Στις 7 Ιουνίου 1993 ο «Μότσαρτ του μπάσκετ», ο «γιος του διαβόλου», ο «λευκός Τζόρνταν» άφησε την τελευταία του πνοή. Τα κατορθώματα του παραμένουν έως και σήμερα αξεπέραστα.
Ο Ντράζεν ήταν ο 2ος γιος των Jovan και Biserka Petrović. Στα 15 του χρόνια Ο Ζόραν Σλάβνιτς τον προώθησε στην ανδρική ομάδα της Σιμπένκα. Στα τρία χρόνια που έμεινε , την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς, όπου έχασε από την Λιμόζ.
Η μεταγραφή στην Τσιμπόνα και η Εθνική
Μετά τον στρατό ακολούθησε η μεταγραφή του στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Στην πρώτη του συμμετοχή, αντιμετώπισε την πρώην του ομάδα την Σιμπένκα. Σε αυτό το ματς ο Πέτροβιτς πέτυχε 56 πόντους. Στην Ζάγκρεμπ έμεινα τέσσερα χρόνια, κατακτώντας ότι υπήρχε. Συγκεκριμένα στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (1985, 1986), ενώ κατέκτησε και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1987).Τον επόμενο χρόνο αντιμετώπισε την Ζαλγκίρις, οπού πήρε και το δεύτερο τρόπαιο της.
Με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, ο Πέτροβιτς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Ενώ το 1986 βγήκε τρίτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από την άλλη το 1987 η ομάδα του Πέτροβιτς ηττήθηκε από την Ελλάδα και βγήκε τρίτη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα . Τέσσερα χρόνια μετά τους πρώτους του Ολυμπιακούς ο Ντράζεν κατέλαβε με τη Γιουγκοσλαβία τη δεύτερη θέση, αφού έχασαν από την Σοβιετική Ένωση.
Η Ρεάλ και το άλμα στο NBA
Κάνοντας αυτές τις σπουδαίες εμφανίσει ο Πέτροβιτς τράβηξε τα βλέμματα του NBA. Οι Πόρτλαντ τον επέλεξαν στον τρίτο γύρο του draft. Αυτός όμως δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Έτσι αποφάσισε να πάρει μεταγραφή για την Ρεάλ. Με την «Βασίλισσα» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Αντίπαλος στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ ήταν η Καζέρτα, με τον Πέτροβιτς να σκοράρει 62 πόντους. Όταν πήγε στον μαγικό κόσμο του NBA τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε, καθώς στους Μπλέιζερς δεν είχε το χρόνο συμμετοχής που είχε συνηθίσει να έχει μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Στη συνέχεια όμως μια ανταλλαγή που έγινε έστειλε τον Ντράζεν στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Εκεί Στην πρώτη του χρονιά σημειώνει 20,6 πόντους ανά παιχνίδι. Ενώ στην δεύτερη ανέβασε το ποσοστό του με 22,3 πόντους.
Το Τέλος
Στον τελευταίο αγώνα που έπαιξε ήταν με τη εθνική ομάδα της Κροατίας όντας αρχηγός της, απέναντι στην Πολωνία στις 6 Ιουνίου τους 1993. Την αμέσως επόμενη μέρα και ενώ η αποστολή της Κροατίας θα αναχωρούσε για την Φρανκφούρτη, εκείνος πήρε την απόφαση να πάει οδικώς. Εκεί έξω από το Ντένκεντορφ το κόκκινο γκολφ που οδηγούσε η φίλη του Κλάρα Ζαλάντζι συγκρούστηκε με φορτηγό. ο Πέτροβιτς ανασύρεται νεκρός σε ηλικία 29 χρονών. Στην κηδεία τραγικοί ήρωες ήταν οι συμπαίκτες του, με τον Βράνκοβιτς και Ράτζα να μην μπορούν να συγκρατούν ο ένας τον άλλον.
Δεν έπρεπε να είναι εκεί…
Όπως ισχύει με κάθε μεγάλο ροκ σταρ που χάθηκε νωρίς, έτσι και στην περίπτωση του Πέτροβιτς υπάρχει μια ιστορία που συνδέεται με τον θάνατό του, η οποία σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ο Ντράζεν κανονικά δεν έπρεπε να ήταν μέσα στο καταραμένο κόκκινο «Γκολφ» που ξεκίνησε απ’ την Φρανκφούρτη με προορισμό το Ζάγκρεμπ. Για να ήμαστε ακριβείς, δεν έπρεπε καν να βρίσκεται με την Εθνική ομάδα της Κροατίας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.
Περισσότερα: ertopen.com