Ιράν: Πάνω από 1.000 εκτελέσεις από τις αρχές του 2025 – «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή», προειδοποιεί η Amnesty International

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναλάβουν άμεση δράση, καθώς οι ιρανικές αρχές έχουν ήδη εκτελέσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους από την αρχή του 2025, αριθμό που αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερις εκτελέσεις την ημέρα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων που έχει καταγραφεί στο Ιράν από το 1989.

Η δήλωση της Amnesty International έρχεται λίγο πριν από την παρουσίαση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Ιράν στις 16 Οκτωβρίου 2025 και τις κοινές ενημερώσεις της Ειδικής Εισηγήτριας και της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Αποστολής του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου, ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Hussein Baoumi, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ οφείλουν να αντιμετωπίσουν «τη σοκαριστική εκστρατεία εκτελέσεων των ιρανικών αρχών με την επείγουσα προσοχή που απαιτείται».

«Από την εξέγερση Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία του 2022, οι ιρανικές αρχές έχουν μετατρέψει τη θανατική ποινή σε όπλο φόβου, χρησιμοποιώντας την για να καταστείλουν τη διαφωνία και να τιμωρήσουν περιθωριοποιημένες κοινότητες», δήλωσε ο Baoumi.
«Οι εκτελέσεις φέτος έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες».

Η Amnesty υπογραμμίζει ότι πολλές εκτελέσεις πραγματοποιούνται για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο περιορίζει τη θανατική ποινή μόνο στις «σοβαρότερες εγκληματικές πράξεις» που περιλαμβάνουν προμελετημένο φόνο. Οι δίκες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, με συστηματικά βασανιστήρια και εξαναγκασμένες «ομολογίες», σύμφωνα με τα ευρήματα της οργάνωσης.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι μειονότητες όπως οι Αφγανοί, οι Άραβες Αχουάζι, οι Βαλούχοι και οι Κούρδοι πλήττονται δυσανάλογα από τις εκτελέσεις, ενώ τα Επαναστατικά Δικαστήρια στερούνται ανεξαρτησίας και συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας για να επιβάλουν θανατικές ποινές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ:

  • να απαιτήσουν την άμεση παύση όλων των εκτελέσεων,

  • να ακυρώσουν τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν μετά από άδικες δίκες,

  • να καταργήσουν τους θανατηφόρους αντιναρκωτικούς νόμους,

  • και να θεσπίσουν επίσημο μορατόριουμ με σκοπό την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο οργανισμός ζητά επίσης από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών (INCB) να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για μεταρρύθμιση των πολιτικών κατά των ναρκωτικών, ώστε να συμβαδίζουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, η Amnesty International προτρέπει τις χώρες να επιδιώξουν λογοδοσία μέσω διεθνών ερευνών και πιθανών ενταλμάτων σύλληψης για Ιρανούς αξιωματούχους που φέρουν ευθύνη για βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου.

«Ακόμα και με βάση το ήδη σκοτεινό παρελθόν του Ιράν, αυτή είναι μια ζοφερή στιγμή που απαιτεί σοβαρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Πηγή: Amnesty International (23 Οκτωβρίου 2025)

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα

Τελευταία Νέα