ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) Λάρισας
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας, χωρίς να ευθύνεται, και ενώ η ίδια βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που αποτελεί ταυτόχρονα και πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το προσφυγικό ζήτημα αποκαλύπτει την ανεπάρκεια και αποτυχία της κυρίαρχης σήμερα ευρωπαϊκής πολιτικής. Συγχρόνως, αναδεικνύει την κύρια αιτία του προβλήματος, που είναι ο πόλεμος και οι στρατιωτικές επεμβάσεις.

Θέλουμε και ως παράταξη να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η ΕΛΜΕ δραστηριοποιείται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ώστε να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που θα βρεθούν στην περιοχή μας. Για αυτό το λόγο καλέσαμε συναδέλφους, γονείς και μαθητές να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους μαζεύοντας ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής . Και η ανταπόκριση όλων είναι εντυπωσιακή και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχισθεί .

Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται προσπάθεια να συσταθεί συντονιστικό ή επιτροπή  αλληλεγγύης εκπαιδευτικών, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να δραστηριοποιείται με τον τρόπο που θεωρεί εκείνος καλύτερο. Η αλληλεγγύη  και ο εθελοντισμός είναι στοιχεία που σήμερα είναι απαραίτητα από κάθε άλλη φορά.Τα γραφεία της ΕΛΜΕ είναι ανοιχτά για όλους που θέλουν να συνεισφέρουν. Προσπάθειες όμως που γίνονται σε μία κατεύθυνση υποκατάστασης του σωματείου κατά τη γνώμη μας είναι λανθασμένες.  Εμείς θα προτείνουμε ξανά στο Δ.Σ. η ΕΛΜΕ να είναι σε άμεση επικοινωνία με τους υπόλοιπους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό το ζήτημα, ώστε πιο ολοκληρωμένα και πιο επιτυχημένα να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και η συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να γίνει πεδίο προσωπικών φιλοδοξιών και παραταξιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το προσφυγικό δεν ενδείκνυται για κανενός είδους εκμετάλλευση. Η τεράστια πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αν και σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης του ιδίου, δείχνει έμπρακτα την ολόπλευρη στήριξη της στο δράμα των προσφύγων. Χρειάζονται πολλοί σε αυτή την προσπάθεια και είναι απαραίτητοι όλοι. Διαχωρισμοί και υποδιαιρέσεις τούτη την ώρα δεν βοηθούν. Δεν είναι της ώρας να αποδείξουμε ποιος είναι περισσότερο αλληλέγγυος από τον άλλον.

Ας  μην είμαστε εμείς που πάνω από το κρίσιμο ζήτημα θα βάλουμε άλλα θέματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ