Google: Τί αλλάζει από τις 10 Αυγούστου στα αντίγραφα ασφαλείας φωτογραφιών

Η αλλαγή αφορά όσους χρησιμοποιούν το Google Drive στον υπολογιστή τους για να στέλνουν αυτόματα φωτογραφίες και βίντεο στο Google Photos – Οι ήδη αποθηκευμένες φωτογραφίες δεν διαγράφονται

Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι χρήστες δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών τους τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026.

Η Google επιβεβαιώνει ότι από την ημερομηνία αυτή η εφαρμογή Google Drive for desktop, που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές Windows και Mac, σταματά να υποστηρίζει την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φωτογραφιών και βίντεο στο Google Photos.

Η είδηση έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση, καθώς μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Google καταργεί γενικά το backup φωτογραφιών. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Τι ακριβώς σταματά

Μέχρι σήμερα, ένας χρήστης μπορούσε μέσω της εφαρμογής Google Drive for desktop να επιλέξει έναν φάκελο στον υπολογιστή του –για παράδειγμα τον φάκελο «Εικόνες»– και να ζητήσει οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βρίσκονται εκεί να αποστέλλονται αυτόματα στο Google Photos.

Αυτή ακριβώς η δυνατότητα καταργείται.

Η διαδικασία είχε ήδη αρχίσει να αλλάζει από τις 15 Ιουνίου 2026, όταν η Google σταμάτησε να επιτρέπει τη δημιουργία νέων φακέλων για backup στο Google Photos μέσα από το Drive for desktop. Οι φάκελοι που είχαν ήδη ρυθμιστεί συνέχισαν να συγχρονίζονται, αλλά μόνο μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Από τις 10 Αυγούστου 2026, λοιπόν, ακόμη και αυτοί οι ήδη επιλεγμένοι φάκελοι δεν θα συνεχίσουν να στέλνουν νέες φωτογραφίες στο Google Photos μέσω της εφαρμογής Drive.

Οι φωτογραφίες που έχουν ήδη αποθηκευτεί δεν χάνονται

Το σημαντικότερο για τους χρήστες είναι ότι η αλλαγή δεν σημαίνει διαγραφή των φωτογραφιών τους.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν ήδη μεταφορτωθεί στο Google Photos παραμένουν στον λογαριασμό του χρήστη. Αυτό που σταματά είναι η αυτόματη μεταφορά νέου υλικού από τους φακέλους του υπολογιστή μέσω του Google Drive for desktop.

Παράλληλα, το Google Drive εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά ως υπηρεσία αποθήκευσης και συγχρονισμού αρχείων. Η αλλαγή δεν αφορά έγγραφα, αρχεία ή άλλους φακέλους που συγχρονίζονται με το Drive.

Επίσης, δεν πρόκειται για κατάργηση του Google Photos. Η υπηρεσία συνεχίζει να λειτουργεί και οι χρήστες εξακολουθούν να μπορούν να ανεβάζουν και να αποθηκεύουν φωτογραφίες και βίντεο σε αυτή.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι αποθηκεύουν φωτογραφίες από τον υπολογιστή

Η ίδια η Google προτείνει στους χρήστες που θέλουν να συνεχίσουν να δημιουργούν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας φωτογραφιών από συγκεκριμένους φακέλους του υπολογιστή τους, να χρησιμοποιήσουν πλέον απευθείας το GooglePhotos.

Από την ιστοσελίδα του Google Photos, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «Back up folders» – «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φακέλων» και να ορίσει ποιοι φάκελοι του υπολογιστή θα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας. Η σχετική δυνατότητα περιγράφεται στις επίσημες οδηγίες της Google.

Με απλά λόγια, η Google δεν καταργεί τη δυνατότητα αποθήκευσης φωτογραφιών από έναν υπολογιστή στο Google Photos. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

Μέχρι τώρα η διαδρομή ήταν ουσιαστικά:

Υπολογιστής → Google Drive for desktop → Google Photos

Πλέον η Google κατευθύνει τους χρήστες προς:

Υπολογιστής → Google Photos

Ποιοι χρειάζεται πραγματικά να ανησυχήσουν για την αλλαγή

Για τον μέσο χρήστη που χρησιμοποιεί κυρίως το κινητό του και έχει ενεργοποιήσει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μέσα από την εφαρμογή Google Photos, η συγκεκριμένη αλλαγή δεν αφορά αυτόν τον τρόπο backup. Διεθνή τεχνολογικά μέσα που παρουσίασαν την αλλαγή επισημαίνουν επίσης ότι το mobile backup μέσω Google Photos συνεχίζει να λειτουργεί.

Πρακτικά, πρέπει να ελέγξουν τις ρυθμίσεις τους κυρίως όσοι έχουν Windows ή Mac και χρησιμοποιούν το Google Drive for desktop ειδικά για να αντιγράφουν αυτόματα φωτογραφίες και βίντεο στο Google Photos.

Γιατί χρειάζεται προσοχή

Η αλλαγή δεν απειλεί τις φωτογραφίες που βρίσκονται ήδη αποθηκευμένες στο cloud. Υπάρχει όμως ένας διαφορετικός κίνδυνος: κάποιος που θεωρεί ότι ο φάκελος φωτογραφιών του υπολογιστή του συνεχίζει να δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας μπορεί, μετά τις 10 Αυγούστου, να προσθέτει νέες φωτογραφίες χωρίς αυτές να ανεβαίνουν πλέον στο Google Photos.

Γι’ αυτό οι χρήστες που βασίζονται σε αυτή τη λειτουργία καλό είναι να ελέγξουν εγκαίρως τις ρυθμίσεις τους και να περάσουν στη νέα μέθοδο που προτείνει η Google.

Μη χάνετε καμία σημαντική είδηση του Paidis.com
Προσθέστε το στις Αγαπημένες Πηγές της Google, ώστε να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις μας στο Google Discover.
Προσθήκη του Paidis.com
Στη σελίδα που θα ανοίξει, πατήστε δίπλα στο Paidis.com για να ολοκληρώσετε την προσθήκη.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

▌ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ