«ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΤΥΡΝΑΒΟ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΑ

Το εμβληματικό μουσικό έργο “Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και μουσική του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μουσικόφιλο κοινό του νομού, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου για τον ξεσηκωμό του γένους, σε τέσσερις συναυλίες

που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο σε Λάρισα, Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα.

Η ιδέα για την παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου ανήκει στους μαέστρους Νίκο Ευθυμιάδη και Κωνσταντίνο Μάτη. Για την εκτέλεση θα συμπράξουν 120 χορωδοί τριών Χορωδιακών συνόλων (Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου, Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας “musicArte” καθώς και Δήμου Φαρσάλων) συνοδεία  35μελούς ορχήστρας του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, τριών τραγουδιστών και μιας αφηγήτριας υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία των δυο μαέστρων.

Η αυλαία των συναυλιών θα ανοίξει στον Τύρναβο το Σάββατο 18 Μαρτίου (Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, ώρα 20:30) και θα ακολουθήσουν συναυλίες στην Ελασσόνα (Κυριακή 19 Μαρτίου, Δημοτικό θέατρο «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», ώρα 20:30) τη Λάρισα (Τετάρτη 22 Μαρτίου, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ώρα 20:30) και τα Φάρσαλα (Παρασκευή 24 Μαρτίου, κλειστό γυμναστήριο Φαρσάλων, ώρα 20:30). Την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων έχουν οι μαέστροι Νίκος Ευθυμιάδης και Κωνσταντίνος Μάτης. Σημειώνεται ότι η διοργάνωση των συναυλιών τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακή ενότητας Λάρισας).

Λίγα λόγια για το έργο

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Διονύσιου Σολωμού καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης ελληνικής ποίησης. Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Ο Σολωμός στο έργο του επιχειρεί να αναδείξει σε ποιητικό λόγο το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων αγωνιστών που οδηγούνται με πλήρη συνείδηση στη θυσία για την κατάκτηση της πνευματικής ελευθερίας τους. Η κεντρική ιδέα είναι ο αγώνας των πολιορκημένων ενάντια στις κακουχίες, ενώ γίνονται πραγματικά ελεύθεροι με την πνευματική νίκη ενάντια σε μια σειρά από πειρασμούς. Γίνεται λόγος για την εσωτερική ελευθερία της θέλησης να υπερβούν όλα αυτά που απειλούν τη δυναμικότητα της αντίστασής τους, όχι μόνο την πείνα και τη σωματική εξασθένηση αλλά και κάθε πειρασμού που προσφέρει η ίδια η ομορφιά της φύσης.

Το έργο εξιστορεί τις τελευταίες ημέρες της πολιορκίας, που συνέβη κατά τη διάρκεια της άνοιξης, λίγο πριν το Πάσχα. Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματά του αναφέρονται στην ομορφιά της φύσης κατά την εποχή αυτή.

Ο δημιουργός του ασχολήθηκε με τη σύνθεσή του σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της λεγόμενης ώριμης ποιητικής περιόδου της ζωής του (1834-1847). Παραδόθηκε με τη μορφή τριών σχεδιασμάτων, ύστερα από προσεκτική μελέτη των αρχείων του ποιητή από τον Ιάκωβο Πολυλά, ο οποίος το εξέδωσε για πρώτη φορά.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει προσεγγίζοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» από τη δεκαετία του ’60. Πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας όπως εκφράστηκαν και στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1972-74) συνέθεσε τα μέρη: «Μητέρα Μεγαλόψυχη», «Αραπιάς Άτι», «Πειρασμός», «Έξοδος» και «Η Θέληση μου Βράχος». Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο: τη μορφή της «Λαϊκής Λειτουργίας».

Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο τον συνθέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977 με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά.  Η πρώτη συναυλία δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1978 ενώ έκτοτε το έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ