Με έκδηλη την ανησυχία για την τύχη των αμπελιών τους, αμπελουργοί από ολόκληρο το δήμο Τυρνάβου, συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο με σκοπό το συντονισμό της δράσης όλων όσοι κινδυνεύουν να δουν τις καλλιέργειές τους να εκριζώνονται εξαιτίας του νομικού πλαισίου που έχει επιβάλει η Ε.Ε. για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες.
Στη σημερινή σύσκεψη παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Χατζηκρανιώτης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών του δήμου και αρκετοί αγρότες.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο κ. Σαρχώσης, αφού τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με δεδομένο ότι ενώ έγιναν προσπάθειες να αναδείξει το θέμα από τις αρχές του καλοκαιριού, κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι δεν απαιτούνται ενέργειες αφού είχαν αναλάβει οι ίδιοι να φέρουν σε πέρας το ζήτημα.
«Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να τρέξουμε στο και πέντε και αυτό κάνουμε σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρχώσης.
Ο δήμαρχος αφού τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σχετικά παλιό και γνωστό, επέρριψε ευθύνες σε όλους τους κυβερνώντες, των τελευταίων ετών, οι οποίοι δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, και χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες, τις οδηγίες και τις εντολές της Ε.Ε..
Ο κ. Σαρχώσης, παράλληλα, εκφράζοντας την επιθυμία πολλών αμπελουργών της περιοχής, πρότεινε τη δημιουργία ενός συλλόγου αμπελοκαλλιεργητών στο δήμο Τυρνάβου, ο οποίος θα μετέχει στον φορέα οίνου και αμπέλου που θα συστήσει ο δήμος, ώστε από κοινού και συντονισμένα, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα.
Βολές κατά της Ε.Ε. και των πολιτικών της εξαπέλυσε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισημαίνοντας ότι στον πυρήνα αυτών των πολιτικών βρίσκεται η αιτία του προβλήματος και ζητώντας αγώνες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηκρανιώτης στάθηκε σε μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που συζητήθηκαν με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό στην πρόσφατη συνάντηση και τα οποία όπως ανέφερε αν αναδειχθούν, μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της εκρίζωσης των αμπελώνων.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκρανιώτη θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι περίπου 2.000 στρέμματα στην περιοχή, τα οποία απειλούνται με εκρίζωση, είχαν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Frogy το 2001 λόγω του παγετού που είχε πλήξει την περιοχή και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτούν αφού η αναμπέλωση και η αλλαγή ποικιλίας έγινε με κοινοτική χρηματοδότηση.
Ένα άλλο θέμα είναι η αξιοποίηση των αδρανών δικαιωμάτων αλλά και η εφαρμογή και στην αμπελοκαλλιέργεια της αρχής της συνυπευθυνότητας που ίσχυσε στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί και η ύπαρξη κενών στους αμπελώνες.
Τοποθετήσεις στη σύσκεψη έγιναν και από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου τον πρόεδρο του Αγρτικού Συνεταιρισμού Αμπελώνα, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ.κ. Θ. Χαλούλη, Θ. Γκούμα, Θ. Μυσιάρη και Ν. Μπαντόγια αντίστοιχα, ενώ εισήγηση ανέπτυξε και ο πρώην πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Γ. Χατζημίχος που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της σύσκεψης, ενώ παρών στη σύσκεψη ήταν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να δοθεί ένα συμβολικό παράβολο για να ενταχθούν στο σύστημα και οι καλλιέργειες που σήμερα απειλούνται και δεν θα καλυφθούν από τις παραπάνω ρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο που απαρτίζουν οι κ.κ. Χατζημίχος, Μπαντόγιας, Γκούμας, Χαλούλης και Μουσιάρης οι οποίοι μαζί με τη δημοτική αρχή θα επισκεφθούν τον περιφερειάρχη για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις.