή και η απόγνωση που επικρατούν σε όλη τη Θεσσαλία είναι μεγάλη και δικαιολογημένη.
Τα φετινά μπλόκα είναι αγώνας επιβίωσης και κραυγή αγωνίας απέναντι σε μια πραγματικότητα που τους συνθλίβει.
Ως Δήμοι της Θεσσαλίας, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους.
Με την παρούσα επιστολή ζητώ από την ΠΕΔ Θεσσαλίας και από όλους τους Δημάρχους να εκφράσουμε ανοιχτά τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και στη μορφή αγώνα τους, η οποία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό εθνικών οδών ως έσχατο μέσο πίεσης. Τα αιτήματά τους είναι απολύτως αναγκαία για να μείνει όρθιος ο πρωτογενής τομέας στην Θεσσαλία, για να μείνουν όρθιες οι κοινωνίες μας.
Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, είναι:
• Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων από την κυβέρνηση, καθώς και τη βασική ενίσχυση, που έπρεπε ήδη να τους έχει καταβληθεί.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και στα εφόδια.
• Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2025 σε όλα τα προϊόντα που έχουν καταρρεύσει οι τιμές τους κάτω από το κόστος παραγωγής.
• Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να είναι ακατάσχετες.
• Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής σε κάθε περιοχή (άρδευση και αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, αγροτική οδοποιία κ.λπ.).
• Πάγωμα των οφειλών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΚΕΑΟ, ΔΟΥ, τράπεζες, ΔΕΗ.
• Να μην υπάρξει μείωση των πόρων της ΚΑΠ για την πολεμική προετοιμασία.
• Ξεχωρίζουν ακόμα δύο φλέγοντα ζητήματα:
• Σε σχέση με την ευλογιά στην κτηνοτροφία, να γίνει εμβολιασμός, να δοθεί πλήρης αποζημίωση για τα θανατωμένα ζώα, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, αλλά και βοήθεια για τη δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών. Ταυτόχρονα στηρίζουν όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των κτηνοτρόφων, καθώς και αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό.
• Για τις εξελίξεις με το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτούν να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα που κλάπηκαν στους πραγματικούς δικαιούχους, να μην πληρώσουν οι παραγωγοί τα πρόστιμα, να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να δοθούν τα ονόματα των εμπλεκόμενων στη δημοσιότητα.
Παράλληλα με τη δημόσια στήριξη, ζητώ να δείξουμε και την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Καλώ την ΠΕΔ και όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας να οργανώσουν άμεσα αποστολές υλικής βοήθειας στα μπλόκα της Λάρισας και της Καρδίτσας: οικονομική ενίσχυση, εξοπλισμό θέρμανσης που είναι αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο, νερά, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό και ό,τι άλλο απαιτείται για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντέξουν στις δύσκολες συνθήκες.
Η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Οφείλουμε, όλοι να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης μας και να είμαστε δίπλα τους, τώρα που μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου
Αστέριος Τσικριτσής»
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

























