Κάτι κινείται στην αγορά λέει η ΕΣΕΕ

«Μικρή βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζει η κίνηση στο λιανεμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθημέρου των φετινών θερινών εκπτώσεων. Τα πρόσημα όμως των πωλήσεων παραμένουν αρνητικά», τονίζεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι με αισθητά μικρότερη πτώση σε σύγκριση με πέρυσι συνεχίστηκαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο και ιδιαίτερα στις κατηγορίες ένδυσης,  υπόδησης, εποχιακών ειδών, οικιακής χρήσης, δώρων, χαρτικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, καθώς επίσης παιδικών και βρεφικών ειδών, παιχνιδιών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Η πλειονότητα των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, είναι και φέτος δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, αλλά τουλάχιστον η μείωση του τζίρου τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10%-12%, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος ξεπερνούσε το 20%. 

Η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι για την φετινή θερινή περίοδο δραστικά μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών, γεγονός που συνεχίζει να οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά λόγω των υψηλών χρεώσεων.

 Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν επηρεαστεί καθοριστικά από την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, λόγω της κακής διάθεσης των καταναλωτών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση των εισοδημάτων τους, στην αύξηση της φορολογίας και στην εντεινόμενη αβεβαιότητα.

Παράλληλα, οι προσφορές που προηγήθηκαν των εκπτώσεων φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν βοήθησαν στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ούτε στην τόνωση της αγοράς. Το γεγονός αυτό, καθιστά ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των εμπόρων είναι αντίθετοι με τη διενέργεια προσφορών από πριν την περίοδο των εκπτώσεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε ότι, ενώ η πτώση των λιανικών πωλήσεων που καταγράφηκε το δίμηνο προ των εκπτώσεων ξεπέρασε το -23%, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο οι πωλήσεις παρουσιάζονται βελτιωμένες αλλά εξακολουθούν να διατηρούν αρνητικό πρόσημο. Πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο των εκπτώσεων η μείωση κυμαινόταν αρχικά στο -14,5% για να κλείσει τελικά πάνω από -20%.

Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση – υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μείωση τζίρου -12%, στον οικιακό εξοπλισμό, λευκά είδη και έπιπλα -11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια -6%, στα καλλυντικά –φαρμακευτικά -8%, στα ηλεκτρικά – ηλεκτρολογικά -20%, στα βιβλία – χαρτικά – δώρα και εποχιακά -6%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του -14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το -25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά – 4%.

1. Η σύγκριση της κίνησης των δυο πρώτων εβδομάδων της φετινής χρονιάς  με την αντίστοιχη περσινή καταδεικνύει, τη συνέχιση του αρνητικού   κλίματος της αγοράς και της περιορισμένης εμπορικής κίνησης ακόμα και κατά  την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

2. Ο αριθμός των εμπόρων  που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αγοραστική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά διπλασιάστηκε.

 3. Η χρήση των πιστωτικών καρτών το καλοκαίρι του 2010 περιορίστηκε εντυπωσιακά σε σύγκριση με το 2009, ενώ οι αγορές αποκλειστικά με μετρητά αυξήθηκαν. Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο, ότι τόσο το εισόδημα, όσο και η πιστοληπτική δυνατότητα των καταναλωτών, έχει περιοριστεί δραστικά κατά το τελευταίο διάστημα και έτσι ελέγχουν τα οικονομικά τους καλύτερα.

4. Παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά από το ξεκίνημα των θερινών εκπτώσεων και τις χαμηλότερες περίπου κατά 7% τελικές εκπτωτικές τιμές δεν αποφύγαμε και φέτος το καλοκαίρι την πτώση των πωλήσεων και φαίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι η οικονομική κρίση δεν ξεχωρίζει ούτε την περίοδο των  εκπτώσεων.

5. Η συμπεριφορά του καταναλωτή ήταν διστακτική λόγω έλλειψης ρευστότητας και φόβου, από τα νέα φορολογικά μέτρα που εκτίναξαν τον πληθωρισμό κοντά στο 6%.

6. Τα κεντρικά καταστήματα είχαν αρχικά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά λιγότερες πωλήσεις.

7. Είναι ξεκάθαρο, ότι το «μείγμα» προσφορών και εκπτώσεων, δεν βοήθησε καθόλου. Αντίθετα, μπέρδεψε την αγορά και έκανε τον καταναλωτή καχύποπτο.

8. Η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση επηρέασε όλη την αγορά λιανεμπορίου και δεν έκανε διάκριση ούτε σε κλάδους, ούτε σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, καθώς η κρίση έχει συρρικνώσει όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής κατανάλωσης.

9. Η εικόνα των πρώτων εβδομάδων των φετινών εκπτώσεων δημιουργεί μια έντονη ανησυχία για τη συνέχεια και προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι στην αγορά το επόμενο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο η ασθενική ζήτηση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη το επόμενο διάστημα.

10. Τα μόνα ίσως θετικά συμπεράσματα είναι οι φθηνότερες τελικές τιμές, καθώς και η μικρότερη πτώση των λιανικών πωλήσεων τόσο από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο όσο και από το διάστημα πριν την έναρξη των εκπτώσεων.

Είναι προφανές ότι τα δεδομένα στο λιανεμπόριο αλλάζουν και η συνεχιζόμενη ύφεση διαμορφώνει ένα νέο εμπορικό-οικονομικό χάρτη τον οποίο η ΕΣΕΕ οφείλει να αναζητήσει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ