Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι. Μάλιστα πρωταγωνίστησε στο πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο που ανέβηκε ποτέ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα έσοδα από τις παραστάσεις του οποίου προσφέρθηκαν στους αστέγους της Αθήνας.
Πρόκειται για την 32χρονη Ανάργυρη Γκαραβέλα, οικονομική διευθύντρια σε μεγάλη εταιρία που εξειδικεύεται στην κατασκευή διαφημιστικών περιπτέρων και ηθοποιό του έργου των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Μπαμπάδες με ρούμι», ο τίτλος του οποίου μετατράπηκε σε «Μπαμπάδες με… σαντιγί», αφού στο Ντουμπάι οποιαδήποτε αναφορά σε αλκοόλ απαγορεύεται διά ροπάλου.
Η ταλαντούχα εθελόντρια ηθοποιός της ομάδας Thespis Greek Theater άνοιξε την καρδιά της στην «Espresso», μίλησε για την καθημερινότητα και τις σχέσεις των Ελλήνων μεταναστών στο Ντουμπάι, ενώ αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιο της θεατρικής ομάδας, που δεν είναι άλλο από μια περιοδεία στο Αμπού Ντάμπι, στη Φουτζάιρα, στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν και -γιατί όχι;- στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Από την Καρδίτσα στο Ντουμπάι!
«Με γονίδια από την όμορφη Οξιά Καρδίτσας, το 2000 κατέληξα στην Αθήνα για να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου παράλληλα με τις σπουδές μου ξεκινούσα και καριέρα λογίστριας σε γνωστή εταιρία. Ωστόσο στα τέλη του 2010 πήρα την απόφαση να
μετοικήσω στο Ντουμπάι για διάστημα τεσσάρων μηνών για επαγγελματικούς λόγους. Αργότερα βέβαια επιβεβαίωσα ακόμη μία φορά στη ζωή μου το σοφό ρητό “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, αφού σήμερα, τρία χρόνια και εννέα μήνες μετά τη μέρα που πήγα στο Ντουμπάι βρίσκομαι ακόμη εκεί και από ό,τι φαίνεται στον ορίζοντα, δεν έχω… χρόνο να φύγω!» δηλώνει η ίδια και στη συνέχεια αναφέρεται στις πρώτες μέρες της στο Ντουμπάι.
«Δεν έχω να παρουσιάσω κάποια δακρύβρεχτη ιστορία για τη μετοίκησή μου- αν και θα μπορούσα-, ίσως γιατί ήμουν από τους τυχερούς που έφυγαν γιατί το επέλεξαν και όχι γιατί αναγκάστηκαν! Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα συνέβαινε το ίδιο αν ζούσα στην Ελλάδα και ξαφνικά για διάφορους λόγους προσπαθούσα να φύγω στο εξωτερικό. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να το ήθελα, αλλά να μην μπορούσα. Ωστόσο οι ιστορίες δεν γράφονται με το “αλλά”. Γράφονται όμως από τις παρέες. Ετσι κι εμείς, η ομάδα Thespis Greek Theater, γράψαμε, γράφουμε ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γράψουμε ιστορία στο Ντουμπάι».
Αναφερόμενη στις πρώτες επαφές που είχε με τους Ελληνες που ζουν στην περιοχή, η Ανάργυρη δηλώνει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και μουσουλμανική χώρα, τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στην Ελλάδα και στους Ελληνες, πράγμα που κάνει την προσαρμογή των μεταναστών πιο εύκολη.
«Οταν είσαι από τους πρώτους του νέου κύματος Ελλήνων που αναζητούν την τύχη τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι εύκολο να ενταχθείς σε μια ομάδα. Η πρώτη ελληνική ομάδα στην οποία εντάχτηκα ήταν το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο που έχει ως κύριο μέλημά του την εκπροσώπηση των ελληνικών εταιριών στο εμπορικό επιμελητήριο. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με την οργάνωση των φιλάθλων του Ολυμπιακού και, τέλος, με το Thespis Greek Theater.
»Ολα άρχισαν στις αρχές του 2014 από μια ιδέα που τελικά πήρε σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα, μαζί με τη φίλη μου Κωνστάντια δημιουργήσαμε μια θεατρική ομάδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα που, όπως αποδείχθηκε, έμελλε να ταράξει τα λιμνάζοντα καλλιτεχνικά νερά της ελληνικής κοινότητας στο Ντουμπάι. Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τους κυρίους Ρέππα και Παπαθανασίου, που μας έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το πετυχημένο θεατρικό σενάριο “Μπαμπάδες με ρούμι”, και χωρίς να χάσουμε χρόνο ξεκινήσαμε τις οντισιόν! Μάλιστα με την άδεια του κ. Ρέππα ο τίτλος του έργου άλλαξε σε “Μπαμπάδες με σαντιγί”, αφού στο μουσουλμανικό Ντουμπάι δεν θα μας επέτρεπαν ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “ρούμι”».
Πρόβες, χορηγοί και παραστάσεις!
Το έργο είχε βρεθεί, οι ηθοποιοί ήταν έτοιμοι για πρόβες και τότε στον δρόμο του Thespis Greek Theater βρέθηκε η Μαρία Καρρά, ιδρύτρια της οργάνωσης αστικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Emfasis Foundation που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές εισφορές και δωρεές, και έχει ως κύριο αντικείμενο την κοινωνική εργασία στον δρόμο στηρίζοντας αστέγους, απόρους, εργαζόμενα παιδιά και εξαρτημένα από ουσίες άτομα που ζουν στην Ελλάδα.
«Οταν πληροφορηθήκαμε το έργο του Emfasis Foundation, πήραμε την απόφαση να διαθέσουμε όλα τα έσοδα από τη θεατρική παράσταση στην οργάνωση. Τελικά ύστερα από έξι μήνες και με τη βοήθεια ελληνικών εταιριών που μας στήριξαν ανεβάσαμε την παράσταση! Παίξαμε μπροστά σε συνολικά 750 θεατές, συγκεντρώσαμε το ποσό των 20.000 ευρώ και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στο χειροκρότημα του κόσμου! Κανείς μας δεν περίμενε όλο αυτό που ακολούθησε, αφού εργαστήκαμε εθελοντικά και δεν είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί.
»Σύντομα γίναμε θέμα σε εφημερίδες της περιοχής, ενώ δεχτήκαμε μηνύματα από ελληνικές κοινότητες άλλων εμιράτων και χωρών του Κόλπου για να επαναλάβουμε την παράσταση με τη δική τους στήριξη. Αυτή ήταν μια ηθική ικανοποίηση άνευ προηγουμένου για την κοινωνική μας προσφορά πίσω στην πατρίδα! Πλέον η ομάδα έχει βρει τον δρόμο της και, όπως φαίνεται, το Ντουμπάι είναι μόνο η αρχή!»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΜΑΣ: «Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε»
Ελληνας μετανάστης στο Ντουμπάι και ηθοποιός στην παράσταση «Μπαμπάδες με σαντιγί», ο Χρήστος Μάμας έγινε μέλος της ομάδας ύστερα από πρόσκληση της Ανάργυρης και ήδη σχεδιάζει να προβάλει την παράσταση σε θερινό σινεμά της Εύβοιας, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Οταν μου πρότεινε η Ανάργυρη να συμμετάσχω σε μια θεατρική παράσταση που ήθελε να κάνει εδώ και ένα χρόνο, είπα “ναι” χωρίς δεύτερη σκέψη! Τότε, ένα χρόνο πριν, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που ακολούθησε στις 7 Ιουνίου σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του Ντουμπάι. Μετά τη χαρά της επιτυχίας ήρθε η συγκίνηση της προσφοράς και αυτή η αίσθηση είναι που τελικά μου έμεινε! Εκτός από τους στόχους της ομάδας έχω και ένα δικό μου, προσωπικό στοίχημα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το Thespis. Συγκεκριμένα, αν ο ήχος και η ποιότητα της μαγνητοσκόπησης μας το επιτρέψουν, επιθυμία μου είναι να καλέσω τους συνδημότες μου στο καλοκαιρινό μας cinema στην Κάρυστο Ευβοίας προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διατεθούν στον σύλλογο προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες Χέρι-Χέρι.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΡΑ: «Οι Ελληνες δοκιμάζονται καθημερινά»
Η Μαρία Καρρά είναι ιδρύτρια της οργάνωσης αστικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Emfasis Foundation, ενώ ζει και εργάζεται στο εξωτερικό από το 1992. Αναφερόμενη στην Ελλάδα της κρίσης, τονίζει: «Εδώ και χρόνια οι Ελληνες δοκιμάζονται καθημερινά και καλούνται να θυσιάσουν το βασικό τους δικαίωμα, να ζουν με αξιοπρέπεια. Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας και συναντώντας τον νεο-άστεγο, όπως επίσης και χιλιάδες κατοίκους της πόλης που έχουν χάσει τα πάντα αλλά κυρίως την αξιοπρέπειά τους, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα. Αντλούμε ανεξάντλητο κουράγιο από τους ακούραστους Ελληνες ειδικούς, όπως και τους εθελοντές μας που επισκέπτονται δρόμους, πάρκα, μαγαζιά, σχολεία, παιδικές χαρές και στηρίζουν όλους αυτούς που η κρίση τούς βρήκε απροετοίμαστους.
»Οι ομάδες της Emfasis εργάζονται καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας κάνοντας καταγραφή των αναγκών ανά περιοχή και στηρίζοντας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια, συνεργαζόμενοι με τους τοπικούς φορείς και επιστήμονες, έτσι ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο οριστικές λύσεις στις ανάγκες και στα προβλήματά τους. Η Emfasis χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες και στηρίζεται στη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και άλλων κοινωνικών επιστημόνων για τη στελέχωση των ομάδων της».
Ανδρέας Αξιώτης
Φωτό: Χρήστος Ζήνας
espressonews.gr