ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»

THE GREEK SECRETΗ Arianna Huffington, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, ο Bob Costas, και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είναι από τους πιο γνωστούς Ελληνοαμερικανούς που εμφανίζονται στο βίντεο με τίτλο The Greek Secret (=Το Ελληνικό Μυστικό) που είναι παραγωγή του Ιδρύματος Washington Oxi Day. Το βίντεο δείχνει ποιο είναι το μυστικό που κάνει τους Έλληνες και διαπρέπουν (ατομικά αλλά και σαν λαός).

Το μυστικό λοιπόν αυτό, σύμφωνα με την ταινία, είναι αυτό που χαρακτήριζε πάντα τους Έλληνες: το ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

Αυτό το βίντεο περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 29 κορυφαίους Έλληνες που μιλούν για τους ορισμούς της έννοιας που μόνο η ελληνική γλώσσα περιγράφει με μια λέξη: φιλότιμο.

Εκείνοι που ερωτήθηκαν ορίζουν το φιλότιμο όχι μόνο ως «φίλος της τιμής (= αγάπη για την τιμή)», αλλά και ως “ευχαρίστηση του να θυσιάζεται κάποιος για  το καλό των άλλων, να κάνει το σωστό, να βελτιώνει τον εαυτό του και την οικογένειά του, να επιδιώκει να επιτύχει το σεβασμό και την αγάπη των άλλων”.

Το Ίδρυμα και πολλοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το «φιλότιμο» μπορεί σε μεγάλο μέρος να εξηγήσει τα θεαματικά επιτεύγματα των Ελλήνων σε όλη την ιστορική τους πορεία, καθώς και τις στενές οικογενειακές σχέσεις, αλλά και τις στενές σχέσεις στην κοινότητα που ζουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ