Χρ. ΖώηςΤι θα γίνει με τα κοιτάσματα του λιγνίτη στην Ελασσόνα;

Σαφείς απαντήσεις για το τι θα γίνει με τακοιτάσματα του λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρ. Ζώης. Στην ερώτησή του ο κ. Ζώης αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση, μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρό της κ. Θ. Πάγκαλο, φέρεται να έχει «ανάψει το πράσινο φώς» για την εκχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνος σε ιδιώτες.

Υποτίθεται ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης, ισορροπεί και αντισταθμίζεται με την άρνησή της να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ.  Είναι γνωστή η ποιότητα των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνος όπως είναι γνωστή και η σφοδρή επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευθούν αυτό τον πλούτο που δεν μπορεί παρά να αποτελεί εθνικό απόθεμα.

Είναι επίσης γνωστή η κατηγορηματική και ανυποχώρητη αρνητική θέση όλων των θεσμικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και των κατοίκων, όχι μόνο της Ελασσόνος αλλά και του Νομού Λάρισας συνολικά.

Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο, όταν  μόνο θεωρητικά είχε τεθεί ζήτημα στο πρόσφατο παρελθόν μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέρριψε κάθε συζήτηση και διέψευσε κατηγορηματικά φήμες για δήθεν παραχώρηση και εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων!

Είναι εντυπωσιακό ότι το θέμα επανέρχεται σήμερα με μεγαλύτερη ένταση παρά το ότι η άρνηση της τοπικής κοινωνίας είναι δεδομένη και τεκμηριωμένα αρνητική!

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια  Υπουργός:

  1. Συζητάτε την παραχώρηση και εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Ελασσόνος;
  2. Σας ενδιαφέρει η γνώμη της τοπικής κοινωνίας;
  3. Πιστεύετε ότι ο παράγων «περιβάλλον» όπως συνδυάζεται με την ποιότητα ζωής των επομένων γενεών είναι «δευτερεύον» ζήτημα ενόψει των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα μας;
  4. Συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο και η παραχώρηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ