Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 21 Ιουλίου του 1965, όταν ο Σωτήρης Πέτρουλας, στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, άφηνε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος από αστυνομικούς στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά· δεν είχε κλείσει τα 23 χρόνια του!
Πριν από πέντε ημέρες ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε οδηγήσει σε παραίτηση την Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και ο λαός είχε βγει στους δρόμους οργισμένος. Τα γεγονότα της εποχής έμειναν στην ιστορία ως «Ιουλιανά». Ο Σωτήρης Πέτρουλας πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ως στέλεχος του φοιτητικού κινήματος.
Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, από φοιτητές κυρίως και οικοδόμους. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και ανέβηκαν τη Σταδίου. Στο ύψος της οδού Χρήστου Λαδά, περίμεναν οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας έχοντας στήσει οδοφράγματα· προσπάθησαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές με ρίψη καπνογόνων. Η αστυνομία άρχισε να χτυπάει ανηλεώς και αδιακρίτως. Τραγικός απολογισμός: εκατοντάδες τραυματίες και ένας νεκρός, ο Σωτήρης Πέτρουλας.
Ο Πέτρουλας καταγόταν από οικογένεια κομμουνιστών που διώχτηκαν από ακροδεξιούς στο Οίτυλο της Μάνης. Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα είχαν δολοφονηθεί από το 1943 μέχρι το 1950. Το 1960. Ο Σωτήρης Πέτρουλας εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή με υποτροφία. Τον Ιούλιο του 1962, ο Πέτρουλας ήταν επικεφαλής ομάδας που ύψωσε την παντιέρα του «114» στην Ακρόπολη. Το κίνημα του «114» αναφερόταν στο τελευταίο άρθρο (114ο) του Συντάγματος που έλεγε: «Η τήρησις του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».
Ο Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονήθηκε από αδίστακτους εγκληματίες, ποδοπατούμενος, ενώ είχε χτυπηθεί ανηλεώς στο κεφάλι με κλομπ. Το ψευδές-επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έκαναν αστυνομικοί φορώντας λευκές στολές γιατρών, έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας απέδειξε πως ο Πέτρουλας είχε στραγγαλιστεί.
Ο Τύπος, ο προσκείμενος στο Παλάτι, προσπάθησε να συκοφαντήσει τον αγωνιστή Πέτρουλα, παρουσιάζοντάς τον ως αλήτη και τυχοδιώκτη· μάταια προσπάθεια. Η κηδεία του Πέτρουλα, στις 23 Ιουλίου, μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο. Το όνομα του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε τραγούδι από τον Μίκη Θεοδωράκη.
ethnos.gr