ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΠΑΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΤΑ

fytaΚίνδυνο ολικής εξαφάνισης αντιμετωπίζουν περίπου 1 στα 10 σπάνια ή απειλούμενα ενδημικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στο… μάτι διεθνών κυκλωμάτων βιοπειρατείας, που δρουν στο διαδίκτυο. 

Το ζωντανό φυτό πωλείται από 6,38€ έως 20,46€ (Ophrys Kotschyi subsp. Cretica). Το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για τον πλούτο και τη μοναδικότητα των βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής γης, κινούν το ενδιαφέρον αγοραστών-συλλεκτών & βιοπειρατών, με τζίρο εκατομμυρίων Ευρώ.

«Εντοπίστηκαν 588 περιπτώσεις εμπορίας φυτών από 73 φυτώρια στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά & Αυστραλία, τα οποία, ως αυτοφυή φυτά, υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ως ενδημικά της χώρας μας».

Από αυτά, 58 είναι προστατευόμενα σε εθνικό και 19 σε διεθνές επίπεδο, 33 χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα (κινδυνεύοντα ή τρωτά) και 37 ως σχεδόν απειλούμενα ή σπάνια. Τα 12 μάλιστα έχουν εντοπιστεί σε μία μόνο τοποθεσία και άλλα 18 σε 2-5 μόνο σημεία της χώρας. Κανένα από τα 73 φυτώρια δεν διαθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη συλλογή και την πώληση των ενδημικών φυτών της Ελλάδας. Σχετικό με την αξιοποίησή τους είναι το πρωτόκολλο της Ναγκόγια, που θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2014.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τη βιοπειρατεία κατέθεσε ερώτηση και ο Λαρισαίος βουλευτής Θωμάς Ψύρρας στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Σε πρόσφατη έρευνά τους σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο στα ελληνικά ενδημικά φυτά, τρεις έλληνες επιστήμονες (ο κ. Νίκος Κρίγκας, και οι κ. Βικτωρία Μεντέλη και κ. Δέσποινα Βόκου) εντόπισαν 588 περιπτώσεις εμπορίας φυτών από 73 φυτώρια στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, τα οποία, ως αυτοφυή φυτά, υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, είναι ενδημικά της χώρας μας». Κανένα από τα συνολικά 73 φυτώρια που εξετάστηκαν, δεν διαθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη συλλογή και την πώληση των ενδημικών φυτών της Ελλάδας.

Τα εμπορευόμενα ελληνικά ενδημικά φυτά αφορούν συνολικά 145 είδη και υποείδη, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 10% της ενδημικής χλωρίδας της χώρας. Από αυτά, 58 είδη και υποείδη είναι προστατευόμενα σε εθνικό και 19 σε διεθνές επίπεδο, 33 χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα (κινδυνεύοντα ή τρωτά) και 37 ως σχεδόν απειλούμενα ή σπάνια. Τα 12 μάλιστα έχουν εντοπιστεί σε μία μόνο τοποθεσία και άλλα 18 σε δύο έως πέντε σημεία της χώρας.

Επειδή έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον αγοραστών – συλλεκτών από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακόμη για να αποκτήσουν ένα ζωντανό φυτό, αν πρόκειται για κάτι σπάνιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια παρααγορά που σχετίζεται με κυκλώματα βιοπειρατείας μέσω του διαδικτύου με κίνδυνο να περίπου ένα στα δέκα σπάνια ή απειλούμενα ενδημικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ολικής εξαφάνισης.

Επειδή η προστασία της βιοποικιλότητας πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ασκείται και από ποιον έλεγχος για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας;
  • Πως ελέγχεται η υποχρέωση των φυτωρίων να δηλώνουν ότι το προς πώληση φυτικό υλικό δεν προέρχεται από τη φύση και έχει αποκτηθεί νόμιμα;
  • Εφόσον έχει αποδειχθεί ότι ξένα φυτώρια διαθέτουν ενδημικό φυτικό υλικό (που προέρχεται από τη φύση και δεν έχει αποκτηθεί νόμιμα ) ποια μέτρα λαμβάνουν οι  αρμόδιες αρχές για την προστασία της βιοποικιλότητας με βάση την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την εκμετάλλευση των γενετικών πόρων και τον καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο της Ναγκόγια;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ