Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑνακοίνωση – καταγγελία σε βάρος της δημοτικής αρχής Λάρισας εξαιτίας της άρνησης της να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο το υπόμνημα για τους ανέργους που κατέθεσε, εξέδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, είχε ζητήσει με έγγραφο υπόμνημά της από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις σε εκείνη την συνεδρίαση, για τα παρακάτω αιτήματα που αφορούν την οικονομική ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου.

  1. Άμεση μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών, στους άνεργους, στους απλήρωτους και σε όσους αμείβονται κάτω από 600 ευρώ μηνιαίως (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
  2. Άμεση μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης για τις παραπάνω κατηγορίες. Πάγωμα της πληρωμής των οφειλών για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
  3. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά στους Παιδικούς Σταθμούς. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  4. Δωρεάν εγγραφή και φοίτηση για τα παιδιά των ανέργων, στο Δημοτικό Ωδείο και Δημοτική Σχολή Μπαλέτου.
  5. Δωρεάν είσοδος των ανέργων στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ.
  6. Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία.
  7. Πάγωμα των χρεών προς το δήμο, χωρίς προσαυξήσεις για ανέργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150 τ.μ για τη λαϊκή 4μελή οικογένεια (200.000 € και 100 τ.μ για το ζευγάρι).
  8. Να ενοικιασθεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της πόλης μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου Λάρισας, για τις ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.
  9. Να ενοικιασθούν με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Λάρισας, κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.
  10. Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και υγιεινής σε ανέργους, απλήρωτους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  11. Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν επίσης νέες εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Φαλάνης, Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης. Κατασκευή νέων σπουδαστικών εστιών για τους σπουδαστές του ΤΕΙ και της Ιατρικής-Βιοχημείας.
  12. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας και τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ και να πληρώνεται κάθε μήνα.

Τότε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, δια του δημάρχου, δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει το θέμα και δήλωσε ότι στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρίαση το πολύ, θα συζητιόνταν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Από τότε έγιναν 10 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να ενταχθεί για συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα που έθεσε το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας. Εν’ το μεταξύ έχει ψηφισθεί και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015, που ούτε σ’ αυτόν προβλέπονται κονδύλια για τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε.

Δυστυχώς, με τη στάση της αυτή η νέα δημοτική αρχή Λάρισας, απέδειξε ότι μόνο στα λόγια αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση των ανέργων και το δίκιο των αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου. Στην πράξη η «φιλολαϊκή» αντίληψή της είναι κενή περιεχομένου.

Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, του Δήμου Λάρισας, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής. Να μην το βάλουν κάτω, συσπειρωμένοι στα Σωματεία και στις Λαικές Επιτροπές, μαζί με το ΕΚΝΛ, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των ανέργων, προς την κυβέρνηση, τη δημοτική αρχή Λάρισας και κάθε άλλο φορέα ή υπηρεσία.

Να μην αποδεχτούν να ζουν με τα ψίχουλα, την ανεργία και την φτώχεια. Να απορρίψουν την ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών τους που τους κατάντησαν άνεργους και φτωχούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ